Kipróbáltuk: Olympus E-1 teszt

0

Felépítés

Az E-1 markolata kényelmes fogást biztosít, vastagsága és magassága mindenki számára jó fogást tesz lehetővé. Borítása a műbőr hatású gumi, ami izzadt ujjak esetén is csúszásmentes marad. A fényképezőgéphez HLD-2 jelű portré markolat is illeszthető, amelybe BLL-1 típusú 3400 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor való. A portrémarkolaton megtalálható az exponáló gomb, a fővezérlő tárcsa, az alvezérlő tárcsa, a fénymérést rögzítő és a fókuszpontot kiválasztó gomb.Az exponáló gomb a profi gépekből ismerős mágneses kioldású, így a gomb lenyomása folyamatosan növekvő erővel történik, az exponálás kiváltásához nincs szükség a gomb teljes mértékű lenyomására, így az nem okozza a gép bemozdulását.


kereső és a státusz sor

A kereső által létrehozott kép mérete átlagos, nem nevezhető sem a nagynak, sem kicsinek. A kép 20 fokos szög alatt látható, a lefedettség 100%-os (a nálunk járt változatnál a kereső képe kis mértékben jobbra el volt csúszva, így a keresőkép jobb szélén lévő részek a végső képről már hiányoztak, viszont a képen bal oldalt a keresőben nem látható részek is megjelentek – ez azonban igen kis mértékű volt, zavarónak egyáltalán nem nevezhető, szinte csak a tesztábrák fotózásakor tűnt fel). A létrehozott kép tehát megfelel egy 55 cm-es tévé képernyőjének 120 cm-ről adódó látványának. Hosszú expozíciós időknél a keresőn beszűrődő fény ellen beépített zárral védekezhetünk, amelyet a keresőtől balra, fent elhelyezett kis karral kapcsolhatunk.
A szemüvegesek szemüveg nélkül is használhatják a keresőt, hiszen azt dioptria-korrekcióval ellátták (-3.. +1 dioptria). A keresőben, a keresőkép alatt lévő státusz sorból a legtöbb fotózási paraméter leolvasható: fókusz megerősítés, fókuszrögzítés, fénymérés-rögzítés, aktív fókuszpont(ok), fénymérés módja, zársebesség, rekeszérték, üzemmód (P, A, S, M), expozíció-sorozat, fehéregyensúly-sorozat, expozíció-kompenzációs sáv, puffer szabad kapacitása. A sátusz sorban lévő számok ill. szimbólumok színe zöld, fényereje a környezeti megvilágítástól függően lehet világosabb vagy sötétebb. A fényképezőgép gyárilag az FS-1 mattüveget tartalmazza, amelyen a három fókuszpont és a középre súlyozott fénymérés köre látható, opcionálisan megvásárolható az FS-2 jelű mattüveg is, amelyen segédrács is található.FS-1 mattüveg FS-2 mattüvegfelső státusz LCD tartalma

A fényképezőgép tetejére státusz LCD-t is helyeztek, ennek mérete: 31×18 mm. A megjelenítő zöld színű háttérvilágítással rendelkezik. A kijelzőről a következő információk olvashatók le: vakumód, vakuteljesítmény-kompenzáció, fénymérés módja (ESP kiértékelő, középre súlyozott, szpot), autofókusz mód és kézi fókusz (AF, AFC; MF), képminőség (SHQ, HQ, SQ, RAW, TIFF), expozíció-kompenzációs skála, zársebesség, rekeszérték, puffer szabad kapacitása, automatikus expozíció-sorozat jelzése (BKT), fehéregyensúly-sorozat jelzése (WB), sorozat jelzése (vagy ugyanitt darkframe alapú zajszűrés jelzése), akkumulátor állapot kijelzés, hátralévő képek száma, érzékenység, színhőmérséklet beállítás, színtér (SRGB vagy RGB A), ön- ill. távkioldás.


A hátlapon 1,8″ képátlójú, színes TFT LCD található, ennek felbontása 134.000 pixel. A megjelenítő fényereje 15 lépésben állítható a SETUP 2 menüben. Az LCD elé MC-1 jelű monitorvédő illeszthető, amely megtalálható a gyári csomagolásban is.A váz nem rendelkezik beépített vakuval, de külső vakuk fogadására alkalmas vakupapucs, illetve szinkron kimenet használható.

