Kipróbáltuk: Nikon Z 5 – teszt

0

Különlegességek

AF finomhangolás

A komolyabb DSLR fényképezőgépeknél már megszokhattuk, hogy a fázis-különbség alapú élességállítás front/backfocus jelenségét különféle eltolásokkal korrigálhatjuk. Tükör nélküli fényképezőgépnél viszont érdekes ilyet látni, de nem ez az első alkalom (az Olympusnál is találkoztunk már AF finomhangolással). Alapvetően azért érdekes, mivel itt a szenzoron van maga a fázis-érzékelés, így nem befolyásolhatja az optikai utat egy féligáteresztő tükör nem tökéletes pozíciója. Persze ilyen hibát okozhat egy nem tökéletes fókuszmotor is, de erre ott lehet ellenőrzéshez a kontraszt alapú élességállítás. Ilyen funkciót (referencia ellenőrzést) azonban a Z 5 nem kínál.

Kipróbáltuk, ha eltolást állítunk be, akkor minden esetben módosítjuk a fókuszt, még kontraszt alapú AF-nél is, így viszont kérdéses az egész funkció létjogosultsága és használhatósága.

RAW feldolgozás

A fényképezőgépen belül is van lehetőségünk a RAW fájlok kidolgozására, így akár a fotózás után is választhatunk más fehéregyensúlyt, vagy finomíthatunk az expozíción. Ezt ráadásul nem csupán egy képen, hanem egyszerre több képen is elvégezhetjük.

A módosítható paraméterek között a felbontás, a tömörítési fok, a fehéregyensúly, az expozíció, a képstílus, a zajszűrés, a színtér, a peremsötétedés korrekció és az aktív D-Lighting érhető el.

Igazán kellemes meglepetés, hogy a RAW konvertálás során a fehéregyensúlynál a finomhangolás is beállítható, nem vagyunk korlátozva azzal, hogy csak az alapértékeket választhatjuk ki.

Optikai hibák korrekciója

A Nikon Z 5 – ahogyan a Z 6 is – az optikai hibák korrekcióját is kínálja, amely a geometriai torzítás hibáját képes javítani a Nikkor objektíveknél. A korrekció általános esetben csak JPEG formátumnál vehető igénybe, RAW formátum esetében a RAW konverter szolgáltatásai között kell ezt a lehetőséget megkeresnünk.

Van azonban itt egy fontos különbség a DSLR-ek és a MILC-ek között. Mivel a tükör nélküli fényképezőgépek elektronikus keresőt használnak, szemben a tükörreflexes gépek TTL optikai keresőjével, így itt lehetőség van már a keresőképen aktiválni a torzítás csökkentést. Ezt bizonyos Nikkor Z objektíveknél nem is lehet kikapcsolni, így ott minden esetben aktiválódik (pl. Nikkor Z 24-70m f/4 S esetében, de a Nikkor Z 85mm f/1,8-nál kikapcsolható, de engedélyezhető is).

Csak a látvány kedvéért most a Nikon D850-nel készült képek bemutatásánál, hiszen F bajonettes objektívnél pontosan így működik a Z 6 is (Z bajonettesnél pedig egyébként is csak akkor kapcsolható ki, ha eleve minimális torzítású az objektív).

A Nikon D850 képei:

Torzítás korrekciófunkció kikapcsolva


funkció bekapcsolva

Csökkenthető a peremsötétedés is, ez azonban úgy tűnik, hogy nem profil alapon működik, hiszen tökéletes javítást nem tudunk elérni, csak 3 fokozatú peremsötétedés csökkentést (egyébként a Nikkor Z objektívnél is ugyanígy több lépcsős a peremsötétedés korrekció):
A Nikon D850 képei:

Peremsötétedés korrekció

Perspektíva korrekció

Nagy látószögű objektívvel enyhén felfelé vagy enyhén lefelé fotózva is jelentős perspektíva torzulás figyelhető meg a képszéleken található, eredetileg függőlegesen futó vonalaknál. Ezt hivatott korrigálni ez a szolgáltatás, amely utólag, a retusálás menüből érhető el, és JPEG formátumú képekre lehet alkalmazni.
A Nikon D850 képei:

Perspektíva korrekciófunkció kikapcsolva


funkció bekapcsolva

Egyenesbe forgatás

Kis mértékű, pár fokos forgatást is lehetővé tesz a Z 6, ha exponáláskor kissé ferdén tartottuk volna a gépet. A funkció csak JPEG formátumú képekkel használható és utólag, a retusálás menüből érhető el.

