Kipróbáltuk: Canon EOS R6 – teszt

0

A fotózás


A Canon EOS R6 tesztjét sikerült úgy időzíteni, hogy egybeessen egy idei esküvővel, így nem csak a szokásos tesztfotókat lőhettük meg, de egy igazi – éles – esküvői fotózáson is bevetettük.

Első körben kicsit féltem tőle, hogy a nagy méretű és elég nehéz Canon RF 28-70mm f/2 nagyon kényelmetlenné teszi majd a gépet, de meglepetésre ez nem is okozott problémát. Kicsit ha magasabb lett volna a markolat, az kényelmesebbé tette volna a fogást, azért így sem volt egész nap gond ezzel (ha valakit mégis zavarna, a kiegészítő portré markolattal ezt a problémát ki lehet küszöbölni).

A fókuszálás mindig gyorsan ment végbe, így a pörgős kreatív fotózáson sem hátráltatott, illetve a szertartáson sem maradtunk le azért egy-egy fontos pillanatról, mert a gép éppen nem találta volna a fókuszt, vagy sokáig molyolt volna a beállítással. Mind a gyűrűhúzás, mind az első csók, mint az aláírások sikerültek, ahogy egyébként a lagziban is megállta a helyét a gép: a viszonylag kevés fény ellenére jól működött az autofókusz, a képezőn bárhová helyezhető fókuszmező pedig sokkal nagyobb szabadságot adott, mint egy tükörreflexes gép.

Kifejezetten jól jött, hogy közvetlenül állítható az érzékenység a felső-hátsó tárcsával, ugyanakkor a menüben való mozgásnál kicsit furcsa volt elsőre a fókuszkar (joystick) használata (milyen érdekes, hogy a Nikon mind a fókuszkarral, mind négy irányú navigáló gombokkal felvértezi a MILC-eit, így aztán mindenkinek kényelmes lehet). Más kérdés, hogy miután megszokta az ember, már hiányzik a fókuszkar.

A kreatív fotózás során, annak megkezdését követő egy óra múlva az LCD-n egy melegedésre figyelmeztető ikon jelent meg, amitől egy kicsit berezeltünk, de folytattuk tovább a fotózást „majd kikapcsolsz, ha bajod van” alapon. Mint később kiderült, ez csupán a videofelvételre vonatkozik, ahogy a lenti képen látható, a melegedés miatt már csak max. 1 percnyi 4k videót tudtunk volna felvenni (videót nem készítettünk, így ez a melegedés pusztán az élőkép és a fotózás miatt történt).

A 2 órás kreatív fotózás után kíváncsi voltam, vajon mennyit merült az akksi, ugyanis nem sokat volt kikapcsolva a gép és elég sok kép készült.
Az akksi állapota és a készített képek száma az alábbi képen látható:

Ez alapján jól látható, hogy kb. 3,5 óra az az idő, amit biztonsággal ki lehet húzni egy akksival, folyamatos fotózás mellett. Teljesen egyértelmű, hogy ez egy teljes napos esküvői fotózásra nem elég, de ha az öltözködés/előkészületeket követően a kreatív fotózást még hozzácsapjuk, akkor azt egy akkuval meg tudjuk oldani, a szertartások előtt pedig cserélünk, amivel a fél lagzit is ki lehet húzni. Azaz két akkuval és egy menet közbeni töltéssel (a lagziban) simán meg lehet oldani az EOS-R6-tal is egy esküvőt (persze ha van, több akksival azért biztosabbra mehetünk).

A képek leválogatása során bizonyosságot nyert, hogy fókuszhiba a gép miatt nagyon kevés lett. Többnyire olyan esetben történt, amikor egyébként is nehézkes volt a fókuszálás és egy DSLR is bajban lett volna: aláírásnál szemre fókuszálni kissé hátulról, gyűrűre fókuszálni nagy leképezési arány mellett kézből, „dülöngélve”, vagy éppen tánc közben a fókuszból kimozduló alany esetében. Utóbbira nyilván vannak trükkök, amiket lehet alkalmazni, ilyen pl. az arcfelismerés és szemfókusz, amit érdemes lehet bevetni, hiszen jól működik. Az egyetlen probléma ezzel, hogy arcfelismerés csak témakövető módban van, amelynek során nincs fókuszmező kijelölés: ha a gép épp nem lát arcot és ráfókuszál pl. a zenész lábára, akkor nem ugrik le arról, ha kicsit újra is komponáljuk a képet, hogy jobban látható legyen az arc. Ez úgy lenne jó, ha a szokásos fókuszmezőt lehetne használni, de egy gomb megnyomására azonnal átugrana arcfelismerő módba.
Bár lehet szemérzékelő AF-et ráprogramozni valamelyik gombra, ezt csak akkor vettem észre, amikor a gépet már visszaadtam és a cikket írtam. Jövő héten megyek az R5-ért tesztre és egy gyors próbát még teszek, hogy ténylegesen lehetséges-e a gombnyomásra aktiválható szemfókusz és frissíteni fogjuk a cikkünket.

Összességében igen pozitív tapasztalatot szereztünk így a géppel, meg persze az objektívvel is nagyon elégedettek voltunk.