Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ1000 teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Lumix DMC-FZ1000-be is az a villámgyors (főleg kompakt viszonylatban) kontraszt-alapú autofókusz rendszer került mint elődjébe, de azért akadnak különbségek. Először is több mint kétszeresére növelték a fókuszpontok számát. 23 helyett most 49-et kapunk. Teljesen új AF-mező választó módokat is betettek, például a korábbi csúcsmodellekből már ismerős hajszálpontos AF módot, valamint a még sosem látott Egyéni többszörös módot, mellyel csoportosításban kijelölhetők a pontok.

Az AF terület módokat a bal iránygombbal hívhatjuk elő. A következők találhatók az előtűnő menüben::

  • Arc/szem felismerése: emberi arcvonásokat keres a gép a képen, különös tekintettel a szemekre összpontosítva. A felismert arc lehet bárkié, de 6 ember vonásait és adatait el is raktározhatjuk a memóriában. Ezekre az arcokra elsőbbséget élveznek majd az élességállítás során, és az élőképen neveik is megjelennek. Arcfelismerés esetén is megadhatunk fókuszpontot, és 15 lépésben állíthatjuk a figyelt terület méretét.
  • Témakövető: az exponáló gombot lenyomva rögzíthetjük a fókuszkeretet egy témán, akár mozgó, akár álló. A rögzített fókuszt a témán igyekszik tartani a rendszer, akkor is ha elmozdítjuk a gépet, vagy a téma mozog. A fókuszkeret viszonylag gyorsan leköveti a mozgást, de hirtelen rántva egyet a fényképezőgépen elvesztheti azt. Ilyenkor – illetve ha a téma kikerül a képmezőből – még lehet esélyünk, hogy a keret visszatalál az eredeti tárgyra, de hasonló mintázatút is követhet. Gyors a követés, de egy kilőtt puskagolyóval ne próbálkozzunk.
  • 49-mezős: kiválasztva megadhatunk egy 9 (széleken csak 6) fókuszmeződből álló összefüggő csoportot, melyet elsődlegesként használ a rendszer az élességállítás során. Ezen belül a fókuszpont(ok) kijelölése automatikusan történik.
  • Egyéni többszörös: vízszintesen, vagy függőlegesen kijelölhetünk egy teljes sor AF pontot, de aktívvá tehetünk bármilyen alakzatú ponthalmazt is ezek előzetes, egyenkénti kijelölésével. Az egyedi alakzatok 3 mentési helyen tárolhatók.
  • 1-mezős: manuális fókuszpont kijelölés, melynek során a fotós szabadon választhat egyet a teljes képmezőn. A mező mérete 15 fokozatban állítható a vezérlőtárcsával. Nagyobb AF-pont méretnél valamivel kevesebb, kisebb méretnél több helyre állíthatjuk az AF-pontot. A legkisebb méretnél 103 x 75, míg a legnagyobb esetén 58 x 31 hely egyike jelölhető ki.
  • Hajszál pontos: a képmező középső kb. 70%-án tetszőleges pontot jelölhetünk ki, melynek környékét ki is nagyítja a készülék az élességállításkor. A nagyítandó terület mérete négy lépésben állítható a hátsó vezérlőtárcsával. A menüben három fokozatban (hosszú, közepes, rövid) választhatjuk meg a hajszálpontos AF idejét.

A markolatot tartó kéz hüvelykujjának közelébe eső váltógyűrűvel gyors átkapcsolásra lesz lehetőségünk az alap AF üzemmódok között. Ez lehet egyszeri/automatikus (AFS/AFF), illetve folyamatos (AFC). Automatikus beállításnál a rendszer önállóan választ a statikus, vagy folyamatos élességállítás között. Egyébként mindkettő az AF gomb félig lenyomásával indul, de aktiválható a gyűrű közepén lévő AF/AE Lock gombbal is. E gomb elsődleges feladata az aktuális fókusz és/vagy az expozíciós értékek rögzítése a következő expozícióra. Ahogy korábban említettem az automata élességállítás a szemérzékelő hatására is aktiválódhat.

Lehetőség van az élességállítás kismértékű gyorsítására is a Gyors AF mód bekapcsolásával. Ennek köszönhetően nem csak gombnyomásra aktiválódik a fókusz, hanem folyamatosan működik és így szerencsés esetben nincs szükség hosszú fókuszidőre.

Gyenge fényben a markolat és az objektív közötti vörös LED villan fel és AF-segédfényként támogatja az élességállító rendszer munkáját. A lámpa működése letiltható.

A le iránygombbal is előhívhatunk egy kisebb menüt, melyben az élességállítás távolsági tartománya állítható. Off állásban normál autofókusz használható, mely 30 cm-től végtelenig állít élességet. Makró állásban a közelpont a frontlencsétől számolva 3 cm-re csökkenthető. Makró Zoom módban ugyanezt a távolságot kapjuk 3x-os digitális zoomal.

