Kipróbáltuk: Canon PowerShot G3X teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A gép a kompaktoknál általánosan elterjedt kontraszt-alapú autofókusz rendszert használja. Az automatikus élességállítás (AF) közelpontja makró módban 5 cm, egészen 105 mm ekv. gyújtótávolságig.

Az autofókusz üzemmódjai között választhatunk egypontos módot, vagy arckiválasztást. Az egypontos mód lehetőséget ad a fotósnak, hogy maga válassza ki a kívánt fókuszpontot, akár a navigációs gombokkal, akár az LCD megfelelő helyét megérintve. A fókuszpont mérete kétféle lehet. Normál méretben 34×21, kis méret esetén 38×24 pozíció választható ki a képmező kb. 80%-án.

Arcfelismerésre állva lehetőség van arc regisztrációra is, melynél legfeljebb 12 rokonunk, vagy ismerősünk arcvonásait és néhány alap adatát (név/születésnap) tárolhatjuk el, a gép pedig később elsődlegesen kezeli majd ezeket az arcokat.

Automatikus felvételi üzemmódokban teljesen önállóan dolgozik a gép fókuszrendszere, és maga választja ki a megfelelőnek ítélt helyet az élességállításra, mely akár több pont is lehet a képmezőben. Ilyenkor a fókuszpont kiválasztó gombot lenyomva arcfelismerés módra vált a készülék.

Gyenge fényben a gép elején lévő LED szolgál segédfénnyel, amelynek hatótávolsága nagylátószögnél kb. 2-3 méter. Az AF segédfény a vörössszem csökkentésére is alkalmazható. A LED mindkét funkciója igény esetén letiltható.

A menüben bekapcsolhatjuk az élességállítás területének nagyított megjelenítését is. Úgyszintén aktiválható egyszeri vagy folyamatos, illetve témakövető fókuszálás is (AF Servo).

Az AF aktiválása az exponáló gomb félig lenyomásával, vagy a képernyő megérintésével történhet (ez utóbbit külön kell a menüben engedélyeznünk).

Kézi élességállításra is van lehetőség, s a kompaktok többségéhez képest még a használata is egyszerűbb. Egyrészt egy külön gombot kapunk (MF) a manuális és autofókusz közötti váltáshoz, a pontos beállításhoz pedig olyan segítségeket kínál mint a képnagyítás, illetve az élkiemelés.

A képnagyítás 2×-es vagy 4×-es lehet, kiválasztása a DISP gombbal lehetsége, de az élőkép jobb szélén egy távolságskála is látható.

A kézi fókusz beállítása történhet a hátsó vezérlőtárcsával, de ha a tükrös gépekhez hasonló hangulatra vágyunk, akár az objektívgyűrűt is használhatjuk.

Ahogy a PowerShot G1X Mark II-nél, úgy a G3X-nél is van lehetőség AF+MF mód használatára is, amelynél az autofókusz beállítása után kézi állítással finomhangolható az élesség.

A fénymérésen kiértékelő, középre súlyozott átlag és szpot módú lehet.

Sorozat fényképezés

A fényképezőgép egyféle sorozat módot kínál, amely maximum 5,9 kép/mp sebességet kínál. E maximum csak JPEG formátumnál, egyszeri élességállítással érhető el. RAW formátumnál a gép csupán 1,1 kép/mp-re képes, a kicsi belső puffer miatt pedig ezt a sebességet is csak 2-3 képig tartja, utána a kártyaírás sebességének függvényében tovább lassul.

A Canon PowerShot G3X automatikus expozíció-, és fókusz-eltolás sorozatokat is kínál. Előbbinél ±1/3..2 Fé lépésközökkel készülhet három fotó, utóbbinál ±1..3 értékkel térhetünk el a kézileg beállított fókuszponttól (AF módban nem használható), és ezúttal is 3 kép hosszú lesz a sorozat. Az expozíció sorozatot letiltja a gép ha vakut használunk.

A kioldást 10 és 2 mp-es késleltetésűre is állíthatjuk, s ezt expozíció sorozattal is kombinálhatjuk (ideális megoldás kézileg összeillesztendő HDR fotózáshoz). A Custom nevű önkioldónál a késleltetés 0-30 mp között változtatható, s a beállítás alapján 1-10 képet készít. Témamódban arcfelismeréshez kötött kioldás is választható.

Videó, mozgóképrögzítés

A videofelvétel terén a G3X hozza a manapság minimum elvártat, azaz FullHD (1920×1080 pixel) felbontásban maximum 59,94 kép/mp-re képes, progresszív módban. A képfrissítés a PAL vagy NTSC beállítással együtt 50, 29,97, 23,98 és 25 kép/mp-re váltható. A felbontás a maximális értéken kívül 1280×720 vagy 720×480 pixelre állítható még, ez utóbbi két felbontásnál a képfrissítés 29,97 vagy 25 kép/mp lehet.

1920×1080 pixel, 50p kép/mp, AVC, 28 mp, 117MiB, ~35400 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videók H.264 kódolással, MP4 konténerben kerülnek a kártyára. Igény esetén választható könnyebben utószerkeszthető iFrame mód is, amely szintén elérhető FullHD felbontásban is.

A videósnittek hossza FullHD és HD felbontás esetén 29 perc 59 mp-ben (vagy 4 GB-ban) korlátozott, míg VGA felbontásban 1 óra hosszú mozgóképek készülhetnek.

1920×1080 pixel, 25p kép/mp, AVC, 29 mp, 84MiB, ~22800 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A felvétel bármilyen üzemmódból elindítható a gép felső részén lévő videófelvétel gombbal. Felvétel közben működik az automatikus élességállítás, a fénymérés, valamint állítható az expozíció kompenzáció. Van lehetőség manuális videó indítására is, ez esetben mind a rekesz, mind a zársebesség menet közben is módosítható. Felvétel közben állókép nem készíthető. A zoomot videózás során finomabban, szinte hangtalanul állítja a fényképezőgép.

A rövid videósnittek üzemmódban 4-6 mp-es videók rögzíthetők, 1280×720 pixeles felbontásban, 25 kép/mp képfrissítéssel. Ez esetben normál módon kívül felére lassított, 2×-esre gyorsított, illetve gyors visszajátszott is alkalmazható. Ezek a funkciók érdekes hatás elérését teszik lehetővé, de a max. 6 mp-es korlátozás miatt a használatuk kompromisszumos.

Lassított videó (slow-motion)
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Gyorsított videó (fast-motion)
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Akció visszajátszás
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A mentett videókat a gépen belül meg is vághatjuk. A lejátszásnál akár kockánkénti léptetésre is lehetőség van, és a megfelelő helyen levághatjuk a klip elejét és végét.