Kipróbáltuk: Canon PowerShot G1X Mark II teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A gép a kompaktoknál általános, kontraszt-alapú autofókusz rendszert használ 31 fókuszponttal. Az automatikus élességállítás (AF) nagylátószögnél 5cm-től, tele végállásban 40 cm-ről képes fókuszálni, és ugyanez igaz a kézi módra is.

Az elődhöz képest gyorsult a rendszer, mivel a fókuszáláshoz kapcsolódó számos mozzanatot párhuzamosan végez a gép. Jó fénynél ez viszonylag gyors élességállítást jelent, de gyengébb fényviszonyok között nem éreztük fürgébbnek az átlagnál.

Az autofókusz beállításain némileg egyszerűsítettek. Választhatunk egypontos módot, vagy arckiválasztást. Az egypontos mód lehetőséget ad a fotósnak, hogy maga válassza ki a kívánt fókuszpontot, akár a navigációs gombokkal, akár a képernyő megfelelő helyét megérintve. A fókuszpont mérete kétféle lehet. A fókuszpontot jelző keret a navigációs gombokkal mozgatható a képernyőn, mérete pedig a hátsó objektív gyűrűvel módosítható. Normál méretben 34 x 21, kis méret esetén 38 x 24 pozíció választható ki a képmező kb. 80-90%-án.

Arcfelismerésre állva a rendszer legfeljebb 9 emberi arcot képes észlelni a képmezőben és ezekhez állít élességet. Lehetőség van arc regisztrációra is, melynél legfeljebb 12 rokonunk, vagy ismerősünk arcvonásait és néhány alap adatát (név/születésnap) tárolhatjuk el, a gép pedig később elsődlegesen kezeli majd ezeket az arcokat.

Automatikus (zöld) felvételi üzemmódokban teljesen önállóan dolgozik a gép fókuszrendszere, és maga választja ki a megfelelőnek ítélt helyet az élességállításra, mely akár több pont is lehet a képmezőben. Ilyenkor a fókuszpont kiválasztó gombot lenyomva arcfelismerés módra vált a készülék.

Sötétben egyedi alakú, négyzetes segédfény ábrát vetít a közeli tárgyakra, a beállítás megsegítésére. Az erős LED-nek köszönhetően 3-4 méterig hatásos ez a megvilágítás, de egy-két esetben a segédfény felvillanása, és így az élességállítás is sokat késett. A lámpa persze letiltható a felvételi menüben.

A menüben bekapcsolhatjuk az élességállítás területének nagyított megjelenítését is. Úgyszintén aktiválható egyszeri vagy folyamatos, illetve témakövető fókuszálás is (AF Servo).

Az AF aktiválása az exponáló gomb félig lenyomásával, vagy a képernyő megérintésével történhet.

Kézi élességállításra is lesz lehetőség, és a kompaktok többségéhez képest még a használata is egyszerűbb. Egyrészt egy külön gombot kapunk (MF) a manuális és autofókusz közötti váltáshoz többféle segítséget és szintén több kezelőszervet az állításához.

AF pont kiválasztása

kézi élességállítás adatai

Segítségként 2x és 4x-es képnagyítás váltogatható a DISP gombbal, de az élőkép jobb szélén egy távolságskála is látható, újdonságként pedig az élek kontúrjainak háromféle színnel való kijelölését is bekapcsolhatjuk.

A kézi fókusz beállítása történhet a hátsó vezérlőtárcsával, de ha a tükrös gépekhez hasonló hangulatra vágyunk, akár valamelyik objektívgyűrűhöz is rendelhetjük.

A PowerShot G1X Mark II újdonsága a kombinált AF+MF mód is, melynél az autofókusz beállítása után kézi állítással is finomhangolható az élesség.

A fénymérésen nem változtattak. Most is kiértékelő, középre súlyozott átlag és szpot mód egyike közül választhatunk.

Sorozat fényképezés

Az előd elég szerény sorozat teljesítménnyel rendelkezett. Normál módban 2,9 kép/mp-et hozott, és ugyan a témamódok közül előbányászható volt egy 4,5 kép/mp-es nagysebességű mód is, elég komoly kompromisszumokat kellett miatta kötni a beállítások és a képformátum (csak JPEG) terén.

Itt nincs külön nagysebességű mód, de nem is kell, mert az alap sorozat a maga 5,2 kép/mp-es sebességével is gyorsabb a korábbi modellnél, és akár RAW-ban is fényképezhetünk. Még ez sem számít csúcs sebességnek de valamit javít a renomén. Kompromisszum persze itt is van, hiszen csak az első képnél rögzített fókusszal készülhet a sorozat. Ha folyamatos élességállítást szeretnénk az AF sorozatot kell választanunk, mely 3 kép/mp sebességet kínál.

