Kipróbáltuk: Nikon D7100 teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Nikon D7100 végre megkapta a D300s Multi-CAM 3500DX fázis-különbség alapú automatikus élességállítási rendszerét, amely 51 fókuszmezőt kínál. Ha szükséges, az 51-et 11-re csökkenthetjük. A képmező középső 15 fókuszpontja keresztszenzoros.
Az AF pont kiválasztásához a navigációs gomb használható. Az éppen aktív mező kerete a keresőképen vörösen villan fel, de az info képernyő jobb alsó sarkában is ellenőrizhető melyik van kiválasztva.

Az 51 fókuszmező ugyanazokat a módokat kínálja, mint az elődnél:

 • Egypontos AF: a fotós a navigációs gombbal kiválaszthatja a neki tetsző AF-mezőt, a gép pedig az erre eső területre állít élességet. A középső mező érzékenyebb, pontosabb a többinél.
 • Dinamikus mező AF: a felhasználó fotós ezúttal is egy pontot választ, de a gép a téma elmozdulása esetén a környezetében lévő mezők közül is bármelyiket aktiválhatja. Statikus fotótéma esetén az AF-pont a fotós által kiválasztott marad. E módban 9, 21 vagy 51 fókuszmezőre ugrást engedélyezhetünk.
 • Auto AF: a gép fókuszrendszere önállóan dönti el, hogy mely mezőkön állít élességet. Ez egyszerre akár több is lehet.
 • 3D-követő AF: bármelyik fókuszmezőre állíthatunk élességet, majd a gép az itt lévő téma szín és világossági értékeit elraktározva „rátapad” a témára és elmozdulása esetén végigköveti az 51 pont bármelyikén. A követés az oldalirányú, és a közeledő-távolodó elmozdulást is érinti.

Ezeket az AF/M gomb benyomása, majd az elülső tárcsa elforgatásával választhatjuk ki. Ugyanezen gomb és a hátsó vezérlőtárcsa az AF folyamatosságát módosítja a következők szerint: • AF-S: egyszeri automata
  élességállítás, mely az exponáló gomb félig lenyomásával vagy az AF-L gombbal aktiválható és a beállított távolságon marad.
 • AF-C: folyamatos automata
  élességállítás, amely a gomb nyomva tartásának idején a kép átkomponálásával folyamatosan változik.
 • AF-A: a fényképezőgép a helyzetnek megfelelően dönt a fenti két mód használata között.

LiveView és videó módban már más a helyzet. Ekkor csak kontraszt érzékelésen alapuló fókuszrendszert használhatunk, a következő módokban:

 • Arcfelismerés, akár 35 arcig
 • Széles AF terület
 • Normál AF terület
 • Témakövető AF

A fókuszrendszer alapállapotban az exponáló gomb félig lenyomásával aktiválható, de a hátlapon kapunk egy AE-L/AF-L gombot is, amelyet felprogramozhatunk az AF vezérlésére is.

Az automata élességállítás munkáját megkönnyítendő engedélyezhetjük az AF segédfény használatát, melyet a markolat és az objektív között lévő fehér fényű lámpa szolgáltat (nem LED, hanem izzó!). Ez középponti AF területet használva az élességállítás idejére folyamatos világítással támogatja az AF-rendszer munkáját, amely sokkal hatékonyabb, mint az alsóbb kategóriában megszokott stroboszkópikus vaku villogtatás. A lámpa hatótávolsága akár 5 méter is lehet.

A fénymérést, 2016 pixeles RGB szenzor és a hozzá kapcsolódó elektronika végzi. Elődjéhez hasonlóan három mérési metódus közül választhatunk: • 3D színes mátrix II: a teljes képmezőt figyelembe veszi a rendszer a fénymérés során. G és D típusú objektívekkel kompatibilis, Egyéb automata objektívnél Színes mátrix II rendszert használ a gép. Minden átlagos helyzetben ajánlott beállítás.
 • Középre-súlyozott: szintén a teljes képmezőt veszi figyelembe a rendszer, de nagyobb hangsúlyt fektet a kép közepére. A középső 8 mm átmérőjű terület 75%-os elsőbbséget élvez. Főleg portrézásnál használatos.
 • Szpot: a képmező 2,5%-os közepét (3,5mm-es területet) veszi alapul. Kisebb tárgyak fényképezésénél, illetve makrózásnál ajánlott, ha a téma és a háttér világossága nagyon eltér.

LiveView

A LiveView mód használatát kényelmesebbé tették az új kapcsolóval. Most már a vázról választhatjuk ki közvetlenül, hogy fotó módban, vagy videófelvétel módban szeretnénk-e használni az élőképet. A LiveView módba a kapcsoló közepén lévő LV gomb megnyomásával juthatunk, amelynek hatására az LCD-n megjelenik az élőkép, s természetesen a tükör felcsapásával jár, így az optikai kereső elsötétül. Ugyanezzel a gombbal kapcsolható ki a szolgáltatás. A menü vagy lejátszás gomb megnyomása nem csapja vissza a tükröt, így kímélve a mechanikát.

