Kipróbáltuk: Nikon D7100 teszt

0

Felépítés

Ergonómia

Kevés változás érte a gép külsejét, csupán néhány kezelőszerv módosult, illetve került más helyre.

Ez leginkább a videófelvétel gombját érinti, illetve a LiveView mód kapcsolóját, illetve a képnagyítás/kicsinyítés gombokat felcserélték. Az üzemmódtárcsa is apró változáson ment keresztül, a D7100-on már csak akkor tudjuk elfordítani, ha a közepén lévő rögzítő gombot benyomjuk.

A gép fogása továbbra is igen kényelmes. Kellően magas ahhoz, hogy még a kisujjunk is kényelmesen a markolatra férjen. Csúszáscsökkentő bőr hatású gumi bevonatok ezúttal is megtalálhatók mind a jobb, mind a bal oldalon, itt a markolat köré és a hátlapra, a hüvelykujjunk megtámasztására kialakított kiemelkedés elé is került.
A texturáltsága a D7000-et idézi, azaz itt sincsenek túl mély barázdák.

Kiegészítő, külön megvásárolható portré markolat a D7100-hoz is kapható, az új markolat az MB-D15 jelölést kapta, s természetesen a Li-ion akkuk mellett AA méretű akkumulátorokkal, vagy elemekkel is működtethető.

Az időjárásálló szigetelésekkel is ellátott gép alján fém állványmenetet találunk, a többi DSLR-hez hasonlóan az optika középvonala alatt, szinte pontosan a filmsíkban elhelyezve. A fényképezőgép állványtalpra helyezett állapotában is nyitható marad az akkumulátor ajtaja.

Optika

A Nikon D7100-ra bármely F-bajonettes objektív felhelyezhető, akár a fókuszmotor nélküliek is, hiszen ez a váz rendelkezik fókuszmotorral is, így ezen utóbbi optikáknál az autofókusz is használható marad, s mivel AI gyűrű is található a bajonett körül, így a régebbi manuális objektíveknél sem gond a fénymérés.

Nézzük részleteiben a használható Nikkor objektíveket, csokorba szedve:

  • DX AF Nikkor: teljes kompatibilitás
  • G vagy D jelzésű AF Nikkor: teljes kompatibilitás (IX-Nikkor nem támogatott)
  • Egyéb AF Nikkor: minden funkció támogatott, kivéve a 3D színes mátrix II fénymérést, F3AF-hez készült objektívek nem támogatottak
  • AI-P Nikkor és nem CPU-s objektívek: A és M módban használhatók, színes 3D mátrix II fénymérés és blende kijelzés nem támogatott

Tekintettel arra, hogy a gép szenzora DX (APS-C) formátumú, minden felhelyezett objektívnél kb. 1,5× gyújtótávolság szorzóval kell kalkulálnunk, hogy megkapjuk a kisfilmnek megfelelő látószöget. Ez az átszámítás nem csak a kisfilmes, de a hasonló érzékelős gépekhez tervezett DX-jelű objektíveknél is igaz. A gép 18-105mm-es kitobjektívjénél például kb. 27,5-158 mm-nek megfelelő látószöget kapunk.
Ha a gépben bekapcsoljuk az 1,3×-es kivágást, akkor a fókusz szorzónk közel 2×-esre módosul (pontosabban 1,95×-esre), így közelítőleg a 18-105 mm-es objektív olyan látószöget nyújt majd, mint egy kisfilmes 35-205 mm-es optika.

Képérzékelő

A Nikon D7100-be is 24 Mpixeles új képérzékelő került, mint a D3200 és D5200-ba. Azt már tudjuk, hogy a D3200-ba Sony szenzort, míg a D5200-ba Toshiba képérzékelőt épített a Nikon, az azonban még nem derült ki, hogy a D7100-é melyik fajta. Gyaníthatóan egyébként a D5200 szenzorához lesz közelebb a D7100 CMOS-a is, de egy fontos különbséggel: a Nikon D7100 képérzékelője elé nem helyeztek aluláteresztő szűrőt, ezzel javítva a vonalélességet (de kicsit érzékenyebbé téve a moiré-re). E megoldásról már írtunk korábban a D800 és D800E kapcsán.

