Kipróbáltuk: Nikon D7100 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Módválasztó tárcsa:
– Auto: teljesen automata üzemmód, melynél csak néhány paraméter módosítható, a legtöbbet azonban a gép automatikája tartja kezében

– P mód: programautomatika. Az alap expozíciós beállítások (rekeszérték és záridő) ez esetben is a gép hatáskörébe tartoznak, de minden mást a fotós állíthat. A gép által beállított értékek az úgynevezett Program-shift funkcióval együttesen eltolhatók (hátsó vezérlőtárcsa) és használhatunk expozíció korrekciót is, +/-5 fényérték között, 1/3 lépésekben.
– S mód: záridő előválasztás.
A felhasználó választhatja meg a kívánt záridőt, majd a fénymérés alapján a gép ehhez rendel egy rekeszértéket a következők közül: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2;
1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3,2; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8;
1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100;
1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800;
1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000, 1/5000; 1/6400; 1/8000. Használhatunk mellette expozíció korrekciót is.

– A mód: rekeszelőválasztás. Az előzőhöz hasonló üzemmód, melyben a a felhasználó a rekeszértéket választhatja meg (alapvetően az elérni kívánt mélységélesség alapján), majd a készülék ehhez rendel egy megfelelő záridőpárt. A beállítható rekeszértékek a gépre csatlakoztatott objektívtől függnek, de elméletben F1,0-99 között állíthatók. Az expozíció korrekció ebben az üzemmódban is elérhető.
– M mód:teljesen manuális üzemmód. Az expozíciós beállítások és a gép egyéb funkciói is kézzel állíthatók. Értelemszerűen expozíció korrekcióra itt nincs szükség, de a használható záridők fentebb felsorolt tartománya BULB beállítással bővül, amely az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig folytatja az expozíciót. A BULB mód kiváltható távkioldó használatával is.

Effects: a fotózás után képeffekt alkalmazása a készült képre (ez bármilyen módban készült képnél elérhető utólag is a retusálás menüben). A hátsó vezérlőtárcsával választhatunk: éjszakai, színes vázlat, miniatűr, kiválasztott szín, sziluett, Hi-key, Low-key.
U1 és U2: felhasználó által elmenthető paramétereket tartalmazó egyedi állások
Scene: témamódok, a hátsó vezérlőtárcsával választhatunk a témának megfelelő programozott módot a következők közül: portré, tájkép, gyermek, sport, makró, éjszakai portré, éjszakai tájkép, party, strand/hó, napfelkelte, alkony, állat, gyertyafény, tavasz, őszi színek, étel, sziluett, high key, low key.
– Vakutiltás: még gyenge fénynél sem használ vakut
(2)
Kioldási üzemódtárcsa: a gép bal sarkán lévő gomb megnyomása után a tárcsa elfordításával választhatunk egy képes, lassú sorozat, gyors sorozat, csendes expozíció, önkioldó, távvezérlő és előzetes tükörfelcsapás között.
(3) Elülső vezérlőtárcsa.
(4) Főkapcsoló: a gép ki és bekapcsolására és a státusz LCD háttérvilágításának aktiválására illetve az infó kijelzés aktiválására használható.

(5) Exponáló gomb: félig lenyomott állapotban a fénymérést és az automata élességállítást aktiválja. Teljesen lenyomva a gép megkezdi az expozíciót.
(6) Videófelvétel gomb: Videó Live View módban a mozgóképrögzítés indítására és leállítására szolgál.
(7)Fénymérés gomb: nyomvatartva és a hátsó vezérlőtárcsát elfordítva
változtatható a fénymérés módja. 3D színes mátrix II, középre
súlyozott és szpot.
(8) Expozíció kompenzáció gomb: folyamatosan nyomva tartva, majd a hátsó vezérlőtárcsát elfordítva +/- 5 Fé
között (1/3 Fé lépésenként) felülbírálhatók a mért expozíciós értékek

