Kipróbáltuk: Olympus E-1 teszt

0

Menürendszer

A MENU gomb megnyomására egy jól átlátható menü jelenik meg. A menü felépítése a kompakt Olympus gépektől jelentősen eltér, a kialakított rendszer profi géphez méltó, jó elrendezésű és könnyen megérthető. A menüt 4 részre bonthatjuk: felvételhez tartozó beállítások, lejátszáshoz tartozó beállítások, SetUp1 és SetUp 2. Nézzük elsőként a felvétel menüt:


felvétel menü

Kártya beállítás (összes kép törlése/formázás), színtelítettség (4 előre beállított + 5 fokozat), kontraszt (5 fokozat), képkeménység (9 fokozat), színtér (sRGB/Adobe RGB), fehér-egyensúly sorozat (3 kép; 2,4,6 eltolással), RAW és JPEG egyidejű mentése (ki/be), zajszűrés (homogén területekről: ki/be), zajcsökkentés (darkframe eljárással, hotpixelek kivonása: ki/be), peremsötétedés kompenzáció (a sarkok vignettálás okozta sötétedését kompenzálja: ki/be), AF segédfény (ki/be), tükörfelcsapás (zár nyitása előtt 0..30 mp-cel előbb csapódhat fel a tükör), Pixel Mapping (hibás képpontok kivonása a képalkotásból, valamint ultrahangos CCD tisztítás), vaku teljesítmény kompenzáció (-2..+2 Fé).


lejátszás menü

A menü második része a lejátszásra vonatkozó néhány beállítást tartalmazza. Túl sok mindent nem lehet itt meghatározni, de a RAW-JPEG gépen belüli konverziója mindenképpen érdekes. Nézzük tehát a menüt:

Diavetítés funkció (egyszerre lehet 1, de akár indexképes módban 4, 9 vagy 16 képet is megjeleníteni, a képek közötti váltás előtt eltelt idő nem módosítható, a képek 5 mp-enként követik egymást), képelforgatás (ki/be, bekapcsolt állapotban az alvezérlő tárcsával lehet a képeket elforgatni), RAW konvertálás JPEG-be, nyomtatásra kijelölés.

RAW konvertáláskor külön nem adhatunk meg paramétereket (fehér-egyensúly, élesítés, kontraszt, színtelítettség, színtér, tömörítési fok és felbontás), hanem a gép aktuális értékeit használja a rendszer. Konvertálás előtt kell tehát megadni ezeket a paramétereket a gép beállításával.


Set-Up menü 1

A Set-Up menü a gépen két részletben található, mivel annyira sok beállítást helyeztek el, hogy az egy menüben már átláthatatlan lenne. Az első részben találjuk a fotózással közvetlen kapcsolatban álló paramétereket:

FÉ lépés (1/3; 1/2 vagy 1 Fé lépések a tárcsák elfordításakor, mind exp. kompenzációra, mind rekesz és zársebesség beállítására vonatkozik), ISO kiterjesztés (bekapcsolt állapotában ISO1600 és ISO3200 is használható), fehér-egyensúlyok finomhangolása (14 lépésben, kivéve kézi WB-nél), SQ minőség felbontása és tömörítési foka (felbontás választható: 1600×1200, 1280×960, 1024×768, 640×480; tömörítései fok 1/2,7 vagy 1/8), AEL gomb funkciója (a 3 fókuszmódhoz külön állítható, hogy a gomb megnyomása mit rögzítsen), vezérlőtárcsa (megadható, hogy az egyes üzemmódokban a két tárcsa milyen funkciókat lásson el), fókusz gyűrű iránya (jobb- vagy balra forgatás), AF után kézi fókusz (ki/be), kioldás előválasztás egyszeri fókusznál (bekapcsolt állapotában akkor is exponál, ha a az élességállítás még nem fejeződött be), kioldás előválasztás folyamatos fókusznál, gép kikapcsolásakor optika végtelen állásba helyezése (ki/be), PC mód (képáttöltéshez, vagy fényképezőgép vezérléséhez), beállítások törlése, tükör felcsapása tisztításhoz, egyéni beállítások mentése (4 hely).


Set-Up menü 2

A Set-Up második részében elsősorban a fényképezőgéppel kapcsolatos beállítások találhatók:

Dátum/idő, fájl sorszámozás (automatikus, vagy újrakezdés), felvétel utáni előnézet (ki, auto, 5 mp, 20 mp), hangjelzés (ki/be), LCD fényereje (14 lépés), automatikus kikapcsolás (ki, 1; 3; 5; 10 perc), nyelv (japán, angol, francia, német, spanyol, kóreai), videó alrendszer kiválasztása (NTSC vagy PAL).