A használható felbontásunk maximum 6000×4000 pixel, de választhatunk két kisebb, 13,5M és 6M pixeles képméret közül is, illetve 1,3× képkivágást bekapcsolva 15,4M, 8,6M és 3,8M képméretek állnak rendelkezésünkre. A képeket JPEG vagy RAW (NEF) formátumban menthetjük el, JPEG-nél Fine, Normal és Basic tömörítés közül választhatunk. A kétféle képformátum együtt is használható (JPEG+NEF), bármilyen JPEG tömörítéssel. A JPEG tömörítésnél választhatunk képméretre, vagy képminőségre való optimalizálást is, a RAW képeket pedig 12 vagy 14 bit/csatorna színmélységben, veszteséges vagy veszteségmentes tömörítéssel menthetjük el.
Megújult a feldolgozórendszer is, mely a D600-ban is megtalálható EXPEED 3 lett.

Az érzékenység ISO100 és 6400 között 1/3 vagy 1/2 Fé lépésenként állítható, de elérhető a Hi0,3, (Hi 0,5), Hi0,7, Hi1 és Hi2 beállítás is, amelyek rendre ISO8000, (ISO9000), ISO10000, ISO12800 és ISO25600-nak felelnek meg.

Az érzékenység kiválasztását a gépre is bízhatjuk, ez esetben megszabhatjuk a minimum érzékenységet (a beállított érzékenység), a maximális érzékenységet és a leghosszabb záridőt is (1 mp-1/4000 mp) melyet szintén hagyhatunk automatikus értéken, ez esetben a gyújtótávolságot fogja alapul venni a gép. Azt hiszem ennél jobb megoldást keresve sem találhatnánk.

Szenzor tisztítás

Az érzékelő tisztítása maradt a régi. Egyrészt a tükörakna és a zár/szenzor körüli területet különleges, portaszító bevonat védi, másrészt a Nikon saját fejlesztésű levegőáramlásos rendszere is gátolja a porszemcsék lerakódását. Ha mégis koszolódna az érzékelő a szenzor előtti réteg vibrációjával működő, automatikus tisztítás is rendelkezésünkre áll, mely bekapcsolásnál, kikapcsolásnál aktiválódik, vagy tetszőleges időpontban indítható.

Ha ez sem segít portérképező referenciafotó is készíthető, mely később a géphez mellékelt Capture NX szoftverben tekinthető meg, illetve a tükör felcsapásával manuálisan is megtisztítható a szenzor.


Kereső, LCD

A Nikon D7100 örökölte a D7000 pentaprizmás keresőjét, amely 100%-os lefedettségű, a nagyítás pedig 0,94×-es. Apró újdonság, hogy a kereső státuszsora már nem zölden, hanem fehéren világít, no és persze a mattüvegen a harmadoló rács mellett az 1,3×-es képkivágásnak megfelelő keret is megjeleníthető.

A keresőben látható kép 24,5°-os szög alatt látszik, amely megfelel egy 1×-es nagyítású, 100%-os lefedettségű kisfilmes gép keresőképének 62,5%-ával.


A kereső státuszsorában a következőkről kapunk információkat: fókusz visszajelző lámpa, expozíció-rögzítés, záridő, rekeszérték, expozíciós skála, akkuállapot ikon, vakukompenzáció kijelzés, expozíció kompenzáció kijelzés, érzékenység vagy hátralévő képek száma, vaku készenlét ikon.

A szemkagyló jobb oldalán találjuk a dioptria korrekciós tárcsát, mellyel -2,0 .. +1,0 értékek közül válaszhtatjuk ki a nekünk megfelelőt. A szemkagylót el is távolíthatjuk a helyéről és gyenge fényben illetve hosszabb expozícióknál a mellékelt kupakot húzhatjuk a betekintő nyílásra, hogy a fénymérést ne befolyásolja, illetve ne okozzon fénybeszűrődést a tüköraknába expozíció közben.

