Kipróbáltuk: Nikon Coolpix P7000 teszt

0

Kezelőszervek

Ahogy már korábban is említettem, igen komoly átalakuláson esett át a gép, beleértve a kezelőszerveket is. A P7000 esetében igazán kitettek magukért a készítők, hiszen több gombot és tárcsát találunk rajta mint egynémely tükörreflexes fényképezőgépen. Szinte minden funkció külső kezelőszervről is elérhető, de ezek nagy száma, eltérő kezelési módjuk és kombinációik nem teszik egyszerűen kezelhetővé a készüléket. Elsőre nem minden egyértelmű még több éves Nikon használat után sem, ezért kezdők számára nagyobb falat lehet kezelés szempontjából a gép, mint egy alsó, vagy középkategóriás Nikon DSLR.

Fent

A gép tetején a következő kezelőszerveket találjuk:

(1) Gyorsmenü tárcsa: teljesen új kezelőszerv a sorozat történetében. A gyártó által legfontosabbnak ítélt funkciók gyors elérése szolgál, melyek a következők:

  • QUAL: képminőség (JPEG tömörítési fok, RAW formátum), valamint képméret beállítása
  • ISO: érzékenység, valamint az automatikus érzékenység tartománya és a hozzá rendelt minimális záridő beállítása.
  • WB: fehéregyensúly automatikus, előre beállított és kézi szabályozása, valamint finomhangolása
  • BKT: automatikus sorozat módok, képek száma, lépésköz (növekmény), és lépési tartomány beállítása
  • MY MENU: saját menü, előre összeválogatott 6 funkcióval
  • Tónus tartomány információ: lejátszásnál 9 tónustartomány kijelzés közül választhatunk.

(2) Gyorsmenü választó gomb. Az iménti tárcsához rendelték. Lenyomásával érhető el, vagy kapcsolható ki a tárcsán beállított funkció beállító menüje.
(3) Üzemmód választó tárcsa: a főbb felvételi üzemmódok beállítását végzi, az alábbiak szerint:
– Mozgókép mód: beállítva a gyorsmenüben elérhetővé válik a videó felbontás és a szélzaj csökkentés. Az exponáló gombbal indítható és megállítható a mozgókép felvétel.
-SCENE: szituációfüggő témamódok (motívumprogramok) kiválasztása a menüből. Felsorolásuk a következő oldalon olvasható. Választhatunk automatikus témamód felismerést is, melynél a készülék az észlelt szituáció alapján választ egy megfelelő motívumprogramot.
– Kis zajszintű éjszakai mód: a többitől különválasztott témamód, melynél többféle beállítást is használhatunk, Így a menüben aktiválhatunk éjszakai sorozatot, állítható a vakuexpozíció kompenzáció, és a fénymérési mód is.
– U1-U2-U3: egyéni beállítások mentési helyei.

– AUTO (zöld ikon): Teljesen automatikus üzemmód, melynél a beállítások jó részét a gép végzi. A fotós csak a képméretet és minőséget állíthatja, de elérhető még az önkioldó és az alap makró tartományok is.
Ebben az üzemmódban csak a Lejátszás és a Beállítás menüben tallózhatunk, hiányzik viszont a teljes Fényképezési menü.
– P mód: programautomatika. A legfontosabb expozíciós beállításokon kívül minden mást a fotós állíthat. Olyan felhasználóknak ajánlott, akik nem szeretnének elmerülni a rekeszérték és záridő mélységeiben, de a képmérettől a fehéregyensúlyon és érzékenységen át az AF módokig minden mást megszabnának a gépnek. E módban már elérhető az expozíció korrekció is, mellyel közvetve azért befolyásolhatjuk a záridőt, vagy rekeszt is.

