Kipróbáltuk: Olympus E-1 teszt

0

Kezelőszervek

A gépvázra meglehetősen sok gomb és egyéb kezelőszerv került, ezek nem egy helyre zsúfolva találhatók, hanem eléggé szétszórva (némelyik talán túl furcsa helyre is került). A kezelőszervek ismertetését a gép elejével kezdjük.

elülső kezelőszervek

A fényképezőgép elején található 3 gomb:

(1) Kézi fehéregyensúly beállító gomb: megnyomására a fényképezőgép egy képet készít el, amelyből a fehéregyensúlyt kiszámolja, majd a 4 lehetséges kézi fehéregyensúly érték valamelyikére menthetjük el az adott beállítást.

(2) Mélységélesség ellenőrző gomb: Megnyomására a beállított rekeszértékre húzódik össze az objektív blendéje.

(3) Objektív kioldó gombja.


A fényképezőgép bal oldalán a csatlakozókon kívül három gomb és egy kapcsoló található:


bal oldali kezelőszervek

(1) Fénymérést kiválasztó gomb: a gombot nyomva tartva a fő- vagy alvezérlő tárcsával választhatunk a fénymérések között.

(2) Sorozat és kioldás mód gombja: szintén nyomva tartás mellett a vezérlőtárcsa elforgatása állítja be a sorozat, az önkioldó vagy a távkioldó beállítását.

(3) BKT: automatikus expozíció sorozat képszámának és lépésközének beállítása: a gombot nyomva tartva a vezérlőtárcsát kell elforgatunk a szükséges érték kiválasztásához.

(4) Fókuszmódot kiválasztó kapcsoló: ennek segítségével választhatunk kézi élességállítás, egyszeri fókusz, folyamatos fókuszmód között.


felső kezelőszervek

A fényképezőgép felső részére kerültek a következők:

(1) Exponáló gomb

(2) Vaku üzemmódválasztó gombja: csak külső vakuval együtt használható, a következő üzemmódok érhetők el: derítés, automatikus, vörösszem hatás csökkentő, vörösszem hatás csökkentés hosszú szinkronnal, hosszú szinkron, hosszú szinkron második redőnyre. A mód beállítását vezérlőtárcsával végezhetjük. Talán jobb lett volna, ha egyszerűen a gomb nyomkodásával választhatnánk értéket, felesleges ezt túlbonyolítani még egy tárcsaforgatással is.

(3) Képminőség beállítására használható gomb: RAW, TIFF, SHQ, HQ és SQ módok között válthatunk a vezérlőtárcsával.

(4) Alvezérlő tárcsa: a legtöbb beállítás bármelyik vezérlőtárcsával elvégezhető, de vannak olyan esetek, amikor a két vezérlőtárcsa közül egy-egy funkciót csak az egyikkel érhetünk el, pl. kézi módban a zársebesség beállítása. Hogy az egyes tárcsák melyik módban milyen funkciót látnak el, azt a menüben kiválaszthatjuk. Az alvezérlő tárcsa helye talán kissé szokatlan, a legtöbb fényképezőgépnél ezt a exponáló gomb alá, a markolatra szokták helyezni. Ezzel a tárcsával lejátszás módban a képek elforgatását végezhetjük.

(5) WB gomb: a fehéregyensúly és színhőmérséklet kiválasztására szolgál a vezérlőtárcsa segítségével. Választható értékek: automatikus, izzó (3000 K), 3300 K, izzó (3600 K), 3900 K, fénycső (4000 K), 4300 K, fénycső (4500 K), 4800 K, napfény (5300 K), felhős (6000 K), fénycső (6600 K), árnyék (7500 K), és a 4 kézi fehéregyensúly.

(6) Felső státusz LCD háttérvilágítását bekapcsoló gomb: a gomb egyszeri megnyomása után (ha a fényképezőgépet nem állítjuk) a háttérvilágítás 8 mp-ig világít. A gomb ismételt megnyomására a háttérvilágítás ismét be- vagy aktív háttérvilágítás esetén kikapcsolható.

(7) ISO gomb: az érzékenység kiválasztására használhatjuk a vezérlőtárcsával együtt.

(8) Expozíció-kompenzáció: a vezérlőtárcsák segítségével adható meg a kompenzáció szükséges értéke. Rekesz-előválasztás és zársebesség-előválasztás módban az expozíció-kompenzációt az alvezérlő tárcsával is elvégezhetjük.

