Kipróbáltuk: Nikon D7200 teszt

3

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Egyik legnagyobb előrelépéseként továbbfejlesztett automata élességállító rendszert kapott a gép. Itt már a Nikon Multi-CAM 3500DX II rendszer dolgozik, mely ugyanúgy fázis-különbség alapú, mint minden más DSLR-ben, érzékenysége azonban jobb a korábbinál. Míg az előd -2, ez a rendszer már -3 Fé megvilágításnál is működőképes. Hogy milyen sötét az a -3 Fé? F2,0 rekeszértékkel 30 mp-et kell exponálnunk ilyen megvilágítás mellett, úgyhogy nagyon sötét. Gyenge fénynél egyébként AF segédfény lámpa is rendelkezésünkre áll, mely szükség esetén kikapcsolható. A lámpa hatótávolsága 0,5-3 méter közötti.

Az 51 fókuszpont számán nem változtattak. Közülük 15 db keresztszenzoros. Ha nincs szükségünk mindegyikre számuk 11-re csökkenthető. Új funkció a D7200-ben a pontok géptájolás szerint meghatározása, azaz, a készüléket 90 fokkal elforgatva a kijelölt pont helyzete is megváltozik. Újdonság még, hogy a profi gépekhez hasonlóan az AF aktiválása csak az AF-ON gombra is tehető, így előre beállított fókusznál az expo gomb félig lenyomása nem zavarja meg a belőtt élességet. Normál esetben ugyanis az az élességállítás aktiválója.

Az 51 (vagy 11) fókuszpont között a navigációs iránygombbal választhatunk. A közepén lévő OK gombbal azonnal a középső fókuszmező lesz aktív.

Az AF működési módja a következő lehet: • AF-S: egyszeri automata
  élességállítás, mely az exponáló gomb félig lenyomásával vagy az AF-L gombbal aktiválható és a beállított távolságon marad.
 • AF-C: folyamatos automata
  élességállítás, amely a gomb nyomva tartásának idején a kép átkomponálásával folyamatosan változik.
 • AF-A: a fényképezőgép a helyzetnek megfelelően dönt a fenti két mód használata között.

A fókuszmezők kiválasztásának módjai:

 • Auto AF: a gép fókuszrendszere önállóan dönti el, hogy mely mezőkön állít élességet. Ez egyszerre akár több is lehet.
 • Egypontos AF: a fotós a navigációs gombbal kiválaszthatja a neki tetsző AF-mezőt, a gép pedig az erre eső területre állít élességet. A középső mező érzékenyebb, pontosabb a többinél.
 • Dinamikus mező AF: csak folyamatos (AF-C) módban választható. A fotós ezúttal is egy pontot választ, de a gép a téma elmozdulása esetén a környezetében lévő mezők közül is bármelyiket aktiválhatja. Statikus fotótéma esetén az AF-pont a fotós által kiválasztott marad. E módban 9, 21 vagy 51 fókuszmezőre ugrást engedélyezhetünk.
 • 3D-követő AF: bármelyik fókuszmezőre állíthatunk élességet, majd a gép az itt lévő téma szín és világossági értékeit elraktározva „rátapad” a témára és elmozdulása esetén végigköveti az 51 pont bármelyikén. A követés az oldalirányú, és a közeledő-távolodó elmozdulást is érinti. A követés érzékenysége a menüben öt fokozatban állítható.

A D7200 menüjében autofókusz finomhangolásra is lehetőségünk lesz.

Kézi élességállításra az objektív melletti/alatti AF/M kapcsolóval válthatunk ha meghajtás nélküli optikát használunk. Egyébként az objektív AF/M kapcsolója aktiválja a manuális módot. Ilyenkor nem vagyunk kizárólag a szemünkre, vagy az objektív távolságskálájára utalva. A kereső státuszsorának bal szélén két nyíl jelzi, merre kell tekernünk a fókuszgyűrűt a megfelelő élességhez. A gép által helyesnek vélt fókuszt egy köztük felvillanó kerek lámpácska jelzi.

