Kipróbáltuk: Nikon D7200 teszt

3

Különlegességek

Wi-Fi és NFC

Hát persze, a Wi-Fi! Manapság már egy valamirevaló gépből sem maradhat ki, csak a csúcsmodellekből, hiszen akinek arra van pénze, úgy is megveszi a méregdrága Wi-Fi adaptert. A Nikon D7200 azonban nem csúcsmodell, így ésszerű fejlesztés volt a vezeték nélküli kapcsolat bevezetése.

A legkényelmesebb egy mobil eszközzel használnunk, mivel adja magát az okostelefonról való érintőképernyős távvezérlés kényelme. A Nikon folyamatosan frissítgeti az ehhez való szoftvert, főleg az újabb modellekkel való kompatibilitás miatt. A szoftver pedig egyszerű, átlátható, üzembiztos, de még mindig fapados. Legalábbis ha más gyártók hasonló programjaihoz hasonlítjuk. Mi az Androidos változatot töltöttük le, ami jelenleg a v3.5-ös verziónál tart, de még mindig ugyanazt tudja, mint néhány éve.

Ha sikerült aktiválnunk a Wi-Fi kapcsolatot, ami egyébként nálunk problémamentes volt és kb. 10 mp alatt végbement, feltéve, hogy a fényképezőgép menüjében is engedélyeztük. Egy bejelentkező képen választhatjuk ki, hogy képeket szeretnénk nézegetni, vagy inkább készíteni. A nézegetés a mobil eszközön, illetve a fényképezőgépen tárolt fotókra terjedhet ki. A képnézegetőben kijelölt fényképeket le is tölthetjük a mobilra, melynél kiválasztható, hogy eredeti méretben, ajánlott méretben, vagy VGA-ban szeretnénk másolni.

A lényeg a vezeték nélküli távvezérlés, melynél egy folyamatos élőképet kapunk enyhe szaggatással és csak pár tized másodperces késleltetéssel. Az élőképre bökve bárhol kijelölhető a fókusz helye, ugyanúgy, ahogy LiveView módban kontraszt alapú fókusznál, csak itt gombok helyett érintéssel.

Érdekes módon, ha tájkép állásban használjuk a mobilt, ezen kívül csak egy exponáló gomb jelenik meg a kép mellett, és kész. Több lehetőségünk nincs. 90 fokkal elforgatva sem sokkal több, ilyenkor kisebb az élőkép, de jut hely a már kész fotók előnézetének, a rekesz, záridő és a hátralévő felvételek, valamint az akkuállapot kijelzésének. A főbb felvételi beállítások nem végezhetők el a szoftverben. A képernyő tetején azt is kiválaszthatjuk, hogy közvetlenül a fényképezőgépen, vagy a mobil képernyőjén szeretnénk indítani az expozíciót.

Egyéb beállításaink sem túl széleskörűek. Ki és bekapcsolhatjuk az élőképet, megadhatjuk, hogy azonnal töltse le a kész fotót, illetve aktiválhatunk egy 2 mp-es önkioldót.

Ha mobilunk támogatja az érintéses NFC kapcsolatot, a gép menüjében ezt is külön aktiválhatjuk.

Új képfeldolgozási opció

A D7200 egy plusz képfeldolgozási beállítással gazdagodott, mely nem túl általános a fényképezőgépek között, ezért mi is kíváncsiak voltunk rá, mit tud? Kontraszt élesség és színtelítettség beállítás többnyire megtalálható a gépekben, ez azonban a Tisztaság nevet kapta. Ha azt mondom Clarity, a Lightroomot használók bizonyára felkapják a fejüket. A mikrokontraszt emeléséről van szó, mely jól jöhet például a kontrasztszegény, olcsóbb objektívek képének feljavításához. Nem az élesség javul, hanem az ellaposodott fotóra vihetünk egy kis életet és egyben keménységet. Ugyanakkor hatását csökkentve a lágyító előtétszűrőkhöz hasonló, álomszerű ködösséget érhetünk el.

