Kipróbáltuk: Nikon D7200 teszt

3

Felépítés II.

Kereső, LCD

Látszólag ugyanazt kapjuk mint korábban, hiszen maradt az elődnél megismert 3,2″-os, 1,229 millió (640 x 480 x 4 (RGBW)) képpontos kijelző, mely fixen beépített. A 100%-os lefedettséget adó TFT LCD 170 fokos szögben is kiváló képminőséget nyújt. Nincs színeltolódás, nagyon jó a dinamika és a kontraszt, az élőkép sötétben sem szaggat. Napsütésben is egész jól látható. Újdonság viszont, hogy ha színezetével nem vagyunk elégedettek, a színegyensúlyt egy 5×5 pozíciós mátrixon állíthatjuk be a kék-zöld-sárga és bíbor árnyalatok bármelyike irányában. Ez a finomhangolás hasonlóan működik mint a fehéregyensúlyé. Apró változás, hogy kivették az automatikus világosság állítást. A képernyő világossága csak kézzel szabályozható +/-5 fokozatban.

Normál felvételi módban az INFO gombbal kapcsolhatjuk be rajta a státuszkijelzést, melyet kicsit átdolgozott, szellősebbé, átláthatóbbá tett a Nikon. A fontosabb kijelzett értékeket a megfelelő funkciógombbal (WB, QUAL, ISO, expo korrekció, fénymérési mód, BKT, vaku korrekció, Fn) megváltoztathatjuk.

Lejátszáskor a fel és le iránygombbal válthatók az LCD-n megjelenő infók, így aktiválhatjuk a részletes képadatokat, színcsatornánkénti hisztogramot, a kiégett területek villogtatását is.

A bal oldali ‘i’ gombbal egy gyárilag összeállított gyorsmenü jelenik meg a kijelzőn. A gép alap menüje szintén a korábbi modell(eke)t idézi, annyi különbséggel, hogy külön oldalt kaptak a részletesebb videó beállítások. Kissé idegesítő vonása a Nikon DSLR-eknek, hogy a pillanatnyilag nem elérhető menüpontok aktiválására nem ad semmi szöveges segítséget. Folyton csak az fogad, hogy „Ez az opció a jelenlegi beállítások mellett vagy a fényképezőgép aktuális állapotában nem érhető el”. Arról egy szó sem esik, hogyan kacsolhatnánk be az opciót. Találjuk ki!

A felső, háttérvilágításos státuszkijelző mintha egy kicsivel megnőtt volna. A bekapcsoló gomb harmadik állásával kapcsolható be és ki a zöld háttérvilágítása. Nem sok, de igen fontos beállítások olvashatók le rajta: a záridő és rekeszérték, az akku- és kártyaállapot, az érzékenység, fénymérési mód, és a hátralévő képek száma. Mindez azonban jóval kevesebb, mint a D7100-on, ahol például a fehéregyensúly mód, a képméter és minőség, valamint a fókuszmód is leolvasható volt a felső kijelzőről.

a kereső információi

a felső LCD információi

A D7200 optikai keresőjében pentaprizma található, egy B-típusú BriteView Clear Matte Mark II mattüveggel, mely nem cserélhető, ellenben egész sor fontos infót képes megjeleníteni, így például a fókuszpontokon kívül kompozíciós segédrácsot, az 1,3x-os kivágás képhatárait, és kéttengelyes vízszintjelzést is.

A kereső 100%-os lefedettségű, mely valóban a komoly DSLR gépek jellemzője, 1,3x-os kivágásnál azonban minden irányban csak 97%-ot ad. Nagyítása 0,94x-es, ami azt jelenti, hogy látható képe 24,5°-os szög alatt látszik, vagyis egy képzeletbeli ideális (1×-es nagyítású, 100%-os lefedettségű) kisfilmes gép keresőképének 62,5%-át adja.Ez DX szenzoros géphez képest egész szép méret, tekintve, hogy egy fullframe gépnél többnyire 70-73%-os a képméret.

A kereső státuszsorában az alábbi infók jelennek meg: fókusz visszajelző lámpa, expozíció-rögzítés, záridő, rekeszérték, expozíciós skála, akkuállapot ikon, vakukompenzáció kijelzés, expozíció kompenzáció kijelzés, érzékenység vagy hátralévő képek száma, vaku készenlét ikon.

A szemkagyló sajnos elég laposkára sikerült. Jobban mondva nem is az lapos, hanem az alatta lévő LCD türemkedik ki túlságosan, ezért a gumi szemkagyló alig emelkedik ki a váz síkjából. Mindez csak amiatt hátrány, mert az ember orra hegye előrébb van, mint a szeme. Így nem tudunk szépen rátapadni a betekintő nyílásra, és a bal szemesek rendszeresen dörgölik majd orrukat az LCD-be.

