Hivatalos: megjelent a Nikon Z fc

0

A Nikon ma hivatalosan bejelentette új, APS-C szenzoros tükör nélküli fényképezőgépét, a Nikon Z fc modellt, amely főképp a régies megjelenésű gépek szerelmeseinek készült.

A klasszikus filmes Nikon gépek hangulatát idéző Nikon Z fc (fc – film classic) 21 Mpixeles APS-C BSI (hátsó megvilágítású) CMOS képérzékelőt használ, objektíve pedig a Nikkor Z rendszer bármelyik tagja lehet. Sajnos szenzorstabilizációval a gép nem rendelkezik.

Az élőkép megjelenítésére a hátsó LCD és OLED elektronikus kereső is alkalmas, amely 2,36 millió képpont felbontású és 1,02×-es nagyítású.
A gépre teljesen kihajtható, 3″-os, 1,04 millió képpontos LCD került.

Sorozat módban 11 kép/mp sebességre képes a Nikon Z fc, ezt a sebességet folyamatos autofókusz mellett is képes tartani, akkor is, ha 14 bites RAW formátumot használunk. Az állókép készítésen túl 4k UltraHD 30 kép/mp videófelvételre is használhatjuk az új MILC-et, amely teljes szenzorszélesség kihasználásával történik. Mikrofon bemenetének és kihajtható LCD-jének köszönhetően video blogolásra is alkalmas a Nikon Z fc.

A gép kezelése természetesen igyekszik a régi filmes gépek hangulatát idézni, így a lehető legtöbb beállítást közvetlenül tárcsával végezhetjük. A gép tetején külön tárcsa van az érzékenység, a zársebesség és az expozíció kompenzáció beállításának.

A Nikon Z fc a gyártó első fényképezőgépe, amely lehetőséget kínál a firmware okostelefonon keresztüli frissítésére, ezt természetesen részben a beépített Wi-Fi adapter teszi lehetővé.
USB Type-C csatlakozója is többet nyújt, mint az átlag, hiszen az adatátvitel és az akkumulátor töltésén túl a gép működés közbeni tápellátására is használható.

A Nikon Z fc július végétől lesz kapható, ára 1000 euró (960 dollár) lesz (a Nikon a magyar webshopjában 350e Ft-os normál árat és 314e Ft-os előrendelési árat adott meg, de a viszonteladóknál ettől eltérő ár is lehet).
A váz mellé ezüst színű Nikkor Z DX 16-50mm f/3,5-6,3 VR objektívet is választhatunk, ez a kit 1150 euróért (1100 dollárért) lesz megvásárolható, amit itthon a Nikon webshopban 400e Ft helyett 364e Ft-ért rendelhetünk meg.
Az új géphez lehetőség lesz választani egy átdolgozott külsővel rendelkező objektívet is, a Nikkor Z 28mm f/2,8 (SE) modellt, amely azonban full-frame szenzoros géppel is használható (az objektív fejlesztését júniusban jelentette be a Nikon).

A Nikon a Z fc mellett egy új objektív fejlesztését is bejelentette, a DX szenzoros Nikon Z vonalhoz egy utazózoom objektív készül, a közel 8×-os átfogású Nikkor Z DX 18-140mm f/3,5-6,3 VR utazózoom.
Az objektív megjelenése még idén várható.

A Nikon Z fc bejelentése kapcsán a Nikon egy élő bemutatót is tart a fényképezőgépről ma délután 5 órakor:

A Nikon Z fc főbb tulajdonságai:

  • Képérzékelő: 21 Mpixeles, DX formátumú (APS-C méretű) hátsó megvilágítású (BSI) CMOS szenzor
  • Érzékenység: ISO100-51200, kiterjeszthető ISO204800-ig
  • Objektív: Nikon Z bajonett
  • 2,36 millió képpontos OLED elektronikus kereső
  • LCD: 3″, 1,04 millió képpont, kihajtható és elforgatható
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • RAW formátum támogatása
  • 3840×2160 pixeles videórögzítés (30 kép/mp)
  • slow-motion felvétel 1920×1080 pixel felbontással, 100 vagy 120 kép/mp képváltási sebességgel
  • 209 mezős fázis-különbség érzékelő automatikus élességállítás, arcfelismerés
  • 1/4000 mp max. zársebesség redőnyzárral, 1/16000 mp zársebesség elektronikus zárral
  • SD/SDHC/SDXC kártyahely UHS-I támogatás
  • Li-ion akkumulátor (300 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
  • USB3.2 Gen 1 Type-C és mikrofon csatlakozók

Részletes műszaki paraméterek a hírünk alatt linkelt adatlapon érhetők el.

