Kipróbáltuk: Nikon Coolpix P7000 teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás

A Coolpix P7000 kontrasztérzékelésen alapuló automatikus élességállítást használ, melyet a képmező 9 pontján képes beállítani. Felhasználóként többféle AF üzemmód közül választhatunk, így például fényképezés módban a le iránygombbal beállíthatjuk a fókusztartományt. Normál, makró és végtelen állás választható. Normál módban nagylátószögnél 0,5 métertől kapunk éles képet, a tele végen pedig 0,8 métertől fotózhatunk. Makró beállítás esetén a munkatávolság akár 2 cm is lehet.

A másik AF mód csoport a terület szerinti beállításoké, melyek a jobb iránygombbal elérhető mezőben választhatók ki, és a következők lehetnek:

 • Arcfelismerésen alapuló: a készülék legfeljebb 9 emberi arcot képes felismerni a képmezőben, majd minden esetben a legközelebbihez igazítani az élességet. A detektált arcokat egy-egy fókuszkerettel jelzi a képernyőn.
 • Automatikus: a fényképezőgép önállóan választ egyet, vagy többet a képmező középső területén elhelyezkedő kilenc fókuszpont közül.
 • Manuális fókuszpont: a fotós szabadon választhat egy fókuszmezőt a rendelkezésre álló 99 közül a navigációs iránygombok segítségével. 1:1 oldalarányú képnél 81 mező marad aktív.
 • Középső: a gép csak a középső fókuszpontot használja. Kikapcsolt LCD-nél mindig ez a beállítás érvényes. Kiválasztva megszabhatjuk a fókuszpont méretét is, mely széles, normál és szpot lehet.
 • Témakövető fókusz

  Témakövető: a fókuszpont az Ok gombbal rögzíthető egy tetszőleges témán, melynek elmozdulásakor, vagy a kép átkomponálásakor, a fókuszpont folyamatosan a témán marad, lekövetve az oldalirányú és a közeledő vagy távolodó mozgását.

Az AF ezenkívül egyszeri és folyamatos módra is beállítható. Egyszeri üzemmódban az exponáló gomb félig lenyomásakor rögzül az élesség és a gombot nyomva tartva változatlan marad. Folyamatos állásban a téma távolságának megfelelően változik. Az AE-L/AF-L gombbal is rögzíthető a fókusztávolság, illetve az expozíciós értékek a következő képig.

Gyenge fényviszonyok között automatikusan aktiválódó, narancs színű AF segédfényt használ a gép, így támogatva az élességállítást.

Kézi élességállítás

A P7000-ben kézi élességállítás is választható, amennyiben nem vagyunk elégedettek az automatika működésével, vagy egész pontosan szeretnénk belőni az élességet. Ezt szintén a le iránnyal előhívható menüből választhatjuk ki. A képernyő közepén ekkor automatikusan megjelenik egy 2x-es mértékű nagyítás. Sajnos csak interpolált kép, így a finomabb részletek nehezen kivehetők, pedig a közel 1 millió képpontos LCD alkalmas lenne rá. További segítség a képernyő jobb oldalán feltűnő távolságskála, mely csak hozzávetőleges útbaigazítást jelent, hiszen a makró és végtelen távolság között csupán az 1 méter olvasható le rajta.

Az élességet a fel és le iránygombokkal szabályozhatjuk a fenti segítségekre hagyatkozva. Az állítás kellően gyors és folyamatos. További segítség, hogy a jobb iránygombbal aktiválható az autofókusz, bár kissé idegesítő, hogy mindig rákérdez a gép. Ennek köszönhetően hagyatkozhatunk az AF pontosságára, a kézi állítással pedig ezután finomíthatunk az élességen.

Sorozat fényképezés

A kisebb felbontásnak köszönhetően egy kicsit gyorsult, és főleg hosszabb lett a sorozat a korábbihoz képest, az üzemmódok viszont maradtak. A Nikon gépekben mindig is sokféle és érdekes sorozatmódokat kaptunk, melyeket itt is megtaláljuk. Beállításukhoz a menübe kell ellátogatnunk, de kitehetjük a Gyorsmenü gomb egyik mentett helyére is. A következő módokat állíthatjuk be:

 • Normál sorozat: gyári mérések szerint 1,3 kép/mp-es sebességű, mely valamivel gyorsabb az előd 0,9 kép/mp-es értékénél. Legfeljebb 45 kép készülhet így egyhuzamban.
 • BSS (Best Shot Selector): a Nikon gépeiben régóta meglévő szolgáltatás, mely még az optikai stabilizátor tömeges elterjedése előtti időkből maradt ránk. A fényképezőgép 10 képet készít egymás után, majd ezek közül a legélesebbet menti (ez többnyire a legnagyobb fájlméretű kép). A sebesség kb. a normál sorozattal megegyező, vagyis a 10 képet nagyjából 8 mp alatt készíti el a gép.
 • Vakus sorozat: legfeljebb 3 felvétel készülhet nyitott vakuval, kb. 1,2 kép/mp sebességgel, és bármilyen felbontásban.
 • 16 képes (Multi) sorozat: 16 kis képkockát készít a gép 30 kocka/mp körüli sebességgel, majd ezeket egy 5 megapixeles képre rendezi mozaikszerűen.
 • Időzített felvétel: ez esetben a fotós állíthatja a be a sebességet, ami 30 mp, vagy 1, 5 és 10 perc lehet. A beállításnak megfelelően a fényképezőgép 600, 300, 60 és 30 felvételt készít. A képeket ezután kedvünk szerint mozgófilmmé fűzhetjük össze (külső szoftverrel), és gyorsítva követhetjük nyomon az eseményeket, például egy virág szirmainak kinyílását.