A szemkagyló jobb oldalán fent egy dioptria korrekciós kerékkel állítható a kereső élessége. A kerék -2,0 .. +1,0 tartományon belül használható.

Vaku

A beépített vaku a jobbján található gombbal nyitható, elektronikus kioldással. Nyitott állapotban kb. 9 cm-re magasodik az optikai tengely fölé. Ez elég szép magasság a nem túl szerencsés vörösszemek elkerülése érdekében. Ezt a hibát szoftveres vörösszem eltávolítással, illetve elővillantással is kiküszöbölhetjük. A vakunyitó gomb egyben az automata villantás korrekciójára is használható, mely -3 és +1 Fé között állítható, szintén 1/3 lépésközökkel. Ezzel a gombbal és a hátsó tárcsával adhatjuk meg a vakumódot, mely automatikus, auto+vörösszem eltávolítás, derítő (mindig villan), lassú szinkron, lassú szinkron + vörösszem eltávolítás, és hátsó redőnyre szinkronizált + lassú szinkron és kikapcsolt lehet.

A legrövidebb vakuszinkron 1/60 és 1/320 mp között szabadon beállítható a menüben, ahogy a vaku esetén használható záridőt is megadhatjuk (30-1/60 mp).

A menüben ismétlő vakuzás, sőt távvezérlő mód is beállítható. Ismétlő (Repeating) módban egy stroboszkópszerű villanás sorozatot kapunk. Opciói között beállítható a kimeneti teljesítmény (1/128-1/4), a villanások száma (2-15), valamint a sebességük (1-50 Hz).
Távvezérlő (Commander) módban külső vakukat vezérelhetünk vezeték nélkül. Beállításainál meghatározható a belső villanó és két további vakucsoport üzemmódja (TTL, Manuális), illetve korrekciójuk mértéke (+/-3 Fé). Ezen kívül beállíthatjuk a kommunikációs csatornát (1-4) is.

A gép tetején lévő vakupapucsra, normál középpontos, vagy Nikon i-TTL csatlakozós külső vaku tehető. Vakuszinkron csatlakozó nem került a készülékre.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

Az olcsóbb gépektől eltérően nem egy, hanem három gumifedél mögött hámozhatók elő a D7200 csatlakozóaljzat és egy Mini-B USB aljzat kapott helyet. Középen egy normál méretű HDMI kimenetet helyeztek el, melynek felbontása 480p, 576p, 720p, 1080i, és 1080p lehet, speciális opcióként pedig két monitoros külső megjelenítést, vagy kisebb képkijelzést is beállíthatunk.
A csatlakozók sorát alul egy sztereó fejhallgató kimenet zárja, melynek a videósok fognak örülni, mellette pedig egy távkioldó aljzatot találunk, ahová a külön megvásárolható GPS adapter (GP-1/GP-1A) is csatlakoztatható.

A markolati rész jobb oldalán nyíló fémzsanéros műanyagajtó mögött dupla kártyafoglalat található. Mindkét helyre SD, SDHC, vagy SDXC kártyák helyezhetők, akár a gyorsabb UHS-I sebességosztályba tartozók is. A menüben beállíthatjuk a kártyahasználat módját, mely a következő lehet:

  • Túlcsordulás: 2. kártya használata, ha az első betelt
  • Biztonsági másolat: mindkét kártyára ugyanaz a fájl kerül,
  • RAW+JPEG: az első kártyára csak RAW, a másodikra JPEG formátumban ment.

A videó menüben azt is beállíthatjuk, hogy a mozgóképek az első vagy a második kártyára kerüljenek.

Az akkumulátor foglalata a markolatban található, zsanérja műanyag. Az ajtó kinyitása után az akku még nem esik ki magától, mivel egy retesz tartja a helyén. A készülékhez a jól ismert EN-EL15 típusú lítium-ion akkumulátor jár már második generáció óta. A1900 mAh kapacitású akkumulátort mellékelt fali csatlakozású töltőjével kb. 2 óra 35 perc alatt tölthetjük fel. Állapotát a státuszkijelzőkön egy 6 fokozatú ikon, a menüben százalékos pontosságú menüopció jelzi, melynél életkora és a készített felvételek száma is leolvasható.

Örömteli újítás, hogy bár az akkumulátor a régi, egy töltéssel mégis 17%-kal tovább bírja mint elődje.