(9) Üzemmód választó tárcsa: a programautomatika (P), a rekesz-előválasztás (A), a zársebesség-előválasztás (S), és a kézi üzemmód (M) kiválasztására szolgál. A tárcsát csak akkor fordíthatjuk el, ha közepén lévő biztonsági gombot benyomva tartjuk. Ez a megoldás elkerüli az üzemmód választó tárcsa véletlen elforgatását, ugyanakkor annak használatát kissé kényelmetlenné teszi. A reteszelő gomb nélkül ugyanis a hüvelykujjunkkal egyszerűen el tudnánk fordítani a gombot, de így mindenképpen kétkezes műveletre van szükség. A zársebességet 1/4000 mp és 60 mp között állíthatjuk be ill. kézi üzemmódban B módot is használhatunk, amellyel maximum 8 perces expozíciós idejű felvételeket készíthetünk.

(10) A fényképezőgép ki- és bekapcsolására szolgáló kapcsoló.


hátsó kezelőszervek

A hátlapon a következő kezelőszerveket találjuk:

(1) Kereső zár be- és kikapcsolására szolgáló kapcsoló.

(2)Kereső dioptria-korrekcióját beállító tárcsa.

(3) Fővezérlőtárcsa: felvétel módban különböző paraméterek értékeinek kiválasztására szolgál, lejátszás módban az indexképes megjelenítést, ill. a belenagyítás mértékét (1x; 2x; 4x) adhatjuk meg segítségével.

(4) AEL: fénymérést és/vagy fókuszt rögzítő gomb. A menüben ötféle üzemmód közül választhatunk, amelyek között a fénymérés és a fókuszrögzítés, valamint ezek kombinációja található, különböző fókuszmódokhoz (MF, AF, AFC) regisztrálva.


indexkép és 4x nagyítás

(5) Fókuszpont kiválasztó gomb, a három fókuszpont közül a vezérlőtárcsa segítségével választhatunk.

(6) Lejátszás gomb: megnyomására lejátszás módba kerülünk. Mivel a fényképezőgép felvétel-prioritásos, lejátszás módból felvétel módba nemcsak ezen gomb ismételt megnyomásával, hanem az exponáló gomb félig lenyomásával is visszatérhetünk.

(7) Menü gomb: mind felvétel, mind lejátszás módból ugyanazt a menüstruktúrát érhetjük el, amelyben a felvétel-, lejátszás-, SETUP1 és SETUP2 menüket találjuk. Ezekről részletesebben a következő oldalon számolunk be.

(8) 4 irányú vezérlőnyilak: a menüben történő navigálásra, ill. lejátszás módban a képek közötti váltásra szolgál. A felfelé és lefelé gombbal tízesével tudunk lépkedni a képek között. A gombok folyamatos nyomva tartása sajnos nem ismétli a funkciót, így folyamatos léptetésre sincs lehetőségünk, 5 képet lapozni csak a jobbra/balra gomb ötszöri megnyomásával lehet.

(9) OK gomb: a menüben és lejátszás módban a kiválasztott értékek elfogadására szolgál.


normál nézet

Info nézet

(10) Info gomb: lejátszás üzemmódban a normál nézet és az info nézet közötti váltást szolgálja. Mind normál nézetben, mind info nézetben 3-3-féle megjelenítés választható. Az egyes módokban az Info gomb nyomva tartása és a vezérlőtárcsa elforgatása ad lehetőséget a megjelenítés fajtájának kiválasztására. Normál nézetben a következő 3 fajta lehetséges: csak a kép látszik; a kép sorszáma is látszik; a kép felbontása, tömörítési foka, készítésének időpontja és a file neve látszik. Info nézetben a következőket választhatjuk: csak tömörítési fok látszik; a tömörítési fok és a hisztogram látszik; kis méretű kép mellett a képkészítés körülményei is látszanak (tömörítési fok, fénymérés, üzemmód, érzékenység, színtér, fókusztávolság, zársebesség, rekeszérték, expozíció-kompenzáció, vakuteljesítmény-kompenzáció, fehéregyensúly, kontraszt és képkeménység). Az expozíció helyességét a hisztogramon kívül a csak képminőséget mutató módban is ellenőrizhetjük, ilyenkor a gép a beégett részeket villogtatja.

(11) Védelem gomb: lejátszás módban a kép törlés elleni védelmét kapcsolhatjuk be vagy ki a segítségével.

(12) Kép törlés: lejátszás módban az aktuális kép törlését végezhetjük vele.