A mérhető sorozat teljesítményeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze. A méréshez frissen formázott SanDisk Extreme IV SDHC kártyát használtunk.

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
(gyári érték)
sebesség
(általunk mért)
készíthetõ képek száma
(általunk mért)
normál sorozat 1,3 kép/mp 45 kép (JPEG Normal) 1,35 kép/mp (JPEG)
1,75 kép/mp (RAW
40 kép (JPEG Fine)
53 kép (JPEG Normal)
5 kép (RAW)
vaku sorozat 1,2 kép/mp 3 kép 1/2 kép/mp 3 kép
multi sorozat 30 kép/mp (5 Mpx) 16 kép(egy fotóra mentve) 26,7 kép/mp 16 kép

A P7000 többféle automata sorozatot is kínál, melyek külön üzemmódot (BKT) kaptak a gyorsmenü tárcsán. A legfontosabb az expozíció sorozat, mely kétféle alap üzemmódra állítható:

 • Tv: záridő prioritás, melynél az expozíció lépésközök különbségét a záridő folyamatos szabályozásával oldja meg a készülék.
 • Sv: érzékenység prioritás. Hasonló az előbbihez, de ez esetben az expozíció különbségeket az érzékenység növelésével hidalja át a gép.

A sorozatok képszáma is beállítható, 3 vagy 5 felvétel hosszúságúra. Az expozíciós lépésközök 0,3, 0,7, vagy 1 fényértékűek lehetnek. Végül pedig pozitív vagy negatív irányban eltolható a fényérték tartomány egy skála segítségével.

Az automata sorozatok másik válfaja a fehéregyensúly sorozat. Ez esetben szintén 3 vagy 5 kép készülhet, 1-3 érték lépésközökkel a kék és az ámbra (hideg-meleg) tartomány felé eltolva.

A bal iránygombot használva hívható be a sorozat menü, mely szintén elég sok módot kínál. Választhatunk 10 és 2 másodperces késleltetést, de távvezérelt kioldást is, sőt ennek 10 és 2 másodperces önkioldós változatait. Az utolsó üzemmód a portréalany mosolyára induló exponálás.

Video, mozgóképrögzítés

Video menü

Az előző modellnél kénytelenek voltunk beérni egy szerény VGA felbontással, és mono hangfelvétellel. Most viszont már HD felbontásban dolgozhatunk, ami 1280 x 720 képpontot jelent, 24 kocka/mp-es képfrissítési sebességgel. A MOV kiterjesztésű videók MPEG-4 formátumban kerülnek a kártyára AVC/H.264 tömörítést használva. A legjobb minőséget választva 9 Mb/mp-es bitrátával dolgozik a gép. Ennek köszönhetően elég kis fájlméretekkel számolhatunk, percenként kb. 68 MB-tal. Kisebb felbontások is elérhetők, 640 x 480 (VGA) és 320 x 240 (QVGA) pixeles méretekkel, mindkét esetben 30 kocka/mp-es sebességgel. A videók méretének csak a memória kapacitása szabhat gátat, illetve az EU-s szabályozás, így legfeljebb 29 percet (~ 2 GB) rögzíthetünk egyhuzamban.

Fájlméretek és tárolható videók hossza
Felbontás, tömörítés méret* 79 MB-os belsõ memóriában* 8 GB-os kártyán*
1280 x 720 (HD) 9 Mb/s 1 perc 10 mp 1 óra 50 perc
640 x 480 (VGA) 3 Mb/s 3 perc 27 mp 5 óra
320 x 240 (QVGA) 0,64 Mb/s 13 perc 57 mp 22 óra

*JPEG esetén a tényleges fájlméret, illetve a kártyán tárolhatófotók száma erőteljesen függ a használt érzékenységtől, illetve a fotózott témától!

A videó mellé persze hangot is felvesz a gép, mégpedig sztereóban, AAC formátumban. A mozgókép menüben szélzaj csökkentő mód is aktiválható. A P7000-nél külső, sztereó mikrofon csatlakoztatására is módunk nyílik. Külön hangjegyzet készítése viszont lehetséges, állóképeink mellé. Ezt a visszajátszáskor az OK gomb nyomvatartásával tehetjük meg, legfeljebb 20 másodpercig.

Mozgókép felvételkor működik a fénymérés, valamint az optikai és digitális zoom is. Választhatunk egyszeri, vagy folyamatosan működő automata élességállítást és mint az állóképeknél, megszabható az AF tartomány. Az érzékenység végig automatikus és expozíciós beállításokat sem kapunk, de működik a stabilizátor, használhatunk távkioldót és akár manuálisan is beállítható marad a fehéregyensúly.