– S mód: záridő előválasztás. A hátsó értékbeállító kerékkel szabadon megszabható a kívánt záridő, a rekeszértéket viszont a gép önmaga állítja, az fénymérési adatoknak és az általunk beállított záridőnek megfelelően. A félmanuális S mód a következő záridő értékeket kínálja: 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000, 1/2500, 1/3200, 1/4000.
Előválasztásnál is működik az expozíció kompenzáció, +/-3 fényérték tartományban, 1 Fé lépésenként.
– A mód: az előzővel rokon félmanuális üzemmód, melynél a rekeszértéket választhatjuk meg, a gép pedig ehhez mérten állítja be a záridőt. A rekeszérték 1/3 Fé lépésközökkel állítható, hasonlóan a záridőhöz, és a hátsó vezérlótárcsával szabályozhatjuk. Értékei a gyújtótávolságtól (zoomállástól) is függnek. Nagylátószögnél a következők: F2,8, F3,2, F3,5, F4,0, F4,5, F5,0, F5,6, F6,3, F7,1, F8,0. Televégállásban F5,3 és F8,0 között állítható. A P7000 egy beépített ND szűrőt is tartalmaz, mely tovább növeli a záridőt, de ettől függetlenül az objektívbe valódi blendét találunk.
A fentiekhez hasonlóan használhatjuk az expozíció kompenzációt is.
– M (manuális) mód: Teljesen manuális üzemmód, melynél az expozíciós alap beállítások is ránk hárulnak. A hátsó értékbeállító kerékkel szabályozhatjuk a záridőt, a navigációs tárcsával pedig a rekeszértéket. Az expozíció kompenzáció ilyenkor nem elérhető, viszont a záridő 60 mp-ig hosszabbítható.
A fénymérés persze ilyenkor is működik, így az ideális beállítást – vagy az általunk használt értékek eltérését – a kijelző bal oldalán megjelenő kis skálán olvashatjuk le.
(4) Be- és kikapcsoló gomb
(5) Zoomvezérlő gyűrű: A gyűrű elfordításával szabályozható a gyújtótávolság (zoomállás), valamint a digitális zoom. Ennek mértékét a képernyő tetején látható skála mutatja. A zoom kétsebességű, ezért a gyűrűt óvatosan elfordítva lassabb, erősebben húzva gyorsabb zoomolást kapunk.
Lejátszás módban ezzel a gyűrűvel állítható a képnagyítás, illetve 4, 9, és 16 képes előnézeti oldalakat, vagy dátum szerinti csoportosítást állíthatunk be.
(6) Exponáló gomb: videók és állóképek készítésére.
(7) Expozíció kompenzációs tárcsa: elforgatásával +/-3 fényérték tartományon belül korrigálhatjuk a gép által automatikusan beállított expozíciós adatokat. A lépésköz 1/3 Fé
(8) Av/Tv: előre programozható gomb, melynek alap funkciója a rekeszérték és a záridő beállítására szolgáló két tárcsa felcserélése. Ezen kívül beállítható a virtuális horizont, az élő hisztogram és a harmadoló segédrács bekapcsolására/eltüntetésére, valamint a beépített ND-szűrő aktiválására is.

Hátul

(1) Vakunyitó gomb: e mechanikus kioldású gombbal, akár kikapcsolt, akár aktív üzemmódban is felpattintható a készülék beépített vakuja. Bekapcsolt állapotában a fel iránygomb segítségével elérhetővé válnak a különböző vakumódok. A villanót kézzel kell lezárnunk.
(2) Dioptria tárcsa: az optikai, átnézeti kereső élességének szabályozására szolgál.
(3) Értékbeállító kerék: alapesetben (S, M módokban) a záridő szabályozására használható. Az Av/Tv gombbal beállítható a rekeszérték állítására is.
Menüben a különböző opciók közötti navigációra is használhatjuk.
Lejátszás módban a képek és videók közti lapozásra való, de ha belenagyítottunk egy képbe a zoom gyűrűvel, a nagyítás finom állítására is használhatjuk.
(4) AE-L/AF-L gomb: Felvételnél rögzíthetők vele az előzőleg mért expozíciós értékek, illetve az autofókusz. Beállíthatjuk azt is, hogy csak az egyik, vagy mindkét értéket rögzítse.
Lejátszás módban a tárolt képek dátum szerinti csoportosítását végzi.
(5) DISPLAY gomb: bármilyen üzemmódban a kijelzőn megjelenő információk között lapozhatunk vele. Felvételnél e gombbal kapcsolható ki a hátsó képernyő.
(6) Lejátszás gomb: Felvételből lejátszás módba (vagy vissza) kapcsolhatunk a segítségével. A visszakapcsolás történhet az expozíció gomb félig lenyomásával is.
(7) Hátsó vezérlőtárcsa: folyamatosan körbeforgatható tárcsa, mely a négy irányt is érzékeli. Alapvetően a rekeszérték szabályozása a feladata, de az Av/Tv gombbal beállíthatjuk a záridő kezelésére is. Bármely menüben a menüpontok között navigálhatunk vele a tárcsa elforgatásával, vagy bármely irány lenyomásával. Használható egy menüérték beállítására is.
Felvétel módban a négy irány egy-egy funkciót vezérel:
– fel: vakumódok beállítása.
– le: AF tartomány (normál, makró, végtelen)
– bal: önkioldó módok
– jobb: fókuszmódok (arcfelismerés, manuális élességállítás, témakövető mód is innen aktiválható)
Lejátszás módban a jobb-bal iránnyal, vagy elforgatásával lapozhatunk a fotók és videók között. Fotóknál a különböző tónustartományok kiválasztását is a tárcsával végezhetjük. Nagyított képnézetben a kijelzett részletet görgethetjük a négy irány segítségével
(8) MENU: az aktuális üzemmódnak megfelelő menük megjelenítésére és kikapcsolására használható. Menü módból az exponáló gomb félig lenyomásával is kiléphetünk.
(9) Törlés gomb: Felvétel módban a kártyán utoljára elmentett kép vagy videó törlésének parancsa aktiválható.
Lejátszáskor az éppen megjelenített fotó, vagy mozgókép törölhető a segítségével.

Elöl

(1) Fn gomb: egy előre programozott funkció aktiválható a gomb lenyomásakor. Ez az alábbi lehet: kikapcsolt állapot, RAW formátum, Érzékenység, Fehéregyensúly, Picture Control, Aktív D-Lighting, Fénymérési mód.
(2) Bajonett gomb: a gombot lenyomva kioldható, és kissé elfordítva levehető az objektívfoglalat bajonettjét takaró gyűrű. A bajonettre egy – opcionálisan megvásárolt – gyári adaptergyűrű illeszthető, mely konvertereket és szűrőket fogad.