Hátul

(1) Lejátszás: e gombbal a hátsó kijelzőn (vagy a HD kimenet segítségével televízión) jeleníthetők meg a memóriakártyán tárolt fotók. Újra lenyomva, vagy például az exponáló gombot félig nyomva visszakerülünk felvételi üzemmódba.
(2) Törlés gomb: lejátszás módban az adott kép törlését végezhetjük
vele.
(3)MENU: A menü aktiválására használható gomb. A menüből bármelyik funkciógomb, vagy az exponáló gomb lenyomásával kiléphetünk.
(4)Fehéregyensúly, infó és képzár: felvételi üzemmódban a fehéregyensúly
beállításait válthatjuk a gombot nyomvatartva és a hátsó tárcsát
elfordítva. Az elülső tárcsával pedig a beállított fehéregyensúly módot
finomhangolhatjuk +/- 3 érték között.
A menüben szöveges segítséget kérhetünk az adott menüpont mellé, illetve lejátszás módban a megjelenített kép törlés elleni védelmét végezhetjük vele.
(5) Képminőség és
nagyítás: Felvételi üzemmódban nyomvatartásával és a hátsó tárcsa
tekerésével állítható a képminőség és a fájlformátum, az elülső
tárcsával pedig a képméret.
Lejátszás módban az LCD-n megjelenített fotó részleteibe nagyíthatunk a segítségével.
(6) ISO és kicsinyítés: Felvétel módban a gomb
nyomvatartásával, majd a hátsó tárcsa elfordításával beállítható az
érzékenység.
Lejátszás módban kicsinyíthető nézőképes képernyőkre, vagy dátum szerinti (naptár nézet) fotó csoportosításra válthatunk. A képernyőn kinagyított fotó kicsinyítése is ezzel a gombbal végezhető.
(7) „i” gomb: felvételnél a státuszképernyő aktív részét jeleníti meg, lejátszásnál a retusálás menüt dobja fel.
(8) Kereső dioptria korrekciós tárcsája.
(9) AE-L/AF-L gomb: a gombot lenyomva rögzíthetők az előzőleg mért expozíciós értékek és/vagy az autofókusz. De nem csak ezekre a feladatokra, de az AF indítására, vagy például a vaku fénymérés adatainak rögzítésére is használhatjuk, ha a Custom menüben vagy az aktív státuszképernyőn beállítjuk a kívánt funkciót.
(10) Hátsó vezérlőtárcsa: bármely funkciógomb (pl. fénymérés, ISO, WB) nyomvatartásával,
majd a tárcsa elfordításával megváltoztatható az adott funkció
paramétere.
Lejátszás módban a képek közti lapozásra szolgál, akár nagyított nézetben is.
(11) Nyolc irányú vezérlő és Ok gomb: menüben az opciók közti navigálás a feladata.
Felvételi üzemmódban az autófókusz mezők között válthatunk vele.
Lejátszásnál a fotók lapozására használható (jobb-bal irány), illetve a fel-le irányokkal válthatunk a megjelenített fotó információs képernyői között. A nyolc irány segítségével görgethetjük a kinagyított fotó képernyőn megjelenő részletét is.
(12) A nyolcirányú gomb zároló kapcsolója:
Normál állásban a nyolcirányú vezérlőgombbal válthatók az AF mezők, L-állásban viszont ezt a funkciót kiiktathatjuk és csak lejátszáskor, navigációra használható.

(13) LiveView kapcsoló és Lv gomb: segítségével kiválasztható a LiveView üzemmódja (fényképezés vagy videófelvétl), illetve az Lv gombbal beléphetünk az élőképes üzemmódba.

(14) INFO gomb: az LCD kijelzőn is nyomon követhetők a státusz LCD adatai. Élőkép módban szintén a megjelenített adatok mennyisége változtatható meg, illetve kérhető segédrács és elektronikus horizont is.

Elöl

(1) Elülső vezérlőtárcsa
(2) Pv gomb: alapvetően mélységélesség ellenőrző gomb, de ennek a gombnak a funkciója is átprogramozható. Mélységélesség ellenőrzés során ha a beépített vakut felnyitjuk, modellező fényt is kapunk.
(3) Fn gomb: a Custom menüben különböző egyedi funkciókat rendelhetünk ehhez a gombhoz, alapesetben az 1,3×-es kivágás választható vele.
(4) Vaku gomb: a beépített villanó felnyitására használható. Ezután folyamatosan nyomva, majd a hátsó vezérlőtárcsát elfordítva módosítható a vaku teljesítménye (-3 – +1 Fé között), ugyanez a gomb az elülső vezérlőtárcsával a vakumódokat változtatja.
(5) BKT gomb: a menüben előzőleg beállított expozíció-, vaku, fehéregyensúly, vagy ADL (aktív dinamika kompenzáció) sorozat lépésköze állítható be a gomb nyomvatartásával és az elülső vezérlőtárcsa elfordításával. A hátsó tárcsával a sorozat képszáma állítható.

(6)
Objektív zár kioldó: a gombot nyomva tartva, majd az objektívet az óramutató járásával ellentétes irányban elfordítva leoldhatjuk azt a gépről.
(7) Fókuszmód váltó kapcsoló: Az automata (AF) és kézi (MF) élességállítás között válthatunk vele.
A kapcsoló közepén található gombbal és az elülső/hátsó vezérlőtárcsával választhatjuk ki az AF-A, AF-S és AF-C fókuszmódokat, valamint az egy mezős, dinamikus és 3D fókuszálást.