Kipróbáltuk: Nikon Coolpix P7000 teszt

0

Mért értékek

Bár sok tekintetben hozta az elvárható átlagot, a Nikon Coolpix P7000-et mégsem éreztem gyors gépnek, sőt a mai viszonyok között inkább lassúnak tűnt. Mindez főként a komótos működési időknek köszönhető. Sok esetben üzemmódváltáskor, vagy például a lejátszás-felvétel közti átkapcsoláskor igen ráérősen „mozdul” a gép. A lejátszásra váltok, csak néhány tizedmásodpercbe kerül, de vissza már 2,5 mp-ig kell bámulnom a fekete képernyőt. Ez nagyon sok. Úgyszintén a menüből való kilépés is több mint 2 mp-ig tart.

A bekapcsolást követően 3,7 mp, míg élőképet kapunk és átvehetjük a gép feletti irányítást. A teleszkóposan kitolódó objektívvel szerelt gépek mindig lassabbak egy kicsit, de itt villámgyorsan túlesünk ezen a lépésen és semmi más nem indokolja az átlagtól elmaradó értéket. Hacsak a gyengén megírt szoftver nem. Neki köszönhetően a bekapcsoló gomb lenyomásától számítva 5,3 mp alatt sikerült elkészíteni az első képet, AF nélkül. Egy firmware frissítéssel talán javítható lenne a dolog – a tesztgépben a v1.0 változat futott.

A lassú működést, üzemmódváltást leszámítva többnyire átlagos sebességeket produkált a gép. A képek között 1,9 mp-nek kellett eltelnie, ami nagyjából a középátlag alsó fele. Ha vakuzunk – és nem vakusorozatban használjuk – kb. 5,5 mp-enként készülhet egy kép. Szintén átlagos érték.

Az elkészült fotók és videók között 0,2 mp-enként lapozhatunk, ami szintén nem rossz, sőt a lapozás gombot folyamatosan nyomva tartva elképesztő sebességgel pörgethetjük át a memóriakártya tartalmát.

Leszámítva a már jelzett AF bizonytalanságot, az élességállítással sem voltak gondok. Jó fényviszonyok között gyorsan talál fókuszt, akár 0,3 mp alatt is. Gyengébb fényben nagyjából 1 mp-ig tart az élességállítás, ami szintén a kontrasztészlelésen alapuló kompakt gépek átlagát jelenti. Tele állásban sincs számottevő lassulás, pedig sok esetben töredékére lassulnak ilyen helyzetben a kompakt készülékek. Makró módban fél másodperc körüli időt mértünk jó megvilágításnál. Ha nincs elég fény működésbe lép az AF-segédlámpa, de a fókuszidők nem növekednek számottevően. A valamivel 1 mp fölé kúszó várakozási idők persze mozgó téma fotózására már nem teszik késszé a gépet, de más kompaktoknál sokszor 2-3 mp-et is várnunk kell ugyanebben a helyzetben. A P7000-nél csak az AF tele állásban vagy gyengébb megvilágításban tapasztalható gyakori bizonytalansága jelenthet problémát. Hiába az 1 mp körüli idő sötétben, ha többször kell megismételnünk az élességállítást.

A mentési idők megint inkább a lassabbak közé tartoznak. Papíron gyors kártyákkal mértük őket, JPEG és RAW sorozatnál. Tömörített formátumban mindössze 1,5 MB/mp-es teljesítmény volt mérhető, ami 10 kép esetén 18,5 mp-es mentést jelent. Szerencsére kb. 7-8 mp után a gép visszaadja az élőképet és a kezelést, így nem éreztük olyan lassúnak, mint amilyen valójában. RAW formátumnál 5 képet kb. 20 mp alatt sikerült kártyára írni, és ez alatt a gép sem használható, így elég lassúnak éreztük, pedig a 4 MB/mp körüli mentési teljesítmény, már jobban közelíti az átlagot. Alulról.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)

5,3 mp

Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 3,7 mp
Kereső és LCD lefedettsége 80% és 97% (lejátszáskor 100%)
Képváltás max. sebessége lejátszáskor 0,2 mp
gyorslapozás 18,5 kép/mp
nagylátószög tele makró
Fókuszálás ideje (elõ-AF mód használatával) 0,3-0,5 mp (gyenge fényben: 0,9 mp)
max. 1,1 mp (AF segédfénnyel)
0,3-0,8 mp (gyenge fényben: 1 mp)
max. 1,5 mp (AF segédfénnyel)
~0,5 mp
Zárkésleltetési idõ 0,13 mp
Két felvétel között szükséges idő (MF) 1,9 mp
Panasonic 4 GB SDHC Class10 SanDisk Extreme 32 GB SDHC Class10
Kép elmentése (JPEG-ben) 1,5 MB/mp 1,5 MB/mp
Kép elmentése (RAW-ban) 4,0 MB/mp 3,9 MB/mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő átlag: 5,5 mp
Vaku távolsága optikai tengelytől 5 cm
Fine Nomal Basic
JPEG kép minősége 99% 96% 91%
nagylátószög tele
Torzítás (korrekcióval) 0,2% hordótorzítás 0 %
Vignettálás (zárójelben a rekeszelt érték) 22,2% (8,6) 6,9% (3,4)
Legnagyobb nagyítású makró szélessége 60 mm@f= 28mm ekv.; 3 cm távolság a frontlencsétől
61 pixel/mm