HDR

Szintén csak JPEG formátumnál alkalmazható a HDR mód, ahol 1, 2 vagy 3 Fé eltéréssel készülhet az expozíció sorozat, amelyet a gép össze is illeszt egy képpé. Az összeillesztésnél az erős fényerő különbségű területek simítása lehet enyhe, normál, vagy erős.
A Nikon Z 7 képei:

HDR módfunkció kikapcsolva


1 Fé expozíció különbség, normál símítás


2 Fé expozíció különbség, normál símítás


3 Fé expozíció különbség, normál símítás


3 Fé expozíció különbség, enyhe símítás


3 Fé expozíció különbség, erős símítás


5 Fé expozíció különbség, Adobe Lightroomban kidolgozva

Time-lapse videó

Bár már nem számít igazán ritkaságnak a time-lapse készítés lehetősége egy fényképezőgépben, érdemes megemlíteni itt, hiszen sok olyan gép van még, amely bár kínál időzített sorozatkészítési lehetőséget, de a képeket nem fűzi össze helyettünk videóvá. A Nikon Z 5 ezt is megteszi, méghozzá akár UltraHD felbontásban is.
A képfrissítés Ultra HD felbontásban 30, 25 vagy 24 kép/mp lehet, míg Full HD-nél 60, 50, 30, 25 és 24 kép/mp áll rendelkezésre.

Time-lapse videó készítésnél az egyes képkockákat nem menti el a gép, de van programozott felvételkészítés, ahol viszont igen.
A normál metódusnál minden képkocka előtt fókuszál a gép, majd elkészíti a fotót, ezt követően újra fókuszál, majd jön a következő képkocka. Van lehetőség néma felvételkészítésre is, ilyenkor az első képkocka előtt fókuszál a gép, majd a fotókat teljes elektronikus zár használatával készíti, rögzített fókusszal. Ez utóbbi nyilván nem csak a csendesebb üzemmódot, de zárkímélő üzemmódot is jelenti – persze az elektronikus zár miatt jello-effektre mozgó témánál számítani kell.

Fókuszléptetés

A felvétel menüben találjuk a fókuszléptetéses fényképezést is, ahol max. 300 képet készíthetünk kisebb-nagyobb fókusz eltolásokkal, vagyis fókuszsorozatot hozhatunk létre. Ezeket a képkockákat utólag, külső szoftver segítségével egy nagy mélységélességű fotóvá illeszthetjük (focus-stacking). A képek közötti fókusz eltolás mértékét 1 és 10 között adhatjuk meg.

Beállítható még a képek közötti időköz (1-30 mp között), illetve kérhető expozíció símítás (a képek közötti fényerőkülönbségek korrekciója) valamint néma fényképezés is (elektronikus zár).
Mivel az egyes képkockák közötti idő is megadható, így akár time-lapse videó készítésénél is hasznát vehetjük e szolgáltatásnak.

A funkció azonban rendelkezik némi hiányossága, hiszen azt pl. nem adhatjuk meg, hogy a fókuszléptetés előre, vagy hátra történjen (mindig hátrafelé mozdítja a fókuszt), illetve az sem feltétlenül jó, hogy az „Indítás” menüpont elfogadása után azonnal nekikezd a gép a felvételek készítésének, nincs lehetőségünk élőképen a kompozíció ellenőrzésére, illetve a kezdő fókusz beállítására sem, ezt a menübe lépés előtt kell megtennünk.
Az sem lenne rossz, ha az egyes képeket egy nagy mélységélességű képpé össze is fűzné a gép.

Multiexpozíció

A filmes gépeknél az egyetlen képkockára több expozíció készítését szimulálhatjuk a multi expozíciós móddal, amelyet felvételkor és utólag, a retusálás menüből is elérhetünk. A fentiektől eltérően az utólagos multi expozíció (vagy ahogy a gép nevezi: képátfedés) csak RAW formátumú, maximum két darab képpel végezhető el. Fotózás előtt kiválasztva a többszörös expozíciót lehetőségünk van akár 10 képet is egymásra fotózni, sőt, az egyes képek közötti átfedés módját is megválaszthatjuk hozzáadásra, átlagolásra, világosításra, vagy sötétítésre.

Villódzás mentesített fotózás

A fénymérő rendszer lehetővé teszi, hogy a gép érzékelje a villódzó megvilágítást, s alkalmazkodjon hozzá. Ez nem csak egy-egy kép készítésénél, de sorozatfelvételeknél is igen hasznos tud lenni, hiszen villódzó megvilágításnál előfordulhat, hogy egy-egy képkockát adott esetben teljesen tönkretesz az éppen minimális megvilágítást adó fényforrás, amely jelentős alulexponálást eredményezhet. A villódzás mentesített felvételkészítés során a gép igyekszik olyan időpillanatokban exponálni, amikor a lehető legjobb képet kapjuk

A funkció bemutatásához a korábbi, Nikon D850-nel készült fotókat osztjuk meg újra.
A Nikon D850 képei:

21 képes sorozat fotói egymás után lejátszva, bekapcsolt villódzás mentesítésnél
21 képes sorozat fotói egymás után lejátszva, kikapcsolt villódzás mentesítés mellett