Kipróbáltuk: Canon PowerShot G1X Mark II teszt

0

Kezelőszervek

A G1X Mark II lassacskán kezd elszakadni az elődök által kitaposott úttól, már ami a kezelőszerveket illeti. Ez egyrészt ésszerű, és a kezelést könnyítő továbblépéseket jelent, mint például a több objektív gyűrű, a több programozható gomb és az érintőképernyő, másrészt a korábbi retro kezelőszervek feladását. Ilyen mondjuk a külön tárcsáról beállítható expozíció kompenzáció, mely itt programozható objektív gyűrűkhöz rendelhető funkció.

Fent

(1) Lejátszás gomb: megnyomásával a képek és videók visszajátszásának üzemmódját aktiváljuk, mely a gomb ismételt lenyomásával, vagy az exponáló gomb félig nyomásával kikapcsolható.
(2) Exponáló gomb: az állóképek expozíciójának indításához. Félig lenyomva az automata élességállítás és a fénymérés indítható. A gomb használata azonnal megszakítja a videofelvételt.
(3)Zoom gyűrű: a kompaktoknál megszokott, jobbra és balra fordítható gyűrű, mely felvételi módban a gyújtótávolságot (zoomállást) szabályozza.
Lejátszáskora gyűrűvel 10 lépésben nagyíthatunk a képekbe, ellenkező irányba fordítva pedig 6, 12, 30 és 110 nézőképes oldalak jeleníthetők meg.
(4) Ki/ bekapcsoló gomb.
(5) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 12 lehetőség közül választhatunk:
– Auto állás: a fényképezőgép majdnem teljesen automatikus működésű, az érzékenység, fehéregyensúly, rekesz- és zársebesség érték automatikusan kerül kiválasztásra, sőt még a témamódot is önállóan határozza meg a készülék. A FUNC gombbal elérhető a sorozat mód, önkioldó, képméret és oldalarány, arcfelismerés. A zoomgyűrűvel normál módon állítható a gyújtótávolság, a hátsó objektív gyűrű viszont előre beállított (24, 28, 35, 50, 85, 100, 120mm) gyújtótáv értékekre állítja az objektívet.
– Hibrid auto: az előzőhöz hasonló, szinte teljesen automatikus mód, melynél az állóképek mellé rövid (4 mp-es) videók is készülnek, melyeket egy folyamatos fájlba ment a gép, vagyis a nap végén kapunk egy összefoglaló videót az eseményekről és a képek készítésének körülményeiről.
– P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható.

– Tv (zársebesség előválasztás; rekeszautomatika): megadhatjuk a használni kívánt záridőt, s a használt fénymérés alapján ehhez választ megfelelő rekeszértéket a fényképezőgép. A következő értékek közül választhatunk: 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000 mp. Ha túl kicsi vagy túl nagy értéket választanánk, amellyel a rendelkezésre álló rekeszértékek közül egyikkel sem lehetne megfelelő expozíciót elérni, akkor amennyiben a biztonsági eltolás be van kapcsolva, a gép felülbírálja a beállított értéket a megfelelő expozíció érdekében.
– Av (rekesz előválasztás; záridő automatika): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni. Nagylátószög esetén a következő értékek közül választhatunk: F2,0; F2,0; F2,5; F2,8; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8; F9; F10; F13; F14; F16. Tele állás esetén a legnagyobb blende F3,9, a legszűkebb blende ez esetben is F16.
– M mód (kézi mód): a fényképezőgép beállítása teljes egészében a fotósra van bízva, mind a rekesz, mind a záridő értéke megadható. A záridő tartomány ezúttal 60 mp-ig tolódik ki, a legrövidebb értékek azonban szűkülnek, így F2,0-F2,5 között 1/2000 mp, F2,8-F3,5 között 1/2500 mp, F4,0-F6,3 tartományban 1/3200 mp, F7,1 fölött pedig 1/4000 mp az elérhető maximum.
– C1 és C2 módok (CUSTOM – egyéni mód): ebben az állásban korábban elmentett értékek hívhatók elő, amelyek érintik az összes expozíciós adatot, beleértve még a zoom pozíciót is. Ezeket az értékeket a felhasználó mentheti el a menüben.
– Videó mód: normál és iFrame videók készíthetők. Ebben a beállításban használhatunk makró módot, kézi élességállítást, önkioldót, ND szűrőt, megadhatjuk a fehéregyensúlyt, a színmódot és a felbontást. Az expozíciós értékek nem állíthatók, csupán +/-9 fokozatú expo kompenzációt használhatunk. Az érzékenységet automatikusan állítja a gép.
– Effekt mód: 10 különféle effekt közül választhatunk, melyek a hátsó objektív gyűrűvel változtathatók: HDR (3 expozícióból fűzi össze a képet), nosztalgia, halszem, dioráma, lyukkamera, háttérelmosás, lágy fókusz, egyszínű (fekete-fehér), különlegesen élénk, poszter. Használhatunk önkioldót és videofelvétel is kezdeményezhető.
– SCN: 7 témamód közül választhatunk: portré, intelligens kioldás, csillag, kézi éjszakai, vízalatti, hó, tűzijáték.
– Kreatív képkészítés: a gép által kínált effektusok jellege szerint több példányban és effektussal is mentésre kerül ugyanaz a téma. A gép 3 expozíciót készít és 6 példányban menti el a képeket. A hátsó objektív tárcsával választható, automatikus, retro, egyszínű, speciális és természetes üzemmód.