Automatikus és kézi fókuszmódok

Az Egyéni többszörös AF beállítóképernyői

Az autofókusz működési módokat váltó gyűrűvel kapcsolhatunk kézi élességállításra (MF), melynek mértéke akár az elülső objektívgyűrűvel is szabályozható, amennyiben az objektív oldalán Focus módot kapcsolunk. A gyűrű megmozdításakor a képmező közepén azonnali nagyított nézet jelenik meg, melynek kivágása az iránygombokkal görgethető, nagyítása pedig a vezérlőtárcsával 3-6x-os mértékig növelhető. Az élőkép alján egy egyszerű távolságskálát is kapunk, de nem túl informatív, jóformán csak az állítás irányát látjuk rajta.

Új szolgáltatás az élkiemelés lehetősége, mely kétféle érzékenységi beállítást és három színt kínál. Ezekkel a színes csíkokkal jelöli ki azután az éles területet a képmezőben.

Fénymérési üzemmódokból a megszokott hármat kapjuk:

  • Teljes képmezős: a teljes képmezőben mér fényt a készülék és ez alapján határozza meg az expozíciós beállításokat.
  • Középre súlyozott átlag: ezúttal is a teljes képmezőben mér fényt a gép, de főként a középső terület világosság számít, kisebb súllyal a kép szélei.
  • Pontszerű (szpot): a készülék csak a képmező középső részén mér fényt.

Sorozat fényképezés

Az FZ1000 tetejére egy új sorozat választó tárcsa került, pont olyan, mint amilyet például a GH4-en találunk. Segítségével csak egy mozdulat, és máris sorozat módra állhatunk, előtte azonban nem árt tisztában lenni, milyen sebességi módokat, és választhatunk és ezekért cserébe milyen megszorításokat kell elviselnünk. Mindezt a következő táblázatban összesítettük:

Sorozat módok
sebesség
(rögzített AF)
sebesség (folyamatos AF) Élőkép RAW készülhet?
Szupergyors (SH) sorozat
(elektronikus zárral)
50 kép/mp nincs nem
Gyors (H) sorozat 12 kép/mp 5,5 kép/mp nincs igen
Közepes (M) sorozat 5,5 kép/mp 5,5 kép/mp van igen
Lassú (L) sorozat 2 kép/mp 2 kép/mp van igen

A sebességgel kapcsolatban megjegyezném, hogy bizonyos módokban – például a 12 kép/mp-es gyors sorozatnál még fürge, frissen formázott kártyával sem kaptam egyenletes sebességet. A sorozat inkább írógép-szerű volt, folyamatosan kihagyó képekkel. Sajnos ez nem csak egyszeri eset volt, hanem gyors és közepes sebességnél is előfordult.

A készíthető képek számát az alapján határoztuk meg, mikor lassult le érezhetően a sorozat. Ilyen kitétel mellett JPEG-nél általában a gyárilag mértnél kevesebb, RAW-ban valamivel több képet tudtunk menteni. A tesztet egy UHS-I (U3) SDHC kártyával végeztük.

Sorozat sebességek
készíthető képek száma
(gyári érték)
készíthető képek száma
Szupergyors (SH) sorozat JPEG: max. 80 kép
RAW: nem készíthető
JPEG (Fine): 60 kép
RAW: nem készíthető
Gyors (H) sorozat JPEG: kártya kapacitásáig
RAW: 9 kép
JPEG (Fine): 63 kép (változó sebességgel, ezután nagy lassulás)
RAW: 12 kép
Közepes (M) sorozat JPEG: kártya kapacitásáig
RAW: 10 kép
JPEG (Fine): kártya kapacitása (változó sebességgel, már az első néhány
kép után)
RAW: 14 kép (változó sebességgel, ezután nagyobb lassulás)
Lassú (L) sorozat JPEG: kártya kapacitásáig
RAW: 17 kép
JPEG (Fine): kártya kapacitása
RAW: 23 kép

A sorozat tárcsán kapcsolhatunk automata expozíció sorozatra is, mely ezúttal 3, 5 vagy 7 képet jelent egyhuzamban, 1/3, 2/3 vagy 1 fényérték ugrásokkal.

Ugyanitt érhetők el az önkioldó módok, melyekből hármat kínál a készülék. Választható normál 10 mp-es és 2 mp-es késleltetésű önkioldó, valamint 3 képes sorozat is. Sorozatnál 10 másodperces késleltetést követően körülbelül 2 mp-es késleltetésekkel 3 felvételt készít a gép.

A sorozat tárcsáról érhető el a késleltetett sorozat (time-lapse mód), és a léptetett animáció (stop-motion) aktiválása is.