A legjobb teljesítmény egy gyorsabb kártyával érhetjük el. Az alábbi táblázat méréseinél mi is egy UHS-I sebességű SDHC kártyát használtunk:

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthető képek száma
(mért érték)
   
JPEG:
RAW:
Normál sorozat 5,2 kép/mp 50 16
(a sebesség csak 1,65 kép/mp)
AF sorozat 3 kép/mp kártya kapacitása kártya kapacitása
(a sebesség csak 0,78 kép/mp)

Elég tisztességes képszámot teljesít a gép, főleg AF sorozatban, ahol akár a teljes memóriakártyát is betölthetjük képekkel, a sorozat sebességében nem tapasztalható lassulás. Nem úgy RAW formátumban, ahol viszont nem képes hozni a JPEG sorozat értékeit.

A gép a korábbi modellben is megtalálható automatikus expozíció-, és fókusz-eltolás sorozatokat is kínálja. Előbbinél ±1/3..2 Fé lépésközökkel készülhet 3 db fotót, utóbbinál ±1..3 értékkel térhetünk el a kézileg beállított fókuszponttól (AF módban nem használható), és ezúttal is 3 kép hosszú lesz a sorozat. Az expozíció sorozatot letiltja a gép ha vakut használunk.

Az önkioldó módok a sorozatok után következnek a gyors (FUNC) menüben. A fényképezőgép 10 és 2 mp-es várakozási időre képes, illetve egyéni (Custom) beállítású önkioldóra, mely 0-30 mp között kijelölhető várakozási idő után tetszés szerint 1-10 képes sorozatot készít.

Videó, mozgóképrögzítés

Az videofelvételre egy nagy pipát lehetne adni, szóval oké, hozza a kötelezőt, de semmi különös. Maradt a FullHD (1920 x 1080 pixel) felbontás maximum, melyet itt nem 24 kocka/mp a képfrissítés mint az elődnél, hanem 30 kocka/mp. Rendben van, de azért meghagyhatták volna a mozifilmeknél általános képsebességet is. Csak szoftver kérdése a dolog. A többi felbontásban, azaz 1280 x 720 és 640 x 480 pixel méretekben is marad a 30 fps sebesség.

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MP4, 31 mp, 90MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Annyi előnyünk van az korábbiakhoz képest, hogy itt az iFrame mód nem 720p, hanem 1080p felbontást jelent, ugyanis az Apple készülékekkel kompatibilis formátum is kiválasztható. Az iFrame videók több tárhelyet foglalnak a meóriakártyán. Az általános videó formátum azonban az MPEG-4 AVC/H.264, a fájlok kiterjesztése pedig MP4 lesz. A hangfelvételhez AAC-LC (sztereó) formátumot használ a készülék.

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MP4, 30 mp, 89MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videósnittek hossza FullHD és HD felbontás esetén 29 perc 59 mp-ben (vagy 4 GB-ban) korlátozott, míg VGA felbontásban 1 óra hosszú mozgóképek készülhetnek.

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, iFrame videó, 33 mp, 162MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A felvétel bármilyen üzemmódból elindítható a gép hátulján lévő különálló videó gombbal. Sajnos az expozíciós értékek a felvétel alatt most sem állíthatók be, de közben módosul a fénymérés, és a fehéregyensúly beállítás, de optikai vagy digitális zoom is használható. A zoomot mozgóképfelvétel alatt finomabban, szinte hangtalanul állítja a fényképezőgép.

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MP4, 34 mp, 100MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Az expozíció a felvétel előtt +/-3 Fé tartományon belüli korrekcióval is módosítható. Az érzékenységet automatikusan határozza meg a készülék, és az élességállítás is folyamatos. Felvétel közben állókép készítésre nincs lehetőség.

A módválasztó tárcsán önálló videó mód is beállítható. Itt választható ki például a már említett iFrame formátum, de beállíthatunk saját fehéregyensúly módot, színeffektust, önkioldót vagy ND szűrőt is.

1280 x 720 pixel, 30 kép/mp, MP4, 35 mp, 35MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A mentett videókat a gépen belül meg is vághatjuk. A lejátszásnál akár kockánkénti léptetésre is lehetőség van, és a megfelelő helyen levághatjuk a klip elejét és végét.