Kipróbáltuk: Canon Selphy ES30 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

A Canon szerint a képek nyomtatási sebessége függ a fájlok adatméretétől, a nyomtatási beállításoktól, valamint a memóriakártyától is. Közelítő értéknek az alábbiakat adja meg a gyártó:

 • 10 x 14,8 cm: 55 mp
 • 8,9 x 11,9 cm: 47 mp
 • 5,4 x 8,6 cm (sima és öntapadós): 33 mp

Ezek az eredmények alapból is lassabbak, mint a kisebb modelleknél megadottak és tesztünk során is ugyanezt tapasztaltuk. A Canon mérései a nyomtatás megkezdésének első mozzanatától annak befejeztéig érvényesek, míg mi – korábbi tesztjeinkhez hasonlóan – a papír behúzásától mértük az időt. Így a kapott érték a tényleges nyomtatás előtti hosszú hezitálást is magában foglalja. Hezitálás bizony, mert a valódi print előtt legalább fél percen keresztül forgatta a lapot a nyomtató. A gyári eredmény ennek tükrében nagyjából megegyezik a miénkkel, de ha a lapbehúzást is beleszámítjuk 82 mp-ig tartott. Nem feltétlenül hosszú ez az idő, de a CP530 és CP770 közel 20 mp-el jobb eredményéhez mérten határozottan lassabb. Az alább megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás után több példány nyomtatásának (lap/perc) sebességét.

A papír a hosszanti két végén itt is tartalmaz egy néhány keskeny kifutófelületet, perforációval ellátva, amit nyomtatás után le kell törnünk, ha az eredeti 10 x 14,8 cm-es méretre van szükségünk. A perforációnak a nyomat illesztése miatt van jelentősége, később azonban zavaró lehet, mivel eltávolítva kissé hullámos maradhat a kép széle. A védőréteg és a papír egyébként ismét ötöst érdemel, hiszen az elkészült képet víz alá merítve sem maszatolódik el a tinta a nyomaton. Ebből a szempontból szerencsés volt a negyedik alapszín az ezüst használata, hiszen bemutathatjuk, hogy az ezüst keret is tökéletesen sértetlen maradt a vízpróba után.

A kész nyomatot a szokott módszerrel, 1200 dpi felbontásban szkenneltük. A teljes kép az alábbiakban látható. A végeredmény a vártnak megfelelő, hiszen a Selphy ES30 nagyon hasonló minőséget produkált mint a másik két Selphy tesztalanyunk. Vannak azonban különbségek, mégpedig az ES30 javára.

képkivágás az 1200 dpi-s szkenből

teljes kép

Egyrészt kinagyítva sokkal kevésbé észrevehető a képeken a csíkozottság, bár ez a másik két nyomtatónál sem volt normál nézési távolságból túlzottan észrevehető. Másrészt kevésbé feltűnő, sőt szinte el is tűnik az a bíbor-vöröses túlszaturáltság, amely az előző két tesztalanyt jellemezte. Ott sem volt persze zavaró, de az eredeti kép színeivel összehasonlítva jól látszott a különbség. Itt viszont az ES30 által alkotott nyomat közelebb áll a valódi kép színeihez. A harmadik eltérés a felbontás, vagy inkább részletesség. Ugyebár ennél a készüléknél 300 x 600 dpi-s felbontást kapunk, ami némileg a képeken is meglátszik, különösen így kinagyítva. Egy fokkal részlettelibb, több finomságot tartalmaz az ES30 képe. Az más kérdés, hogy ennek valódi hasznát csak sasszemmel, vagy így kinagyítva érezhetjük. A 10 x 15 cm-es nyomatméret nem igazán teszi lehetővé, hogy ilyen nüansznyi különbséget elsőre észrevegyünk.

A Selphy ES30 is rendelkezik szoftveres vörösszem csökkentő szolgáltatással, mely a nyomtatási beállítások között választható ki, közvetlen nyomtatás esetén. A CP770 felemás eredményéhez képest itt haladásról számolhatunk be, ugyanis az ES30 szoftvere mindkét problémás képterületet megtalálta és eltüntette a pirosas tekintetet. Az említett kisebb modellnél ugyebár – valamilyen oknál fogva – csak az egyik szemről sikerült eltüntetni a képhibát.

korrekció nélkül (100%)

korrekcióval (100%)

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • Canon Selphy ES30 hőszublimációs fényképnyomtató
 • 5 lapos próbakazetta, tintával (10×14,8 cm)
 • tisztító cartridge
 • hálózati kábel
 • szoftver CD

A nyomtató csak hálózati áramforrásról üzemeltethető, fogyasztása kb. 70W (készenléti üzemmódban 4W).