A Nikon D7100-ra új LCD került, bár mérete csak kis mértékben nőtt, a korábbi 3″ képátlóról 3,2″-ra. Szintén változott a felbontás is, mely 1.228.800 képpontra hízott, s RGBW kialakítású (a fehér pixeleknek köszönhetően fényesebb megjelenített képet várhatunk). A kijelző továbbra is fixen beépített, kihajtására nincs lehetőség.
Míg a D7000-hez járt LCD védő műanyag kupak, a D7100-hoz nem mellékelnek ilyet, s mivel a gép alján nincs kialakítva a felfogatáshoz perem, opcionálisan sincs esélyünk ilyet venni. Ha valaki védeni szeretné a kijelzőjét, marad a felragasztható LCD védő üveg.


Az LCD képe laposabb szögből és napsütésben is viszonylag jól látható. Betekintési szöge 170 fok, lefedettsége pedig 100%, tehát a teljes kép látható rajta, ha élőkép módban használjuk. Világossága ±5 fokozatban szabályozható a Setup menüben.

Az elkészült fotók lejátszása során azok adatait is megtekinthetjük, a részletes paramétereket a fel-le iránygombokkal jeleníthetjük meg, vagy tüntethetjük el.

A fotók között a jobb és bal iránygombokkal lapozhatunk, folyamatosan nyomva tartva akár gyorslapozás módban. Ha a képekbe belenagyítunk, a kiváló felbontású LCD-nek köszönhetően tökéletes élességellenőrzést végezhetünk, ráadásul nagyított nézetben a hátsó vezérlőtárcsával a nagyítás megtartása mellett is válthatunk képet, így még könnyebbé téve az azonos témáról egymás után készült képek fókuszellenőrzését.
Nagyított és Index nézeten kívül naptár nézet is rendelkezésre áll.

A gép felső részére folyadékkristályos státusz LCD is került, melyen a legfontosabb felvételi információk kísérhetők figyelemmel. A kijelző háttérvilágítása a főkapcsoló gyűrű harmadik állásával kapcsolható be illetve ki. A felvételi státusz adatok a hátsó TFT LCD-n is megtekinthetők, ha lenyomjuk az INFO gombot.

A menüben beállítható, hogy a kijelzés háttere világos, vagy sötét legyen. A bal oldali i gombot lenyomva az alsó státusz adatokat könnyedén szerkeszthetjük, új paramétereket választhatunk ki. Az aktiív státuszban módosítható paraméterek: képterület (DX vagy 1,3×), zajszűrés foka, aktív D-Lighting, HDR mód, preview gomb funkciója, távvezérlő mód, hosszú exp. idejű felvétel hotpixel mentesítése, képmód (Picture Control), AE-L/AF-L gomb funkciója, Fn gomb funkciója.
Bármely ikont kiválasztva a neki megfelelő menübe léphetünk és módosíthatjuk beállításait.


Vaku

A fényképezőgépen – ahogy hasonló kategóriájú társain – felnyíló beépített vakut helyeztek el, amely meglehetősen magasra, 9 cm-re nyílik. Nyitásához a bal oldalon lévő vaku gombot használhatjuk, ez egyben aktiválja is a villanót. Automatikus fényképezési módban a vakut a fényképezőgép is képes kinyitni.

A vaku kulcsszáma méterben kifejezve 12-es (ISO100). A vaku a Nikonnál használt i-TTL (automata) valamint manuális módban is használható. Utóbbinál nekünk kell megadnunk a villanási teljesítményt, ami 1/1-1/128 közötti érték lehet, 1/3 Fé lépésekben.
A Repeating, vagyis stroboszkóp villanás a vaku teljes töltését kihasználva gyors villanás sorozatot indukál. Ennél az üzemmódnál beállítható a kimeneti teljesítmény (1/128-1/4), a villanások száma (2-15), valamint a sebességük (1-50 Hz).
A vaku kétségkívül egyik leghasznosabb üzemmódja a Commander beállítás, melynél külső vakuegységeket vezérelhetünk vezeték nélkül. Itt beállítható a vezérlő egység (beépített vaku) üzemmódja, amely TTL, Manuális, vagy automata rekeszbeállítás (AA) lehet. A külső villanók két csoportban (A-B) használhatók, melyeknél szintén meghatározhatók az említett működési módok és a teljesítményük is csoportonként állítható. Végül beállíthatjuk a kommunikációs csatornát, a rendelkezésre álló négyből.

