Kipróbáltuk: Canon PowerShot SX100 IS teszt

0

Mért értékek

A Canon PowerShot többnyire a kategóriájától elvárható, átlagos sebességet produkált. Az objektív ugye teleszkópos, tehát be és kikapcsoláskor várnunk kell rá. A bekapcsolás után 1,7 mp-et kell várnunk míg előbújik és megjelenik a kijelzőn az élőkép. Az első képkocka ezt követően kb. 0,.8 mp elteltével készíthető. A kikapcsolás, vagyis az objektív behúzása és teljes elcsendesedése 2,3 mp-ig tart.

Két kép között 1,9 másodperc a várakozási idő, amennyiben kézi fókuszt használunk. A vaku feltöltésére kb. 3 mp-et kell várnunk átlagosan, de teljes kisütés után 11 mp-be telik a feltöltődése. Ez a gép által produkál leglassabb érték és sajna már előző Canon kompakt tesztalanyaink is produkálták. Ez a két ceruza akkus megoldás nagy átka!

A képek mentése szerencsére nem fogja felborítani napi időbeosztásunkat. Nagyjából 0,4 mp-alatt a memóriában pihen egy 8 megapixeles, Superfine tömörítésű fotó. Visszanézésnél elég furcsa volt, hogy a képek lapozásának ideje rapszódikusan változik. A gép néha , akár 1,2 mp-et is gondolkodik, amit nem indokol a képek közötti fájlméret különbség sem. Akkora különbség nincs köztük, hogy egyikük 0,4, másikuk 1 mp alatt jelenjen meg. Persze itt van nekünk a gyorslapozás funkció, ami a forgatható tárcsának és a képernyő animációnak köszönhetően gyors és mondhatni látványos is. A tárcsát folyamatosan forgatva kb. 0,13 mp/kép lapozási sebességet sikerült elérni, ami pontosan annyi, mint amit a PowerShot S5 IS-nél mértünk.

Az automata élességállítás terén a PowerShot SX100 IS megmarad a bevált átlagnál, néhol kicsit az alatt, néhol fölötte teljesítve. Jó értékeket kaptunk nagylátószögnél. Itt 0,3-0,5 mp közötti az átlagos élességállítási idő, amennyiben megfelelőek a fényviszonyok, de gyengébb fényben sem nevezhető rossznak a segédfénnyel elért 0,6-0,8 mp. Hasonlóan teljesít a gép makró módban is. Megfelelő fény mellett 0,3-0,5 mp-re van szüksége. A gyenge megvilágítás viszont itt már jelentősebb lassulást okoz. Az AF segédfény használatával akár 1,4 mp-ig is eltarthat a fókuszálás. Tele állásban 0,5-0,9 mp volt az átlag, a leggyorsabb sebesség 0,3, a leglassabb 1,7 mp volt.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (AF)
2,5 mp
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 1,7 mp
Kikapcsolási idõ 2,3 mp
Felvétel módból lejátszásba 1,6 mp
Képváltás sebessége lejátszáskor (8 Mpx) 0,4-1,2 mp
gyorslapozás 7,7 kép/mp
nagylátószög tele makró
Fókuszálás ideje 0,3-0,5 mp
max. 0,8 mp (AF segédfénnyel)
0,5-0,9 mp
max. 1,7 mp (AF segédfénnyel)
0,3-0,5 mp
max 1,4 mp (AF segédfénnyel)
Két felvétel között szükséges idő (MF) 1,9 mp
Kép mentése (8 mpx, Superfine JPEG) ~0,4 mp (SanDisk 4 GB Extreme III SDHC)
Vaku feltöltéséhez szükséges idő átlag: 3,5 mp (max. 11 mp)
Vaku távolsága optikai tengelytől 5,5 cm
Normál AF sorozat
Sorozat sebessége 1,2 kép/mp 0,83 kép/mp
Superfine Fine
Normal
JPEG kép minősége 98% 94% 81%
nagylátószög tele
Torzítás 0,8%
hordótorzítás
0,2%
párnatorzítás
Vignettálás (zárójelben a rekeszelt érték) 9 % (6,2) 19,5 % (8,3)
Legnagyobb nagyítású makró szélessége 28 mm@f=35 mm ekv.; 1 cm távolság a frontlencsétől
117 pixel/mm