A Nikon új megoldása is hasonlóan dolgozik. Használhatjuk automatikus állásban, illetve kézzel szabályozva +/-5 értéken. Az alábbi három képen -5, 0 és +5 beállítást választottunk:

Bár videó módban külön képfeldolgozási beállítások adhatók meg, ezek között nem szerepel a Tisztaság opció.

HDR

A Nikon digitális gépeiben nem ritka az úgynevezett Aktív D-lighting, mellyel a képdinamikát növelhetjük. A D7200 elődjeiben is volt ilyen beállítási lehetőség, HDR azonban nem. Mindkettő nagy kontrasztkülönbségű témák esetén ajánlott, de míg az ADL egyetlen expozícióból hoz létre egy valamivel szélesebb dinamikatartományt mutató képet, a HDR funkcióval két kép készül és ezek szoftveres egyesítéséből jön létre egy erősebb hatású fénykép.

A HDR beállításoknál kiválaszthatjuk, hogy egy képes, vagy sorozat módban szeretnénk használni. Az egy képes mód az első HDR kép (dupla expozíció) után kikapcsol, és a következőt már normál módon készíthetjük, míg sorozat esetén addig folytatódik a HDR beállítás, míg ki nem kapcsoljuk.

A hatás erőssége automatikus, illetve négy kézi fokozatnak megfelelő lehet. Az alábbi táblázatban látható a köztük lévő különbség. Ugyanarról a témáról ADL képeket is készítettünk, így összevethetők a HDR hatásával. Annyi biztosan megállapítható belőlük, hogy az Aktív D-lighting inkább a csúcsfényes területek visszafogására koncentrál, míg a HDR mód a kontrasztkülönbségek kiegyenlítésére.

Időzített (time-lapse) felvétel

Time lapse sorozat készítésére a két klasszikus módszer áll rendelkezésünkre. Vagy akár 24 megapixeles állóképek sorát készítjük el, majd ezeket utólag feldolgozzuk vágjuk/kicsinyítjük és videóvá fűzzük, vagy a gépre bízzuk az összeállításukat. Ekkor utófeldolgozásra kevés az esély, a videó pedig legfeljebb Full HD lehet.

A képsorozatot a Fényképezés menü végén érhetjük el. Megadhatunk azonnali indítást, vagy max. 1 hétre előre időzítettet. A fotók közti várakozási idő 1 mp és 1 nap közötti lehet, másodperc pontosan megszabva. A képek száma maximum 9999 lehet, de egy külön ablakban max 9 alkalmat is beállíthatunk, tehát legfeljebb 9×9999 fotó készülhet. Végül kapunk egy Expozíció simítás nevű beállítást, mely az egymás utáni fotók közti világosság különbséget csökkenti, ha például hirtelen változtak a fényviszonyok.

Videó módban jobbára hasonlók a beállításaink, annyi különbséggel, hogy nincs időzített indítás, és a képek közötti várakozási idő legfeljebb 10 perc lehet. Ilyenkor nem képkockaszámot, hanem a maximális felvételi időt adhatjuk meg, ami ismeretlen oknál fogva max. 7 óra 59 perc lehet. Ebből, a beállított videó frissítési sebességből, és az ismétlések számából számítja ki a gép a kész videó hosszát. Kész time-lapse videónk ugyanis ugyanolyan felbontású és képfrissítési sebességű lesz, amit a normál videónak eredetileg megadtunk. Time-lapse módban használhatjuk az 1,3x-os kivágást is, így Full HD, 60 fps sebességű videó is lehet a végeredmény.

Sajnos a videókhoz szükséges fotókat is a zár és a tükörmechanika csattogtatásával készíti el a gép.


time-lapse videó (Full HD, 24 kép/mp, MOV, 31 mp, 80MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva