Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ1000 teszt

0

Kezelőszervek

Kezelőszervekből nincs hiány ezen a gépen. Kapásból 5 programozható funkciógombot kapunk, melyek bármelyikéhez több mint 40 beállítási lehetőség egyike rendelhető, és más gombok vagy tárcsák is kaphatnak egyedi funkciót.

Nagy méretének köszönhetően igen kényelmesen hozzáférünk mindenhez. A kezelést nagyban könnyíti az elődből átvett hátsó vezérlőtárcsa, de az objektív fókusz/zoomgyűrűje, valamint az új sorozat és önkioldó mód tárcsa is.

Fent

(1) Sorozat és önkioldó mód tárcsa: elforgatva egyképes, sorozat, expo sorozat, önkioldó vagy automata fényképezés módba juthatunk.
(2) Zoom/fókuszgyűrű: ezzel az elektronikus vezérlésű, akadásmentesen körbeforgatható fémgyűrűvel állíthatjuk a zoomot, vagy a manuális élességet.

(3) Üzemmód választó tárcsa: 10 fontosabb felvételi üzemmód közül választhatunk a segítségével, melyek az alábbiak:
iA: intelligens automatika. A fényképezőgép szinte minden beállítást maga végez, beleértve a témaprogramok automatikus kiválasztását is. . A menüben választhatunk Intelligens Auto és Intelligens Auto Plus módokat. A hátsó vezérlőtárcsát benyomva és elforgatva mindkét módban befolyásolható a rekesz és ezzel együtt a mélységélesség. Plus módban ezen felül expozíció korrekció is elérhető, mellyel +/-5 fényérték tartományon belül felülbírálhatjuk a gép által mért expozíciós értékeket, a jobb iránygombbal pedig a fehéregyensúlyon finomíthatunk, vagyis melegebb vagy hidegebb színeket állíthatunk.
Csak ezekben a módokban érhető el az Intelligens éjszakai felvétel kézből, és az intelligens HDR mód.

P (programautomatika): a fényképezőgép maga határozza meg a rekeszértéket és a záridőt, de minden mást (például az érzékenységet, fehéregyensúlyt, fénymérési módot) a fotós is beállíthat.
A hátsó vezérlőtárcsával expozíció kompenzáció, illetve úgynevezett program-eltolás is elérhető, mellyel együtt tolhatjuk el a gép által beállított rekeszértéket és záridőt.
A (rekesz-előválasztás): a fotós tetszése szerint választhatja meg a rekeszértéket, a gép pedig automatikusan állít hozzá záridőt. Nagylátószögnél F2,8-8,0, tele végállásban pedig F4,0-8,0 között állítható a rekeszérték, 1/3 Fé lépésekben. A gép beállítása szintén felülbírálható az expo kompenzációval.
S (záridő-előválasztás): mint az előbbi beállításnál, csak itt a záridőt határozhatjuk meg, a gép pedig a rekeszértéket szabályozza. Expozíció kompenzáció e módban is alkalmazható.
A záridő manuális zárat választva 60 mp és 1/4000 mp közötti, míg elektronikus zárnál 1mp és 1/16000 mp közötti lehet.
M (manuális): a gép minden beállítása elérhető a fotós számára, így a záridő és rekeszérték szabályozása is. Ezek között a hátsó vezérlőtárcsa lenyomásával válthatunk. A záridő érték ezúttal a B (bulb) móddal bővül, melynél az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig (max. 120 mp-ig) tart a zárkioldás.
Kreatív videó: ebben az üzemmódban ugyanúgy használhatunk programautomatikát, rekesz- és záridő-előválasztást, vagy manuális üzemmódot mint fotózásnál, de ezúttal mozgókép készül. Ebben a módban érhető a legtöbb videós beállítás, beleértve a 4K minőség, és a nagysebességű felvétel is.
C1-C2: kedvenc beállításaink mentési helyei. A C2 állásra három beállítás (C2-1, C2-2, C2-3) menthető a menüben.
SCN (témamódok): 25 db az adott szituációhoz igazított teljesen automatikus témaprogram: Tiszta portré, Selymes bőr, Háttérfény lágyítása, Háttérfényben tiszta, Relaxáló tónus, Édes gyermekarc, Kiemelt jelenet, Élénk kék ég, Romantikus naplemente, élénk naplemente, Csillogó víz, Tiszta éjszakai táj, Hideg éjszakai ég, Melegen ragyogó éjszakai táj, Művészi éjszakai táj, Csillogó világítás, Éjszakai felvétel kézből, Tiszta éjszakai portré, Virágról készült lágy kép, Étvágygerjesztő étel, Ellenállhatatlan desszert, Mozgás kimerevítése, Éles sportesemény-felvétel, Monokróm, Panorámakép (automatikus)
Képeffektusok (szűrők): 22 db egyedi színeffektus, melyekkel érdekesebbé tehetők a fotók, vagy akár a videók. Videó módban nem minden effektus használható. A beállítások az alábbiak: Kifejező, Retro, Régi szép idők, High key, Alulexponálás, Szépia, Monokróm, Dinamikus monokróm, Durva monokróm, Selymes monokróm, Hatásos művészet, High dynamic, Keresztbehívás, Játék hatás, Játékosan élénk, Ezüstös képhatás, Miniatűr hatás, Lágy fókusz, Fantázia, Csillagszűrő, Szín egy pontban, Napsütés.
(4) Be- és kikapcsoló kar.
(5) Exponáló gomb: félig lenyomva indítható az automatikus élességállítás és a fénymérés, teljesen lenyomva pedig az állóképek expozíciója. Videofelvétel közben is lehetséges vele fotók készítése.
(6) W/T: az objektív zoomgyűrűjétől függetlenül ezzel a kezelőszervvel is beállítható a zoom, de nem csak folyamatos szabályozásra, hanem előre megadott zoompozíciók léptetésére, vagy az expozíció vezérlésére is beállítható a menüben. Jobbra forgatva növelhető, balra pedig csökkenthető a zoom mértéke. Digitális (vagy Intelligens) zoom engedélyezésekor, ezek állása is e gyűrűvel szabályozható.
Állóképek lejátszásakor részletnagyításukat is a karral állíthatjuk 4 lépésben, max 16x-os nagyításig. Ellenkező irányban, 12 és 30 nézőképes oldalak, valamint naptár szerint rendszerezett nézet jeleníthető meg.
(7) Videó gomb: a mozgóképfelvétel indítására és megállítására szolgál. Bármely üzemmódban használható.
(8) Fn1: funkciógomb, melyhez 42 db beállítás bármelyike rendelhető. Ezek részletezése a következő oldalon olvasható.
(9) Fn2/Wi-Fi: az előzőhöz hasonló funkciógomb, melyhez az említett listából rendelhetünk egy másik funkciót. Ezen felül a Wi-Fi kapcsolat aktiválására is használhatjuk, akár felvétel, akár lejátszás módban. A Wi-Fi bekapcsolását a gomb alatti kis kék LED lámpa jelzi.

Oldalt

(1) Zoom/focus gomb: az objektíven lévő gyűrű funkciója kapcsolható ezzel a gombbal, így használhatjuk a zoom vagy az élesség kézi beállítására.
(2) Power O.I.S.: az optikai képstabilizátor ki- és bekapcsolását végezhetjük vele. A stabilizátor üzemmódjai a menüben állíthatók. Ezeket a következő oldalon soroljuk fel.
(3) Vakunyitó gomb: előre tolva mechanikusan felpattan a beépített vaku, melyet lezárnunk kézzel kell.
(4) Dioptria tárcsa: segítségével +/-4 dioptria között szabályozható a keresőkép élessége.

Hátul

(1) Fn5/LVF: a hátsó kijelző és az elektronikus kereső közti váltási üzemmód bekapcsolására, vagy a köztük való váltásra szolgál.
Programozható funkciógombként is használható, melyhez 42 db funkció egyikét rendelhetjük.

(2) Fókuszmód váltó gyűrű: Három állásával az AFS/AFF (egyszeri AF), AFC (Folyamatos AF), illetve az MF (kézi fókusz) módok között kapcsolhatunk.
(3) AF/AE LOCK: a gomb nyomva tartása alatt, vagy lenyomását követően rögzülnek az autofókusz és/vagy expozíciós értékek.
(4) Q.MENU/Fn3: be- és kikapcsolható vele a gyorsbeállítások menüje, mely az élőképen jelenik meg. Részletezése a következő oldalon.
Programozható funkciógombként is használható, melyhez 42 db funkció egyikét rendelhetjük.

(5) Hátsó vezérlőtárcsa: Alap feladata a rekeszérték, záridő, vagy expozíció kompenzáció szabályozása, de bármilyen menüben értékbeállításra használhatjuk. Ha több funkciót szabályoz a lenyomásával válthatunk közöttük (pl. rekesz és záridő állítás M módban)
Lejátszáskor a nagyított képek között lapozhatunk vele, a beállított nézet nagyítás megtartásával.
Menüben a menüpontok közötti lépkedésre is használható.
(6) Lejátszás gomb: a képek és videók visszajátszását kapcsolhatjuk be vele. A felvétel módba ugyanezen gomb vagy az exponáló gomb megnyomásával juthatunk vissza.
(7) DISP: felvétel és lejátszás módokban is a képernyőn megjelenő szöveges információk, illetve egyéb adatkijelzések (segédrács, vízszint jelző, hisztogram) között válthatunk.
(8) Négyirányú navigációs gomb és vezérlőtárcsa: Felvétel módban négy iránya egy-egy fontosabb szolgáltatás menüjét jeleníti meg:

  • fel: ISO érzékenység kiválasztása
  • le: autofókusz távolság beállítások (normál, vagy makró)
  • balra: fókuszterület módok, illetve fókuszpont kiválasztása
  • jobbra: fehéregyensúly módok

Lejátszás módban a jobb és bal gombbal léptethetők a memóriában tárolt képek és videók. Videók esetén a négy gomb a videó elindítását, leállítását, és képenkénti léptetését szabályozza.
Egyéb esetben a menükben, és beállításokban való navigáláshoz alkalmazható.

(9) MENU/SET: felvétel vagy lejátszás módban a menü megjelenítése a feladata. Ugyanezen gomb (SET) szolgál a vezérlőtárcsával, vagy navigációs gombbal kiválasztott értékek elfogadására.
(10) Fn4/Törlés/Vissza: Lejátszáskor az aktuálisan megjelenített képet vagy videót törölhetjük vele a memóriából. Külön képernyőparanccsal több kép, vagy a teljes kártya törlése is lehetséges.
A menüben segítségével léphetünk vissza az előző oldalra.
Programozható funkciógombként is használható, melyhez 42 db funkció egyikét rendelhetjük.