A fénymérés mit sem változott. Ismét a 2016 pixeles RGB szenzort kapjuk és három mérési módszer közül választhatunk: • 3D színes mátrix II: a teljes képmezőt figyelembe veszi a rendszer a fénymérés során. G és D típusú objektívekkel kompatibilis, Egyéb automata objektívnél Színes mátrix II rendszert használ a gép. Minden átlagos helyzetben ajánlott beállítás.
 • Középre-súlyozott: szintén a teljes képmezőt veszi figyelembe a rendszer, de nagyobb hangsúlyt fektet a kép közepére. A középső 8 mm átmérőjű terület 75%-os elsőbbséget élvez. Főleg portrézásnál használatos.
 • Szpot: a képmező 2,5%-os közepét (3,5mm-es területet) veszi alapul. Kisebb tárgyak fényképezésénél, illetve makrózásnál ajánlott, ha a téma és a háttér világossága nagyon eltér.

LiveView

Az élőkép (LiveView) egy választókapcsoló segítségével fotó és videó módban is használható. Fotó módban értelemszerűen 3:2-os oldalarányú nézőképet, és egy státuszsort kapunk, videó módban a nézőkép 16:9 arányú, de a státuszsor -esetlegesen más értékekkel – megmarad.

Az LiveView szolgáltatás bekapcsolásához a választógyűrű közepén lévő LV gombot kell használnunk, mely a tükör felcsapásával és a zár nyitásával jár. Szerencsére menübe lépve ezt a hangos procedúrát nem ismétli meg a készülék.

Az élőképen kompozíciós segédrács, és kéttengelyes vízszintjelző is bekapcsolható az Info gombbal. Felső részén a fontosabb beállítások ikonjai jeleníthetők meg.

LiveView módban kizárólag kontraszt alapú élességállítás választható, mely kevésbé érzékeny mint a fáziskülönbség alapú. Az alábbi AF módok választhatók:

 • Arcfelismerés, akár 35 arcig
 • Széles AF terület
 • Normál AF terület
 • Témakövető AF

Kézi élességállításnál hat lépésben nagyíthatjuk az élőképet, mely nem interpolált, hanem valódi nagyítást ad. Ennek jobbára statikus témáknál vesszük majd hasznát. Sajnos a keresőben látható távmérős segítséget (nyilas kijelzést) nem kapjuk meg, és nem ártott volna élkiemelés sem. Talán majd a következő modellben!

Sorozat fényképezés

A sorozat módok a készülék üzemmód választó tárcsája alatti kerékkel állíthatók be. Bár sebességükön nem változtattak, a pufferen igen, így a kissé szerény 5-12 felvétel hosszú sorozatok helyett a Nikon D7200 sokkal többre képes. Ez a gyártó adatlapja szerint 56 JPEG és 18 RAW lehet, de azért mi is megmértük egy gyors, frissen formázott UHS-I (U3) kártyával:
Fájl/képformátum
6 kép/mp (5 kép/mp RAW 14-biten) 3 kép/mp
RAW (12-bit) 21 42
RAW (14-bit) 13 20
RAW+JPEG Fine L 11 11
JPEG Fine L 43 100
JPEG Normal L 100 100
JPEG Basic L 100 100

A sorozat sebessége elsősorban a beállított módtól, másodsorban a képminőségtől és mérettől függ. CL (lassú) módban 1-6 kép/mp-es sebesség választható a menüben, míg CH módban a maximum, ami 14-bites RAW esetén 5 kép/mp, 12-bites RAW-nál és JPEG-nél 6 kép/mp, 1,3x-os kivágással (RAW (12bit) vagy JPEG) pedig 7 kép/mp lehet.

A fényképezőgép elődeihez hasonlóan automatikus sorozatokat is kínál. Így például automata expozíció sorozatot, mely a korábbinál hosszabb, 2-9 képes lehet, a lépésköz pedig 1/3, 1/2, 2/3, 1, 2 vagy 3 fényértékre állítható, mely utolsó értékével nyújt többet az elődmodellnél. A sorozat a BKT gombbal és az elülső, valamint hátsó vezérlőtárcsákkal állítható be.

Az automatikus vakusorozat hasonló opciókat kapott, míg az automatikus fehéregyensúly sorozatnál 1-3 lépésköz állítható be és 2-3 felvétel készíthető. Minden egyes lépésköz 5 mired színhőmérséklet ugrást jelent.

Választhatunk ADL sorozatot is, melyhez elég egy expozíció, a gép azonban 2-5 felvételt ment kártyára különböző Aktív Dinamika kiterjesztési erősséggel.

Az önkioldó a sorozatok tárcsáján érhető el és 2, 5, 10 vagy 20 mp-es késleltetésre állítható. A késleltetett képek száma 1-9-ig bármennyi lehet, a köztük lévő időzítés 0,5-3 mp között állítható.

