Kipróbáltuk: Nikon Coolpix P7000 teszt

0

Különlegességek

VR optikai stabilizátor

A Coolpix P7000 valódi optikai stabilizátorral, vagy Nikon nyelven Rázkódáscsökkentéssel (Vibration Reduction) rendelkezik, mely a lencsék elmozdításán alapul. Kétféle üzemmódban – be- és kikapcsolt állásban – használható. Az üzemmódválasztást kissé eldugták, a Beállítás menübe, pedig kézenfekvő lett volna mondjuk a Fényképezés menüből előhívni. Aki esetleg hiányolja a gyorsabb elérhetőséget, a Gyorsfunkció tárcsáról beállítható Egyedi menübe regisztrálhatja a Rázkódáscsökkentést.

bemozdult fotók aránya különböző záridőknél

A stabilizátor fotó és videó módban is működik, mindig folyamatos stabilizációt biztosítva, azaz nagyobb tele állásban is viszonylag nyugodt maradt az élőkép, nem csak expozíciónál kapcsol be. A legnagyobb tele állás e gépnél 200mm-nek megfelelő kisfilmes gyújtótávolságot jelent, amely kézből fotózva kb. 1/200 mp, vagy rövidebb záridőt kíván a bemozdítás elkerülésére. Inkább rövidebbet, hiszen méréseink alatt ezen a záridőn már a képek 20%-a bemozdult, ha nem használtuk a stabilizátort. A rázkódáscsökkentést aktiválva sokkal jobb lett a helyzet. 1/100-nál akadt ugyan némi bizonytalanság, de igazából csak 1/25 mp fölött kezdtek elszaporodni a bemozdult fotók. A legjobb hatásfokot 1/50 és 1/25 mp környékén mértük, itt akár 2-2,5 fényértéknyi előnyt is összeszedett a stabilizátor. Hosszabb záridőknél a teljesítménye csökkent, és 1/13 mp körül már csak kismértékben nyújt védelmez a képremegés ellen.

Picture Control

A magyar menünyelv ellenére angol nyelven futó szolgáltatás, a különféle gyárilag mentett, és az általunk beállítható képfeldolgozási opciókat takarja. A Fényképezés menü első pontja alatt megtalálható mentések négy előre definiált beállítást kínálnak:

Képfeldolgozási beállítások

Bármely kiválasztott Picture Control módot magunk is szabályozhatunk. Többségében négy beállítási lehetőséget kapunk: Gyorsbeállítás (+/-2 lépésben), Képélesítés (0-6 értékben), Kontraszt (+/-3 lépésben), és Színtelítettség (+/-3 lépésben). Az utolsó három beállításnál automatikus érték is választható. Monokróm módot választva a színtelítettség helyett négyféle virtuális színszűrő és ezek tónusa állítható, a kontraszt és a képélesség mellett.

Aktív D-Lighting

A képfeldolgozási beállításokhoz hasonlóan a fotó elkészülte előtt beállítható tulajdonság, mely extra megvilágítást csempész a kép sötétebb, árnyékosabb részeire, anélkül, hogy a csúcsfényeket kiégetné. A kép ezáltal olyan hatású lesz, mintha egy erős derítővakut használtunk volna.

Háromféle erősség közül választhatunk: Alacsony, Normál, Magas.

D-Lighting

Az előzőhöz hasonló szolgáltatás, de itt a már kész, mentett képen utólag végzi el a világosítást a fényképezőgép beépített szoftvere. A már említett három erősséget állíthatjuk be a megfelelő fotó kiválasztását követően. A gép ezután elvégzi a kívánt műveletet, majd a módosított kép példányt külön fájlként menti a kártyán.

Gyors retusálás

A korábbi Nikon gépektől örökölt szolgáltatás a képszerkesztő szoftverek automatikus képjavítás funkcióját váltja ki. Szintén a már elkészült fotókon végezhető el. A kívánt kép kiválasztása után háromféle erősséget adhatunk meg (Alacsony, Normál, Magas). A gép saját szoftvere ezután automatikusan beállítja a színtelítettséget, kontrasztot, élességet és erősségtől függően D-Lighting hatást is alkalmaz.

Miniatűr hatás

Érdekes képeffektus, mely újdonságként jelenik meg a P7000-ben. A perspektívakorrekciós tilt-shift objektívek kismértékű döntéséből származó fókuszsík változást szimulálja. Magyarán olyan hatást hozhatunk létre a képen, mintha egy makettet fényképeztünk volna közelről, nagyon kis mélységélességgel. Csak a már mentett képeken használható, erősségét viszont nem szabályozhatjuk. Aktiválva nem csak szűk mélységélességet, de nagyon erős telítettség növekedést is tapasztalhatunk.

Miniatűr hatás

Kis zajszintű éjszakai mód

Kis zajszintű éjszakai mód menüje

A Nikon komoly jelentőséget tulajdonított ennek az üzemmódnak, hiszen a főtárcsán külön helyet kapott. A lényege, hogy a gép ISO400 és 1280 között automatikusan állítja az érzékenységet, valamint kisebb felbontást használ. Ezáltal kevesebb zajt látunk a képeken. Saját menüjében sorozat módot, vaku expozíció kompenzációt és fénymérési módokat is beállíthatunk.

Próbánk során 3 megapixeles méretet és ISO732-as érzékenységet használt, ezért ugyanezen a felbontáson készítettünk egy ISO800-as képet. Összevetve őket némiképp látható a Kis zajszintű éjszakai mód zaj előnye, de legalább ugyanennyivel lágyabb is a kép, ráadásul az élek lépcsőzetesek maradtak.

Kis zajszintű éjszakai mód