Kipróbáltuk: Canon PowerShot SX100 IS teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Zoom gyűrű: hasonló a többi Canon fényképezőgépben alkalmazott zoom megoldáshoz. Jobbra és balra fordítva szabályozható a zoomállás. Visszajátszás módban az éppen megjelenített képbe nagyíthatunk (10 lépésben), vagy többképes nézetre válthatunk (9 kép). Ha előzőleg engedélyeztük a digitális zoomot, ennek beállítására is használható. A zoom mértéke a kijelző tetején lévő skálán látható. Menü módban a fő menücsoportok között válthatunk a segítségével.
(2) Exponáló gomb: az állóképek elkészítése kezdeményezhető, illetve a videófelvétel indítható ezzel a gombbal. Félig lenyomva az automata élességállítás és a fénymérés aktiválódik.
(3) ON/OFF: a gép be és kikapcsolására alkalmas kezelőszerv.
(4) Üzemmód választó tárcsa: a fontosabb felvételi módokat állíthatjuk be az elfordításával. A tárcsa folyamatosan körbefordítható. 12 felvételi mód található rajta. A Canon S5 IS-hez képest elhagyták a Custom módot, vagyis a felhasználó saját beállításainak menthetőségét. A tucatnyi felvételi mód a következő:
– videofelvétel: elindítása és leállítása a exponáló gombbal lehetséges. Legfontosabb beállításait a FUNC gombbal kapcsolhatjuk be.
– panoráma mód: a panoráma lehet balról jobbra, vagy fordítva tartó. Az elkészült kép szélét láthatjuk a kijelzőn, így könnyedén mellé illeszthető a következő. A fotók összefűzése a mellékelt szoftverrel, vagy külön megvásárolt panoráma szoftverrel lehetséges.
SCN: témamód választó menü. Különböző fotós szituációkban „bevethető” témaprogramok. A hátsó vezérlőtárcsa elforgatásával válthatunk közöttük. A gép SCN beállítása az alábbi témamódokat kínálja: éjszakai, beltéri, lombozat, hó, vízpart, tűzijáték, akvárium.
– Fontosabb témamódok: mozgó gyerekek, éjszakai felvétel, tájkép, portré (arcérzékelő élességállítással).
– Auto: teljesen automatikus felvételi mód. A felhasználó csak az alapvető funkciókat (képméret/minőség, vaku bekapcsolás, automata vagy magas érzékenység, önkioldó, makró, vagy normál autofókusz) használhatja, minden más beállítás a gép feladata.
– P mód (Program automatika): a fotós használhatja a beállítások nagy részét, de az expozíció ideje és a rekesz szabályozása a gép feladata. A gép által javasolt értékeket csak az expozíció korrekcióval bírálhatjuk felül, +/-2 Fé értékek között, 1/3 lépésekben.
– Tv (záridő előválasztás): a záridő beállítása a fotós reszortja, a gép pedig ehhez választ egy megfelelő rekeszértéket. A záridők 1/3 lépésekben változtathatók. Sorrendben: 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000, 1/2500. F5,6-nál tágabb rekesznél 1/200 mp a beállítható maximum, F4-nél nyitottabbnál pedig 1/1600.
A menüben engedélyezhető a Safety Shift (Biztonsági eltolás) opció, amely túl extrém beállítás esetén felülbírálja döntésünket és a fénymérőnek megfelelő beállításokat használ.
– Av (rekesz előválasztás): a fényképezőgép a fotós által kiválasztott rekeszérték mellé választ egy megfelelő záridő párt. A rekeszt 1/3 lépésekben szűkíthetjük, a következő értékeken: F2,8; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. A beállítható érték a zoomállástól (gyújtótávtól) is függ. Tele állásban a következőket használhatjuk: F4,3; F5,0; F5,6; F6,3; F7,1; F8.0. Av állásban is használható az expozíció korrekció.
– M mód (kézi mód): a fotós a gép össze beállítását manuálisan szabályozhatja. E módban a legfontosabb a rekesz és záridő értékek megadása.

Hátul

(1) Visszajátszás gomb: felvétel módból átkapcsolhatunk az elkészült fotók és videók lejátszásába. Visszalépés a gomb ismételt lenyomásával, vagy az exponáló gombot félig lenyomva lehetséges.
(2) Vezérlőtárcsa: Felvételi módokban a tárcsa elforgatásával válthatunk az aktuális expozíciós értékek között (pl. rekesz, záridő, exp. Korrekció). A tárcsa négy irányát alap beállításokhoz is használhatjuk, ezután pedig elfordításával választhatunk ki egy opciót:
– fel: érzékenység (ISO) beállítása. Lejátszás módban a fotók 10 képenkénti lapozása.
– le: egyes és sorozatfelvétel, valamint önkioldó módok.
– bal: fókusz módok (makró, normál, kézi élességállítás).
– jobb: váltás a vakumódok között.
Lejátszás módban a tárcsa elforgatásával gyorsabban lapozhatunk a memóriában tárolt fotók között, a jobb és bal iránnyal pedig normál lapozás végezhető.
A menük használatakor a tárcsa elfordításakor az opciók között lépkedhetünk.

(3) FUNC/SET gomb: Felvétel módban a FUNC gomb aktív. Ezzel léphetünk be a funkció menübe, ahol a fehéregyensúly, a színeffektek, a vaku teljesítménye, a fénymérési mód és a képméret/minőség választható ki.
A menükben a SET lehetőséggel véglegesíthetünk egy beállítást, vagy léphetünk egy menüpontra.
(4) Törlés/expo korrekció gomb: felvétel módban az expozíció korrekciót aktiválhatjuk vele. Ilyenkor egy -2 – +2 Fé közötti skála jelenik meg a képernyőn, amelyen a tárcsa elfordításával, vagy a jobb-bal nyílgombokat használva állíthatjuk be a kívánt értéket, 1/3 lépésközökkel. Ugyanezzel a gombokkal válthatunk a rekesz, és záridő érték beállításai között is.
Lejátszás módban a képernyőn megjelenített fotót, vagy videót törölhetjük a memóriakártyáról, kivéve, ha előzőleg védetté tettük.
(5) DPOF nyomtatás/gyors funkció gomb: felvétel módban az érzékenység állítható ezzel a gombbal Auto, ISO80, ISO100, ISO200, ISO400, ISO800 és ISO 1600 értékekre.
Visszajátszás módban a fotók lapozása szabályozható 10 képes ugrásokkal. Sok mentett fényképnél lehet hasznos segítség.
(6) Arcfelismerő funkció: Ezzel a gombbal kapcsolható be az arcfelismerés. Több arc (pl. egy csoportkép) esetén a vezérlőtárcsával adható meg, hogy a rendszer melyikre álljon. A felismert arcvonások körül egy kis zöld fókuszkeret jelenik meg. A portréalany elmozdulásakor az AF keret követi az arcot. A SET gombbal a gép kiírja a detektált arcok számát.
(7) DISP gomb: felvétel, vagy lejátszás módokban az információs képernyők között válthatunk. A hátsó monitor nem kapcsolható ki vele.
(8) MENU gomb: a beállított felvételi, vagy lejátszás módnak megfelelő menüt kapcsolhatjuk be a képernyőn. A menük és beállításaik az következő oldalon olvashatók.