Az egyes kiegészítők jelenlegi (hozzávetőleges) árai
Canon BU-10 Bluetooth vezeték nélküli nyomtatóadapter 23.900 Ft
Canon WA-1E Wi-Fi nyomtatóadapter 23.900 Ft
Canon E-P100 fotópapír+festékszalag 7.500 Ft
Canon E-P50 fotópapír+festékszalag 4.000 Ft
Canon E-P25BW fotópapír+ fekete festékszalag 2.800 Ft
Canon E-P20G és S (arany és ezüst) fotópapír+festékszalag 5.400 Ft
Canon E-C25L (öntapadós) fotópapír+festékszalag 4.200 Ft

A nyomatok költsége, hasonlóan a többi hőszublimációs printerhez, kiválóan tervezhető, hiszen egy csomagban pont a tintaszalagot kapunk, ami az adott csomag papírmennyiségéhez elég. Így kiszereléstől és tintától függően képenként kb. 80 Ft-os költséggel kell számolnunk. A költség nagyobb, ha kisebb kiszerelést vásárolunk és csökkenthető, ha a 100 lapos kivitelt választjuk.

Értékelés

A Canon Selphy ES30 néha meglepett minket, de ennek csak egy része róható föl a számlájára. Az elég rapszodikusan működő kazetta kioldóval volt néhány kellemetlen pillanatom, így erre nem árt odafigyelni. Önhibáján kívül okozott meglepetést azzal is, hogy a kreatív funkciókat ki sem tudtuk kapcsolni, mivel alapból ezüst tintás kazettával kaptuk a gépet. Mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy extra színek esetén a gép korlátozottan használható. Az integrált kazetta tehát átok és áldás egyben. Áldás, mert kényelmesebb így a nyomtatás, nem kell külön kazettát toldanunk a készülékhez. Átok viszont amiatt is, hogy 10 x 15 cm-nél nagyobb méretben nem nyomtathatunk, holott a korábban tesztelt két CP-szériás Canon a 10 x 20 cm-t is támogatja. Hátrány továbbá, hogy a kisebb modellekhez képest lassabban nyomtat, ez azonban ellensúlyozza a gyors működési sebességeivel, többek között a szinte azonnali készenléti idejével.

A nyomtató nem okozott más meglepetést, a 300 x 600 dpi-s felbontás bőven elegendő, hogy kitűnő minőségű és részletességű, tintacsepp mentes fényképnyomatok készüljenek. Ha eltöltünk egy kis időt a színek állítgatásával, nagyon jól ízlésünkhöz szabhatjuk a nyomtatok színvilágát, mely egyébként alapból is szép, életteli színeket mutat.

Bár képességeit nem minden téren sikerült megcsillogtatnia, mégis kellemes emlékeket hagyott maga után. Egy igen sokrétű, nem túl bonyolultan használható, és nem utolsósorban jó képminőséget adó nyomtatóval volt dolgunk, melynél az sem elhanyagolható szempont, hogy árban alig különbözik a minap bemutatott CP770-től. Ha különbséget kell tennünk a két modell között az ES30-nál a plusz szoftveres funkciókat, nagyobb tintakészletet és a leheletnyivel jobb képminőséget említhetnénk. A CP770 viszont egyértelműen a hordozhatóságra helyezi a hangsúlyt, így inkább útitárs, míg a most bemutatott készülék dísz és apró fotónyomtató az íróasztal sarkán.

A Canon Selphy ES30 ára bruttó ~39 eFt.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • Szép, szemcsementes, részletteli nyomtatási minőség
 • Könnyen hordozható
 • Nincs szükség külön papírkazettára
 • Creative képszerkesztő funkció
 • Szinte azonnal üzemkész
 • Külön fekete és arany/ezüst színek is elérhetők
 • Tökéletesen vízálló nyomatok
 • Nagy LCD kijelző
 • microSD kártyahely
 • Hatásos vörösszem eltávolítás
 • Nyomtatás PC-ről, memóriakártyáról, infravörös kapcsolaton vagy közvetlen PictBridge fényképezőgépről is
 • Opcionális Bluetooth, vagy Wi-Fi adapter
 • Magyar menü
 • Valamivel lassabb a kisebb modelleknél
 • A kazetta kioldó odafigyelést igényel
 • Nem támogat 10 x 14,8 cm-nél nagyobb papírméretet

A nyomtatót a Canon Hungaria-tól kaptuk kölcsön tesztünk idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!