LiveView infók

kézi élességállítás

Az LCD-n megjelenő információk mennyiségét, a segédrácsot, illetve a virtuális horizontot az info gombbal kapcsolgathatjuk.

LiveView módban többféle élességállítási mód közül választhatunk, ezek között azonban fázis-különbségen alapuló nincs, csak kontraszt érzékeléses.

Az élőképbe szükség esetén bele is nagyíthatunk, szerencsére a nagyítás kiváló minőségű, nem úgy, mint a Nikon 1 rendszerben, így még a legerősebb fokozatnál is remek részletgazdagságú, tehát a kézi élességállítás precízen végezhető.

Sorozat fényképezés


A Nikon D7100, nagyjából hozza a D7000 sorozat sebességét. Azért csak nagyjából, mert a 6 kép/mp csak JPEG formátumnál érhető el, RAW formátumban teljes felbontásban 5 kép/mp-et kínál a gép.
Ha átállunk 1,3×-es képkivágás módra, akkor JPEG esetén 7 kép/mp, RAW-nál 6 kép/mp érhető el.

A D7100 puffere egyszerre 5 RAW+JPEG, 6 RAW, vagy 12 JPEG képet képes tárolni, így ilyen hosszan tart majd a sorozat (gyors kártyával egy-két képpel tovább).

A Nikon D7100-zal különféle automata sorozatok is készíthetők. Közülük az automata expozíció sorozat számít alapnak, melynél 2-5 kép készíthető 1/3, 1/2, 2/3, 1, vagy 2 fényérték lépésközökkel. A sorozat a BKT gombbal és az elülső, valamint hátsó vezérlőtárcsákkal állítható be.

Választhatunk automata fehéregyensúly sorozatot is. Itt a lépésköz 1,2, vagy 3 érték lehet. Minden egyes lépés 5 mired színhőmérséklet ugrást jelent. A képek száma 2-3 lehet. Emellett ADL, azaz Active D-lighting sorozat is készíthető 2 kép hosszban.

A D7100 önkioldója 2, 5, 10 és 20 mp-es késleltetésre állítható, és a fényképezőgép akár 9 képet is készíthet egy sorozatban. Ilyenkor a képek készítése közötti idő 0,5 és 3 mp között állítható.

Bár nem konkrétan a sorozatkészítéshez kapcsolódik, mégis itt említjük meg, hogy a kioldási üzemmódok között megtalálható Quiet állás a csendes üzemmódot jelenti. E módban az exponáló gomb lenyomásával ugyanúgy felcsapódik a tükör, nyit a zár és végbemegy az expozíció, mint egyébként, de csak a gomb felengedésekor áll alaphelyzetbe a tükörmechanika. Ezzel megspóroljuk a második csapódás zavaró hangját, illetve mivel kitoljuk azt időben, így nem adódik össze a zárhanggal. Ezen felül egyébként a tükörfelcsapódás is csendesebb.

Videófelvétel


Videót akár 1920×1080 pixeles FullHD felbontásban is rögzíthetünk, de csak LiveView üzemmódból. A képfrissítés a legnagyobb felbontásban 1,3× crop módban 60i vagy 50i, teljes DX képnél 30, 25 vagy 24 kép/mp, míg HD felbontásban 60p vagy 50p választható. A videók H.264 tömörítésű MOV fájlba kerülnek.

A videók a szokásos minőséget hozzák, vagyis a fotóknál kissé gyengébb a dinamika átfogás így mozgóképrögzítés a csúcsfények kicsit hamarabb kiégnek, illetve a sötét tónusok is kontrasztosabban jelennek meg.
Nézzünk erre példát is (a teljes méretűek képek shift+kattintással érhetők el):

1920×1080 pixeles fotó és videó képkockák

A videofelvétel során működik a fénymérés és akár folyamatos élességállítás is használható, amely kontraszt alapú AF-hez mérten egész gyorsan teszi a dolgát. Mozgóképrögzítés során állókép külön nem készíthető (az exponáló gomb teljes lenyomására ugyan készül fotó, de ez a videó befejezését is jelenti).

1920×1080 pixel, 29,97 fps (p), H.264, 28 mp, 74,5 MiB, ~23000 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920×1080 pixel, 1,3× kivágás, 59,94 fps (i), H.264, 25 mp, 68,2 MiB, ~23200 kbps
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videófelvétel ködben és kékórában (annak végén)
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Filmezés során is használhatjuk a különböző képi stílusokat, így van lehetőségünk fekete-fehér, szépia, cianotíp stb. videók készítésére is. Sajnos a rekeszt csak a LiveView módba lépés előtt tudjuk beállítani. Közvetlenül a videófelvétel előtt és annak során már nem módosítható a rekesznyílás mérete. Kár ezért.

Az elkészített videókat még a gépen belül megvághatjuk, ezt lejátszás közben, illetve a retouch menüben végezhetjük el. Lejátszáskor egyébként 2×-es, 4×-es, 8×-os és 16×-os sebességgel tekerhetünk előre, illetve hátra, hogy könnyebben megtalálhassuk a kívánt pozíciót.