Szintén a sorozat tárcsán érhető el a Quiet (Q) mód, vagyis csendes expozíció. Ilyen esetben az exponáló gomb lenyomásával ugyanúgy felcsapódik a tükör, nyit a zár és végbemegy az expozíció, mint egyébként, de csak a gomb felengedésekor áll alaphelyzetbe a tükörmechanika. Ezzel megspóroljuk a dupla kattanás zavaró hangját, illetve mivel kitoljuk azt időben, így nem adódik össze a zárhanggal. Csendesebb expozíciót érhetünk el a tükörfelcsapás (Mup) kiválasztásával is.

Videófelvétel

Ha maradunk a DX képkivágásnál, vagyis a teljes szenzor kiolvasásánál, akkor 1920x 1080 pixeles, legfeljebb 25 vagy 30 képkocka sebességű videó készíthető. Amennyiben 1,3x-os képkivágást állítunk, a felbontás ugyan nem növekszik (marad Full HD), de a képkockaszám 50 vagy 60 kép/mp-re nő. Ez az elődnél is adott volt, ám ott csak váltottsoros frissítéssel, míg itt progresszív kockaváltást kapunk.

1920 x 1080 pixel, 60 kép/mp, MOV, 33 mp, 150MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videók H.264 tömörítésű MOV fájlként kerülnek mentésre. Az elérhető legjobb minőség 42 Mbit/mp-es (1080/60p esetén), kisebb képfrissítési sebességgel pedig 24 vagy 12 Mbit/mp. A felvétel hossza is eszerint változik. A legjobb minőségben 50 és 60 fps-es Full HD videónál 10 percben korlátozott a snittek hossza. A minőséget csökkentve 20 vagy 30 perc rögzíthető egyhuzamban.

1920 x 1080 pixel, 50 kép/mp, MOV, 30 mp, 133MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A hangfelvétel sztereó, melyhez egy új mikrofont kapunk a vakupapucs előtt. A csatlakozóhelyek között a sztereó mikrofon bemenet is megtalálható, így akár külső mikrofon csatlakoztatására is lesz lehetőség. A hang ellenőrzésére fejhallgató bemenet került a gép oldalára.

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 26 mp, 73MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A hangerő szint rábízható az automatikára, a videó menüben azonban 20 fokozatban kézzel is megadhatjuk. Ugyanitt szélzajcsökkentés is aktiválható, és a felvételi frekvencia a teljes, vagy csak emberi hangra szűkített tartományra is beállítható. A szélzaj csökkentésére – mint hallható a mintavideóinkon – szükség is lesz, mert nagyon érzékeny a mikrofon.

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, ISO9000, MOV, 31 mp, 82MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videofelvétel során működik a fénymérés és viszonylag gyors folyamatos élességállítás is használható. Mozgóképrögzítés során állókép külön nem készíthető (az exponáló gomb teljes lenyomására ugyan készül fotó, de ez a videó befejezését is jelenti).

1920 x 1080 pixel, 24 kép/mp, MOV, 34 mp, 97MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Filmezés során is használhatjuk a különböző képi stílusokat, így van lehetőségünk fekete-fehér, szépia, cianotíp stb. videók készítésére is, és a képfeldolgozási módok közül is szabadon választhatunk. Nagyon jó megoldás, hogy az itt beállított feldolgozási módok csak a videofelvételre lesznek érvényesek, a fotó módra nem. Ugyanez igaz a videóhoz beállított fehéregyensúlyra, képkivágásra, érzékenységre, sőt rekeszre, záridőre és még a nagy érzékenységű zajszűrésre is. Az érzékenység, rekeszérték és záridő nem csak a felvétel megkezdése előtt, de akár közben is állítható, az előre megadott felvételi módnak (P, A, S, M) megfelelően.

1280 x 720 pixel, 60 kép/mp, MOV, 31 mp, 82MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1280 x 720 pixel, 60 kép/mp, AF sebesség, MOV, 39 mp, 106MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Felvétel közben nincs lehetőség állóképek készítésére. Az expo gomb lenyomása ugyan elkészíti a fotót, de leállítja a mozgókép felvételt is. Képet azonban vághatunk ki videóból, ha a gépen való lejátszásakor megállítjuk. Ekkor választhatunk, hogy az adott képkockát állóképként mentjük-e a kártyára, vagy kezdő-záró vágópontként jelöljük ki a videó vágásához. Videoszerkesztésre a Retouch menüben is van lehetőség.