A fényképezőgép mellé FS-FL50 jelű elektronikus vakut is kaptunk. Az 50-es kulcsszámú vaku elsősorban a 4/3-os rendszerhez készült, de más Olympus fényképezőgépekkel is használható. A rendszer jó integráltságát mutatja, hogy a fényképezőgép bekapcsolása után a vaku is automatikusan bekapcsol. A TTL rendszervaku természetesen zoomfejjel rendelkezik, amely 12-42 mm-es fókusztávolsághoz (4/3-os rendszerben számolva) tartozó látószöget képes bevillantani, ill. az integrált diffúzor segítségével 10 mm-es fókusztávolságnál is használható. A zoomfej az objektív fókusztávolságához automatikusan képes beállni, de kézileg is megadható a szükséges érték: 12, 14, 17, 25, 35, 42 mm. A vaku feje +90 .. -7 fokban dönthető, ill. -90 .. +180 fokban forgatható. A vakuteljesítmény kompenzációját -3.. +3 Fé tartományban módosíthatjuk. Az Olympus E-1 vakuszinkron ideje: 1/160 mp, ennél nagyobb zársebességek használatához a vakut FP üzemmódba kell állítanunk. A nagy sebességű mód természetesen kisebb kulcsszámot eredményez, de akár 1/4000 mp-es zársebesség is használható lesz. A vaku hátulján található LCD zöld háttérvilágítású, melyet mind a vakuról, mind a fényképezőgép vázról kapcsolhatunk (utóbbi esetben természetesen a váz státusz LCD-jével együtt). A kijelzőről a következő információk olvashatók le: vakumód (auto, TTL, manual, FP), zoom állás, teljesítmény kompenzáció, hatótávolság. A vaku elején AF segédfény forrás is helyt kapott, amely témára mintát rajzolva segíti a fókuszrendszer működését. Az energia ellátást 4 db AA méretű alkáli elem vagy NiMH akkumulátor biztosítja.Opcionálisan külső áramforrás és vakumarkolat is vásárolható hozzá.E-1 váz segédfénye FL-50 vaku segédfénye

Az élességállítás 3 pont valamelyikén történhet, melyek közül a fotós is kiválaszthatja a használni kívántat, de megadható, hogy a gép mindhárom fókuszpontot használja. A fókuszpontok sajnos meglehetősen közel találhatók egymáshoz, nincs nagy távolság közöttük. Ezt a gép egyik problémájának tekinthetjük, hiszen nemcsak a fókuszpontok száma kevés, hanem ez a néhány AF mező is túl közel található egymáshoz. Kevés fény esetére a gépvázon AF segédfény is megtalálható, amelynekvörös fénye mindhárom fókuszponthoz mintát rajzol a témára, így segítve az élességállítást. Az AF segédfény hatótávolsága F2 fényerejű optikával kb. 6 méter.A fénymérés háromféle módon történhet: digitális ESP (Electro-Selective Pattern), középre súlyozott átlagolt, vagy szpot elven (utóbbi esetben a kép 2%-án történik a fénymérés).

Az állványmenet pontosan az optikai tengely, de nem a CCD alatt található, anyaga: fém. Állványra helyezett gépnél mind a memóriakártya, mind az akkumulátor cserélhető marad.

A fehéregyensúly beállításához a gépvázra külső szenzor is került, amely a megvilágítás színhőmérsékletét mérve állítja be a fehéregyensúly értékét.

A csatlakozók mindegyike a gépváz bal oldalán kapott helyet, a vakuszinkron kimenete és a vezetékes távkioldó csatlakozója egy-egy külön csavaros kupak alatt, a 9V-os egyenáramú bemenet egy gumilap mögött, a FireWire, USB és a videó kimenet egy ajtó mögött található.

A kártyafoglalat kinyitását egy felhajtható és elfordítható retesszel végezhetjük, amely után a memóriakártya kicserélhető. Az akkumulátor fedlapja ugyanilyen megoldású reteszt kapott, a fedlap kinyitása után az akkumulátor rögtön kiugrik a helyéről, közbenső reteszt az akkumulátor nem kapott, így az akkumulátor cseréjét óvatosan végezzük. A PS-BLM1 típusú Li-ion akkumulátor 7,2 V feszültségű, kapacitása 1500 mAh. Feltöltése külső akkumulátor töltőben (BCM1) történik, a teljesen lemerült gyári akkut a kezelési útmutató alapján kb. 2 óra alatt tölti fel.