Kipróbáltuk: Canon PowerShot G1X Mark II teszt

0

Különlegességek

Wi-Fi és NFC

Az új modell vezeték nélküli LAN kapcsolatot is kínál, melynek segítségével okostelefonnal/tablettel, vagy számítógépünkkel köthetjük össze a készüléket. Előtte persze telepítenünk kell a mobil eszközre a Canon Camera Window alkalmazást, mely háromféle szolgáltatást nyújt:

  • Megoszthatjuk a fényképezőgép memóriáján tárolt képeket a kapcsolódó készülékkel.
  • Távvezérelhetjük a fényképezőgépet (pl. okostelefonról).
  • Helyinformációkat adhatunk a gépen tárolt képeknek (Geotagging).

Mindhárom funkció jól működik, bár a csatlakozás elég lassú. Nálam 2-3 percet elgondolkodott a fényképezőgép, mire hajlandó volt felfedni „titkait” a mobil eszköz előtt. Szerencsére ehhez kapunk egy jóval gyorsabb módot is, az NFC-t, vagyis egyérintős csatlakozást. Ennél csak hozzá kell érintenünk a telefont a géphez, bár a csatlakozás előfeltétele egy NFC kompatibilis mobil is.

A vezeték nélküli kommunikáció egyik legérdekesebb szolgáltatása a távvezérlés, mely a Camera Window esetében csak alap funkciókat kínál. Ilyen például a zoom állítása, de aktiválhatunk önkioldót is. Részletesebb beállításokra, mondjuk a rekesz vagy záridő, esetleg az érzékenység módosítására viszont a mobil eszközön nincs lehetőség, ahogy videofelvétel sem indítható a távvezérlő szoftverrel. Folyamatos élőképet is kapunk, mely csak egy kis késéssel és enyhe szaggatással reagál a fényképezőgép mozgatására.

Dinamika tartomány- és Árnyékjavítás

A csúcsfények terén kissé szűkös dinamikatartományon javíthatunk ezzel a szolgáltatással. Aktiválása pont a legvilágosabb, kiégett képterületeken hoz vissza részleteket. Háromféle módot állíthatunk: automatikus, 200%, 400%. A 200%-os módnál az érzékenység minimuma ISO200, míg a következő fokozatban ISO400-tól indul.

Mint a lenti képeken látható a Dinamika tartomány javítás valóban hatásos a csúcsfények vonatkozásában, így erős kontrasztkülönbségeknél érdemes használni.

A funkció menüből aktiválható, ahogy a következő menüpontban elérhető Árnyékjavítás is. Ez a sötétebb területeket világosítja, de erősségén nem állíthatunk. Bekapcsolva automatikusan dolgozik. Az alábbi táblázat utolsó képén látható az Árnyékjavítás hatása, kombinálva a legerősebb (400%) Dinamika tartomány javítással.

Dinamika tartomány- és Árnyékjavítás

HDR mód

A fentiekhez hasonló a képeffektusok közül elérhető HDR (nagy dinamikatartomány) mód is, azzal a különbséggel, hogy itt három egymás után készült felvétel egyesítésével hoz létre a gép szoftvere egy árnyékokban és csúcsfényekben is visszafogottabb végeredményt. A képsorozat miatt ez a szolgáltatás csak statikus témák (pl. tárgy-, épület-, tájfotó) esetén javasolt.

Az elülső objektív gyűrűt elforgatva ötféle HDR mód között lépkedhetünk, de mint látható a Művészi HDR hatások inkább egyfajta képeffektusként működnek, nem túl hihető végeredményt adnak. Ehhez használjuk inkább a Természetes HDR módot.

Nagy időközű videó (time-lapse)

A témaprogramok között találjuk a Nagy időközű videó módot, mely a time-lapse, vagy magyarul időeltolásos videó szolgáltatást takarja. Sikerült elég jól eldugnia a programozóknak, a Csillag témamód egyik opciójaként hívható elő, mivel a csillagos égbolt mozgásának videózására tervezték.

Beállításait a DISP gombbal hívhatjuk elő. Választhatunk videó effektusokat is, mint például csillagjárás rögzítése, vagy csillag rögzítése rövid, közepes és hosszú csóvával. Természetesen nem kötelező effektust használnunk. A képek felvételi időköze 15 vagy 30 mp lehet, a végső videó frissítési sebessége pedig 15 vagy 30 kocka/mp. Végül beállíthatjuk a felvétel hosszát, amely 60, 90, vagy 120 perc lehet.