Sajtóközlemény:

A NIKON BEJELENTI A NIKON Z fc TÜKÖR NÉLKÜLI FÉNYKÉPEZŐGÉPET
Az egyedi Nikon Z fc fényképezőgép az ikonikus dizájnt és a Z sorozat innovációját ötvözi

Örökítse meg az ikonikus pillanatokat

2021. június 29.: A Nikon ma bejelenti a Nikon Z fc DX-formátumú tükör nélküli fényképezőgépet – az első Z sorozatú fényképezőgépet, amely kialakítását az örökség inspirálta, emellett pedig támogatja a fejlett funkciókat. A Nikon Z fc külsejét az 1982-ben kiadott ikonikus Nikon FM2 SLR filmes fényképezőgép ihlette, amely a Nikon történelmének egyik legfontosabb terméke. A fényképezőgép mellett a Nikon két objektívet is megjelentet e stílus kiegészítéseként; ez a NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR ezüst kiadás és a NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE.

A Nikon Z fc kompakt, könnyű váza nagyon jól hordozható, ugyanakkor kiváló működési és megjelenítési képességgel rendelkezik, így könnyen kezelhető a tapasztalt és az első alkalommal tükör nélküli fényképezőgépet használók számára is.

A Nikon Z fc fő funkciói a következők:

Egy legendás fényképezőgép inspirálta kialakítás
Itt a részletekben bújik meg a szenvedély. A pentaprizmás kialakítás, valamint a fekete és ezüst elemek egyensúlya a Nikon Z fc vázán az FM2-t idézi, akárcsak az elektronikus kereső (EVF) kör alakú szemlencséjének, a számlapok kialakításának és az 1970-80-as évekből származó Nikon feliratú logó használata is. Mindemellett a magnéziumötvözet megbízható robusztusságot biztosít.

Egyszerűsített működés és kreatív kifejezés
A Nikon Z fc vázának felső része három tárcsával és egy kis ablakkal rendelkezik, amely a rekeszértéket jelzi ki. A tárcsák vezérlik a záridőt, az expozíciókompenzációt és az ISO érzékenységet, lehetővé téve a beállítások egyszerű kezeléssel történő módosítását. Továbbá az i gomb és az i menü, amelyek egy gombnyomással lehetővé teszik a különféle beállítások gyors beállítását, a felhasználó egyéni fényképezési beállításai alapján testre szabhatóak.

A Nikon Z sorozatú fényképezőgépek közül elsőként a Nikon Z fc támogatja az expozíciókompenzációt Automatikus módban, lehetővé téve a felhasználók számára a kívánt kifejezés elérését a fényerő növelésével és a sziluettek hangsúlyozásával stb. A fényképezőgép továbbá 20 Creative Picture Control (Kreatív Picture Control) opcióval rendelkezik, amelyekkel egyedien fejezheti ki önmagát. Különböző paraméterekkel, például a színárnyalattal, a tónussal és a színtelítettséggel rendelkező témák kiválasztásával különféle hangulatokat jeleníthetnek meg a felhasználók, valamint az effektusokat ízlésük szerint állíthatják be.

Továbbfejlesztett élességállítási képességek és fényképezés elforgatással
A Nikon Z fc állóképek és videófelvételek készítésekor is támogatja a szem- és állatérzékelő AF funkciót – amelyeket eredetileg a Nikon Z 7II és a Nikon Z 6II modelleknél vezettük be. Támogatja a széles mezős AF (L) AF mező módot, amely a fókuszterület korlátozásával még hatékonyabbá teszi a szem és arc tiszta rögzítését. Folyamatos élességállítás a kiválasztott alany szemére, akkor is, ha több ember van a képen, de egy mozgó kisállat szemének követése is lehetséges.