Videó, mozgóképrögzítés

A Panasonic fényképezőgépei mindig is haladtak a korral ha videózásról volt szó, az FZ1000 és újabb társai pedig egyenesen diktálják a divatot. Mit jelent mindez? Természetesen 4K mozgókép felvételt, azaz 3840 x 2160 pixeles maximális felbontást.

https://www.youtube.com/watch?v=www.youtube.com/embed/9uceIpgLHjI

3840 x 2160 pixel, 25 kép/mp, MP4, 30 mp, 369MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

3840 x 2160 pixel, 25 kép/mp, MP4, 30 mp, 369MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videók kétféle formátumban készülhetnek, AVCHD-ben és MP4-ben. Közülük az MP4 ad 4K felbontást, 30/25 képkockás, esetleg 24 kocka/mp-es képfrissítéssel, 100 Mbit/mp mellett. A legnagyobb felbontást csak Kreatív videó módra kapcsolva érhetjük el, ahol P, A, S és M felvételi módok is elérhetők, tehát tetszés szerint a rekeszérték, a záridő vagy az érzékenység is beállítható a felvétel közben, vagy előtt.

3840 x 2160 pixel, 24 kép/mp, MP4, 26 mp, 300MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

3840 x 2160 pixel, 24 kép/mp, MP4, 28 mp, 338MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Azt hiszem már említettem, de a gyártó UHS-I (U3) sebességosztályú kártyákat ajánl a 4K felvételhez. Kipróbáltam UHS-I U1-gyel, sőt sima Class10-es kártyával is, de nem tapasztaltam lassulást vagy kihagyott képkockákat, és a gép sem ellenkezett. A 100 Mbit-es 4K felvétel percenként 700-720 MB tárhelyet eszik, így mindenképp érdemes a gyorsaság mellett a kártya kapacitására is figyelni.

Ha nincs elég gyors memóriakártyánk, nem tudjuk kihasználni a 4K előnyeit, vagy spórolni szeretnénk a tárhellyel Full HD (1920 x 1080 pixeles) felvétel is készülhet akár MP4, akár AVDHD formátumban. A képfrissítés 60/50p, 60/50i, 30/25p, és 24p lehet, a minőség pedig 28 és 17 Mbit/mp közötti. Ennél kisebb felbontás is elérhető, de csak MP4-ben. Egész pontosan 1280 x 720, vagy 640 x 480 pixeles videók állnak rendelkezésre.

Az elődben is elérhető nagy sebességű videó mód itt is kiválasztható. Kevésbé nagy sebességű, hiszen „csak” 100 kocka/mp, viszont sokkal jobb felbontású, mivel FullHD.

1920 x 1080 pixel, 50 kép/mp, AVCHD, 28 mp, 90MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videofelvétel a gép tetején lévő külön gombbal indítható vagy állítható meg, de kreatív videó módban az exponáló gomb is használható ugyanerre. Ha mégis a videó gombbal indítottuk a felvételt, az expo gomb állóképek készítésére használható. Attól függően, hogy állókép vagy videó prioritást állítottunk a menüben, az expo gombbal teljes felbontású fotók (állókép prioritás), vagy a videó felbontásnak megfelelők (videó prioritás) készülhetnek. A teljes felbontású fotóknak persze az az ára, hogy expozíciókor megszakad a videó.

Van azonban egy még jobb lehetőség, az úgynevezett 4K Fotó mód, melyet külön kell engedélyeznünk, és a következő oldalon részletesen is írunk róla.

1920 x 1080 pixel, 25 kép/mp, MP4, 30 mp, 73MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Felvétel közben működik a fénymérés és használhatunk egyszeri, folyamatos autofókuszt, kézi élességállítást, valamint optikai és digitális zoomot is. Videózáshoz a gép által kínált képstílusok és effektusok is használhatók. Ezeknek csak egy része használható, mivel némelyek nagyon lelassítják a képfrissítés sebességét, így a gyártó letiltotta őket. Ettől függetlenül akad olyan mód (pl. a Miniatűr hatás) melynél szaggat a kép, de a kész videót emiatt gyorsított sebességgel látjuk.

A felvételhez Árnyék kiemelés, i.dinamikus és i.felbontás módok is bekapcsolhatók. Különleges beállítás a Fényerő szint meghatározása, mely 16-255 beállításnál kismértékben levágja a legsötétebb tónusokat, 0-255 állásban pedig a teljes tónustartomány kihasználható.

A hangfelvétel sztereó, de külső sztereó mikrofon is csatlakoztatható a készülékhez. Külön szabályozható a menüben a mikrofon jelszintje (-12 és +6 dB között), és ennek kijelzése is engedélyezhető. Ugyanitt a zoomolást figyelembe vevő mikrofont, szélzaj szűrést, valamint a túl erős hangnyomás automatikus limitjét is bekapcsolhatjuk.

A mozgóképek gépen belüli szerkesztésére nincs különösebb mód, csupán kettévághatók a felvett snittek.