Kipróbáltuk: Canon PowerShot G3X teszt

0

Optika

Kromatikus aberráció

Mivel prémium kategóriás fényképezőgépről van szó, megvizsgáltuk az objektív képességeit is, s kezdtük mindezt a színhibával. Az optika minimális kromatikus aberrációt produkál annak ellenére, hogy nagylátószögnél fényereje igen remek. A tapasztalatok alapján a legrosszabb esetben (nagylátószög, nyitott blende) 10×15 cm-es papírképnél 0,4 mm szélességű kék színhibával találkozhatunk, illetve 60×40 cm-es nyomatnál ez 1,6 mm-nek adódik. Ez elég jól látható lehet, de rekeszeléssel, illetve nagyobb gyújtótávolságnál a színhiba jelentősen kisebb. Tesztfotóink között szétnézve azt is láthatjuk, hogy színhiba a valós terepen készült képeken nem igazán jelentkezik, csak a brutális erősségű tesztábránkon, így összességében azt mondhatjuk, hogy nagyon jól teljesít a G3X objektíve.

Bokeh

A nagy szenzornak köszönhetően az átlagos (kis szenzoros) kompaktokhoz képest kisebb mélységélesség érhető el, így érdekes kérdés lehet, hogy a fénykörök milyen formát öltenek. A 8 lamellás kialakításnak köszönhetően még szűk blendét választva is kellően kör formájú marad a bokeh. Ezen kívül az sem mellékes, hogy a kép sarkainál a régi, orosz objektívek szférikus hibájához hasonlatos, sugárra merőlegesen elhúzott ovális bokeh tapasztalható, amely a szokványos, jól korrigált objektívekhez képest hangulatosabb portrék készítését teszi lehetővé.

Makró, közelfényképezés

A Canon PowerShot G3X legkisebb munkatávolsága specifikációs szerint 5 cm, nekünk 4 cm-ről is sikerült élességet állítani a tesztábránkra. A 4 cm-es munkatávolság 24 mm-től egészen 105 mm ekv. gyújtótávolságig rendelkezésre áll, így egész jó makróképességről beszélhetünk. A teljes képterület 105 mm-es ekv. gyújtótávolságnál, 4 cm-es munkatávolság esetén mindössze 45 mm széles témával kitölthető. Igaz, sík felületű témánál (pl. bélyeg) a képsarkok elhomályosodnak, ami nem tekinthető ideálisnak. Ezen felül érezhető kisebb mértékű geometriai torzítás is.

105 mm felett a gyújtótávolságot növelve rohamosan növekszik a minimális munkatávolság is, 600 mm ekv. tele végnél ez 85 cm-nek adódik, ahol kb. 89 mm széles téma fedi le a teljes képmezőt.

105 mm ekv. gyújtótávolság
4 cm munkatávolság
lefedett terület szélessége: 45 mm

600 mm ekv. gyújtótávolság
85 cm munkatávolság
lefedett terület szélessége: 89 mm