Tiszta állóképek és videók rögzítése sötét helyzetekben a széles ISO 100-51200* szabványos érzékenységi tartományának lefedésével lehetséges. Ezenkívül az alacsony vagy magas szögből történő függőleges fényképezést az első elforgatható monitor alkalmazása teszi lehetővé a Z sorozatú fényképezőgépek esetében. Amikor a monitort előre forgatja, a fényképezőgép automatikusan önarckép módra vált, lehetővé téve a zökkenőmentes szelfikészítést érintéssel.

Jobb csatlakozás a SnapBridge 2.8-as verziójával
A SnapBridge alkalmazás segítségével intelligens eszközre** továbbíthatja a fényképezőgéppel készített fényképeket és videókat, így a felhasználók egyszerűen megoszthatják azokat a közösségi hálózatokon. Az alkalmazás segítségével a legfrissebb fényképezőgép-firmware is beszerezhető.

A Snapbridge 2.8-as verziója új felhasználói felülettel két automatikus csatlakozási módot támogat: az előtér és a háttér módot. Az előtér mód csak akkor kapcsolódik a kamerához, ha az alkalmazás be van kapcsolva, ezzel csökkentve a kamera akkumulátor-fogyasztását. A háttér mód állandó kapcsolatot tart fenn, a képek automatikusan átvitelre kerülnek akkor is, ha az alkalmazás nincs bekapcsolva.

További fényképezőgép-tulajdonságok

  • Természetes, minimális torzítású nézet érhető el az EVF segítségével, amely organikus EL panelt alkalmaz
  • Videófelvétel 4K UHD támogatással vágás nélkül, a DX-alapú filmképterület használatával
  • Támogatja a videófelvételhez használható állandó AF-et (AF-F)
  • A lassított videófelvétel egyszerűen használható a képméret és a képkockasebesség egyszerű kiválasztásával
  • Támogatja a Webcam Utility szoftvert, amely lehetővé teszi a Nikon Z fc webkameraként való használatát
  • A termékcsomag és a hozzá tartozó fényképezőgépszíj jól illik a Nikon Z fc örökség inspirálta stílusához
  • Támogatja az USB-tápellátást bekapcsolt fényképezőgép esetén, valamint az USB-töltést

Objektívszett: a NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR ezüst kiadás és NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE

A NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR ezüst kiadás a NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR zoomobjektíven alapuló általános zoomobjektív, amely ezüst külső kialakítása jól illik a Nikon Z fc fényképezőgéphez. Az objektív kompakt és könnyű, teljes hossza kb. 32 mm, össztömege kb. 135 g. Kényelmes hordozható objektív, amely ugyanakkor nagy felbontást biztosít a teljes zoomtartományban. A NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR ezüst kiadás használható különféle mindennapi jelenetekhez, a tájképektől és a pillanatképektől kezdve a portréfotókig.

A NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE egy kisméretű és könnyű objektív, amely ideális portrék és állóképek készítéséhez, valamint lehetővé teszi a fix objektívekkel megvalósítható elmosódást. Az objektív örökség inspirálta kialakítását az FM2 megjelenésének idejében használt klasszikus NIKKOR objektívek ihlették. A Nikon Z fc fényképezőgépével megegyező bevonat alkalmazásával a NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE illik a fényképezőgép klasszikus esztétikájához.

* ISO 204800-ig kiterjeszthető. A videófelvételek maximális szabványos érzékenysége ISO 25600.
** Olyan iPhone®, iPad®, iPod touch® és Android™ eszközök is használhatók, amelyekre már telepítve van a SnapBridge alkalmazás. A SnapBridge alkalmazás ingyenesen letölthető az App Store®-ból és a Google Play™ Áruházból. További információ a Nikon webhelyén található.
• Az Apple®, az App Store®, az Apple-emblémák, az iPhone®, az iPad® és az iPod touch® az Apple Inc. bejegyzett védjegyei az Amerikai Egyesült Államokban és/vagy más országokban.
• Az iPhone védjegyét az Aiphone Co., Ltd engedély alapján használja.
• Az Android™ és a Google Play™ a Google LLC bejegyzett védjegyei.
• A többi védjegy és márkanév az adott védjegyek és márkanevek tulajdonosainak tulajdonát képezi.