Hátul

(1) Mobilcsatlakozás gomb: vezeték nélküli/egyérintéses csatlakozás regisztrációja érhető el vele.
(2) Videofelvétel gomb: bármely üzemmódban azonnal indítható vele a mozgókép felvétel. A gomb ismételt lenyomásával (vagy az expo gomb használatával) a felvétel megszakad.
(3) Programozható gomb (Shortcut gomb): felvételkor a menüben előre megadott funkciót érhetjük el vele. Beállítható lehetőségek: dinamikatartomány javítása, árnyékjavítás, fehéregyensúly, egyéni fehéregyensúly (1.), egyéni fehéregyensúly (2.), saját színbeállítás, sorozat, önkioldó, AF keret, fénymérés, ND szűrő, képoldalarány, RAW/JPEG váltás, AF szervo, érintéses zárkioldás, kontúrkiemelés, AF rögzítés, AE rögzítés, digitális telekonverter, gazdaságos mód, kijelző kikapcsolása.

Lejátszáshoz külön funkció rendelhető ehhez a gombhoz.
(4) MF / törlés: fókusz mód váltó gomb, mely az automatikus és a kézi élességállítás közti átkapcsolásra szolgál.
Lejátszáskor az aktuális kép vagy videó törlése végezhető el a segítségével.
(5) Fókuszterület / lejátszás opciók: felvételkor a fókuszterület helyét és méretét (a hátsó objektív gyűrűvel) választhatjuk ki.
Lejátszás módban egy opciós menüt nyit meg, melyben néhány lejátszási funkció állítható be.
(6) Hátsó vezérlőtárcsa: a tárcsa funkciója programozható, így felvétel módban az expo korrekció, dinamikatartomány javítása, árnyékjavítás, ISO érzékenység, fehéregyensúly hangolás, képoldalarány, zoom léptetése, és rekeszérték beállítására szolgálhat.
Lejátszás módban a képek lapozására használható, akár nagyított nézetben is, mely lehetővé teszi az egymás után készített fotók élességének összevetését.
Menükben az opciók közötti fel-le mozgásra szolgál.
(7) 4 irányú vezérlőnyilak: a menüben való navigáláshoz, a fókuszkeret mozgatásához, ill. lejátszáskor a képek közötti váltáshoz használhatjuk. Felvételkor 4 regisztrált funkció is elérhető vele:

  • Fel: expozíciós értékbeállítások (pl. rekesz > záridő) közötti váltás, lejátszáskor a Wi-Fi aktiválása
  • Le: ISO érzékenység váltása
  • Balra: AF tartomány (makró, normál)
  • Jobbra: vaku üzemmód

(8)SET/FUNC gomb: a menükben és felvételkor az aktuális érték kiválasztására, illetve felvételkor a funkció menü megjelenítésére vagy kikapcsolására szolgál.
(9) DISP: felvételkor és lejátszáskor is a menüben előzőleg engedélyezett képadat kijelzések között lépkedhetünk.
(10) Menu gomb: feladata a menü be- és kikapcsolása. A menürendszerről a következő oldalon találhatók részletes információk és képek.

Elöl-oldalt

(1)Elülső objektív gyűrű: programozható gyűrű, melyhez a rekeszérték, vagy az expozíció korrekció szabályozása rendelhető, de maradhat funkció nélküli is.
(2)Hátsó objektív gyűrű: alapvetően a rekeszérték beállítására szolgál, de sok egyéb funkciót is hozzárendelhetünk. Ilyen az expo korrekció, dinamikatartomány javítása, árnyékjavítás, ISO érzékenység, fehéregyensúly hangolás, képoldalarány és a zoom léptetése.
Lejátszás módban az előre beállított (pl 10 vagy 100 képes) lépésközökkel lapozhatunk a tárolt fotók és videók között.
(3)Vaku tológomb: előre tolva mechanikusan nyitja a beépített vakut, melyet lezárnunk kézzel kell.