Kipróbáltuk: Nikon Coolpix P7000 teszt

0

Optika

Kromatikus aberráció

A Coolpix P7000 nem alkalmaz semmilyen szoftveres trükköt a színhiba csökkentésére. Nincs is nagyon szüksége rá. Normál körülmények között is elenyésző a képeken a kromatikus aberráció, de a rekeszt szűkítve még tovább csökkenthető.

Erős kontrasztot adó tesztünkben nagylátószögnél a sarkokban sikerült némi lilás szegélyeket előhívnunk, de nem nevezhetők zavarónak. Szűkebb rekesszel fényképezve a képhiba teljesen eltüntethető.

Tele állásban nyitott rekesznél szinte észrevétlenül van jelen némi cián-vörös elszíneződés, viszont jobbára csak az ilyen gépizzasztó kontrasztos tesztképeken fog előjönni, és ezeken is csak 100%-os méretben, „nagyítóval” vizsgálva fedezhető fel. A fényképezőgép optikája szinte tökéletesen korrigált a színhibával szemben, főleg ha azt nézem, hogy egy nagyobb zoomtartományban kellett mindezt megoldaniuk.

Kromatikus aberráció

Geometriai torzítás

Itt sem vet be semmilyen automatikus képjavító szolgáltatást a gép, helyette a fotósra bízza a döntést, ugyanis ha akarjuk, rendelkezésre áll a torzítás csökkentés. Nagylátószögnél egyébként bizonyos esetekben indokolt is lehet, hiszen 1%-os geometriai torzítást szed össze a készülék. A 28 mm-es nagylátószöghöz képest inkább átlagosnak mondható ez az érték, de azért tucatjával láttunk már jobbakat is. Szerencsére itt van a bekapcsolható korrekció, ami jól működik és kb. negyedére csökkenti a torzulást.

Tele tartományban már korrekció nélkül is sokkal kisebb torzítást tapasztaltunk, bár itt már nem illene egyáltalán jelen lennie. Mindenesetre a szoftveres kompenzáció teljesen eltünteti, ha úgy akarjuk.

Torzítások a gyujtótávolság függvényében

nagylátószögnél (f=28 mm ekv.) hordótorzítás: ~1,0%

nagylátószögnél, torzítás korrekcióval
(f=28 mm ekv.) hordótorzítás: ~0,2%

tele állásban (f=200 mm ekv.) párnatorzítás: 0,35%

tele állásban, torzítás korrekcióval
(f=200 mm ekv.) 0%

Közelfényképezés, makró

A gyártó kb. 2 cm-es munkatávolságot ad meg, vagyis makró módban a gép frontlencséjétől kb. ilyen messzire lévő témára még képes élességet állítani a készülék. Nekünk azonban nem sikerült csak kb. 3 cm-ről. Ennek és a viszonylag nagy látószögnek köszönhetően a makró leképezési érték nem túl magas. 6 cm széles területet sikerült befogni, ami inkább átlagos. A P7000 makró képességét azonban nem nevezném annak, hiszen 3 cm távolságból jobban bevilágítható egy téma, mint a hangzatos 1 vagy 0 cm-ről, láthatóan kisebb geometriai torzítást kapunk, és bár a sarkok felé lágyul a kép, sokkal elenyészőbb mértékben, mint általában a kompaktok közeli képein. Reklámadat helyett használható közelfényképezési módot kapunk.

Makró képességek

nagylátószögnél (28 mm ekv.), 3 cm-ről legkisebb szélesség:
60 mm

tele állásban (200 mm ekv.) nagylátószögnél, 80 cm-ről
legkisebb szélesség: 230 mm

Egyébként makró módban némileg zoomolhatunk is, de ilyen esetben távolodnunk kell a témától. Legfeljebb 41 mm-nek megfelelő gyújtótávolság használható, és kb. 6 cm-re kell növelnünk a munkatávot.

Tele állásban legalább 80 cm-ről fényképezhetünk, mellyel hozzávetőleg 23 cm széles terület fogható be.

Vignettálás

A képsarki sötétedés elkerülésére sem kapunk szoftveres korrekciót, pedig nem lenne rossz. Nagylátószögnél, nyitott rekeszen lehet problémás a dolog, ha homogén felületet, mondjuk tiszta égboltot fényképezünk. A sarkokban ilyenkor elég nagy, 22% körüli világosság csökkentés tapasztalható. Viszonylag gyors lefutású, így csak a sarkok végét érinti.

Egyetlen megoldásunk a csökkentésére a rekesz szűkítése. Ez hatásos is lehet, de persze nem tünteti el teljesen a vignettálást. Kb. 8,6%-os sötétedést mértünk.

A tele végállásban sokkal jobb a helyzet, bár ez megint az a tartomány, ahol nem túlzottan illik előjönnie e hibának. Nem is jön elő túlzottan, legalábbis a 6,9% nem nevezhető annak. A rekesz szűkítése ez esetben csak egy fényérték különbséget jelent, de így is felére csökkenthető a sötétedés.

Peremsötétedéssarkok fényerőcsökkenése: 22,2% (0,73 Fé)


sarkok fényerőcsökkenése: 8,6% (0,26 Fé)


sarkok fényerőcsökkenése: 6,9% (0,2 Fé)


sarkok fényerőcsökkenése: 3,4% (0,1 Fé)