i-TTL módban a vaku felnyitó gomb nyomvatartása mellett az elülső tárcsával állíthatunk be -3 és +1 Fé közötti teljesítmény kompenzációt. Szintén a gomb nyomvatartása során, de a hátsó vezérlőtárcsával választható ki a kívánt vakumód, melyek között automatikus, auto+vörösszem eltávolítás, derítő (mindig villan), lassú szinkron, lassú szinkron + vörösszem eltávolítás, és hátsó redőnyre szinkronizált + lassú szinkron és tiltott található. A vörösszem csökkentés a szokásos expozíció előtti vaku elővillantásokat jelenti, de a Retus menüben szoftveres vörösszem eltávolítás is választható.

A menüben meghatározhatjuk azt is, hogy vakuzásnál milyen záridőt használjon a gép. Ennek értéke 1/60 és 30 mp között állítható. A vaku legrövidebb szinkronideje 1/250 mp. Ettől csak FP módban térhetünk el, amely a beépített vakunál max. 1/320 mp-es zársebességet, de nagy sebességű szinkront támogató külső vaku csatlakoztatásával akár az 1/8000 mp zársebességet is jelenthet.

A fényképezőgépen nincs vakuszinkron csatlakozó, így külső vakut közvetlenül csak az ISO 518 szabványú vakupapucsra csatlakoztathatunk. Ez lényegében a Nikon bármely i-TTL rendszerű külső vakuja lehet, de alkalmazhatunk egyszerű középpontos érintkezőjű vakut is (de figyeljünk a vaku talpfeszültségére!). Stúdióvakuk kioldásához vásárolhatunk adapter kockát, vagy rádiós kioldót.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

Kicsit átrendezték a csatlakozókat, kikerült a gépből az analóg (kompozit) A/V kimenet, így már csak HDMI-n keresztül köthetjük TV-hez, cserébe viszont van fejhallgató csatlakozó, ami a professzionális videózásnál jön igen jól. A csatlakozókat változatlanul a gép bal oldalán egy-egy gumi lap mögött találjuk, ahol a már említett fejhallgató és HDMI kimeneteken kívül az USB kimenetet, a sztereó mikrofon bemenetet és az opcionális GPS csatlakoztatásához kialakított aljzatot is találjuk.

A képeket és videókat SD, SDHC vagy SDXC memóriakártyára menthetjük (UHS-I támogatott), ráadásul akár 2-re is. Azt, hogy milyen stratégia szerint használja a gép a kártyákat, a menüben állíthatjuk be a következők szerint:

  • 2. kártya használata, ha az első betelt (túlcsordulás),
  • mindkét kártya egyidejű használata (biztonsági másolat),
  • 1. kártyára RAW, 2. kártyára JPEG képek mentése.

A dupla kártyafoglalat a markolat jobb oldali részén egy hátrahúzható, és rugós mechanizmusa révén magától kinyíló kis műanyagajtó mögött található.

A készülékhez EN-EL15 típusú lítium-ion akkumulátor jár, mint a D7000-hez. A 7,0 V-os, 1900 mAh kapacitású akkumulátor 13,3Wh energiát képes eltárolni.
Az akku töltöttségét az info képernyőn és a státusz LCD-n egy öt állapotú ikonon ellenőrizhetjük, illetve a menüben százalék pontossággal is megtekinthető az éppen aktuális érték. Sőt, az utolsó feltöltés óta készített képek száma is megnézhető itt, illetve az akku elhasználódási foka is ellenőrizhető.

Az akkumulátor foglalata a markolatban található, zsanérja műanyag. Az ajtó kinyitása után az akku még nem esik ki magától, azt egy retesz tartja a helyén.
Az akkumulátort külső töltőben tölthetjük fel, a teljesen lemerült akku a kezelési útmutató szerint 2 óra 35 perc alatt töltődik fel.