Kipróbáltuk: Pentax K10D teszt

0

Kezelőszervek

A komolyabb K10D vázra néhány gombbal több került, mint amit a belépőszintű K100D-nél megismertünk. A legtöbb kezelőszerv azonban a K10D-nél is többnyire ugyanott található. A megoldás előnye, hogy ha valaki K100D-ről akar feljebb lépni, akkor nem kell a kezelést újra tanulnia, nem úgy, mint a Canon belépő szintű és középkategóriás modelljei esetén.

Fent

felső kezelőszervek

üzemmódtárcsa

(1) Fénymérést kiválasztó kar
(2) Bal oldalt található az üzemmód választó tárcsa, amelynek összesen 10 állása van. A Set-Upban beállítható, hogy minden módváltás alkalmával a gép az LCD-n is megjelenítse a kiválasztott üzemmódot, és annak rövid jelentését, valamint az e-tárcsák, az AF és a zöld gomb funkcióját. A megoldás jó ötlet, hiszen sötétben problémás lehet az üzemmód tárcsa használata, mivel nem látjuk, hogy éppen melyik állásban vagyunk. Nézzük a tárcsa egyes állásait, kezdjük a legegyszerűbbel:

felvételi módok

Zöld mód: automatikus üzemmód, amelynek során expozíció-kompenzáció nem adható meg. Ezzel szemben a használandó érzékenységet, a fehéregyensúlyt és a fókuszpontot is kiválaszthatjuk, sőt a vaku sem pattan fel magától. A többi gyártóval ellentétben tehát itt nem teljesen automata módról van szó.
P: hyperprogram (programautomatika) mód. A rekesz- és zársebesség értékét alapesetben a fénymérőre hagyatkozva állítja be a fényképezőgép, de az e-tárcsákkal bármikor áttérhetünk rekeszelőválasztás vagy záridő-előválasztás módba. Igen ötletes és hatékony megoldás, ezen kívül egy kicsit ésszerűbb is, mint a legtöbb esetben alkalmazott programeltolás funkció. A rekesz- és zársebesség-előválasztás ehhez képest már csak annyiban tér el, hogy a beállított értékek a következő expozíciónál ill. a gép kikapcsolása után is megmaradnak.
Sv: érzékenység előválasztás (sensitivity value). A rekesz és zársebesség értéke továbbra is a fénymérő és az automatika által kerül meghatározásra, de ilyenkor a hátsó e-tárcsával közvetlenül beállítható a használandó érzékenység. A P móddal ellentétben itt a másik e-tárcsával programeltolást végezhetünk (az e-tárcsák funkciója beállítható a CFn egyedi funkciók között).
Tv: zársebesség-előválasztás (rekesz-automatika). A fotós választhatja ki a használni kívánt zársebességet az egyik e-tárcsa segítségével, a rekeszértéket pedig a gép számolja ki a fénymérő adatai alapján. A másik e-tárcsa az expozíció-kompenzáció beállítására szolgálhat.
Av: rekesz-előválasztás (záridő-automatika). A fotós választhatja ki a használni kívánt rekeszértéket az egyik e-tárcsa segítségével, a zársebességet pedig a gép számolja ki a fénymérő adatai alapján. A másik e-tárcsa az expozíció-kompenzáció beállítására szolgálhat.
TAv: zársebesség- és rekesz-előválasztás (érzékenység automatika). Ez egy vadonatúj üzemmód, amelynek során a manuális módhoz hasonlóan megadhatjuk a használni kívánt rekesz és zársebesség értékét, majd a helyes expozícióhoz a fényképezőgép választ megfelelő érzékenységet. Az automatika által használható tartomány az Fn gombbal megadható (minimum és maximum érték). A kiválasztott érzékenység leolvasható a státusz LCD-ről, de a kereső státuszsorában is látható.
M mód: kézileg adható meg a rekesz és zársebesség értéke, valamint az érzékenység. A hátsó e-tárcsával a rekeszérték, az elülsővel a zársebesség módosítható. A zöld gomb megnyomására a CFn-ben megadottak alapján a rekeszérték és/vagy zársebesség érték bírálható felül.
B állásban használhatjuk csak a B záridőt, ennek előnye, hogy nem kell a záridő előválasztásban sok értéket léptetni, a vezérlőtárcsa átforgatásával közvetlenül B módba juthatunk.
Mivel a CCD-k hajlamosak a hotpixelekre, ezért hosszú idejű felvétel esetén érdemes a menüben bekapcsolni a zajszűrést, vagy több felvétel esetén készítsük el magunk a darkframe képet, melynek segítségével utólag kiszűrhetjük a hibás pixeleket. Bekapcsolt zajszűrést használva gondoljunk arra, hogy egy kép teljes elkészüléséhez szükséges idő a záridő duplája lesz, hiszen a darkframe elkészítése ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a hasznos expozíció.
X: vakuszinkron. A záridőt fix 1/180-ad mp-en rögzíti a fényképezőgép, miközben a rekeszérték a hátsó e-tárcsával megadható.
User mód: lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép egy korábbi elmentett beállításait ismételten használhassuk. A paraméterek elmentéséhez a SetUp menü első menüpontját kell használnunk. Így a fényképezőgépen beállítható összes paramétert megjegyzi a fényképezőgép, amelyet ebben az állásban pillanatok alatt visszahozhatunk. A visszatöltött értékek ráadásul bármikor felülbírálhatók, de a User módban való rögzítéshez a SetUp menüt kell megkeresnünk. Ellenkező esetben minden egyes bekapcsoláskor vagy User módba váltáskor az előzőleg elmentett értékekkel dolgozhatunk.

exponáló gomb és környezete

(3) Elülső vezérlőtárcsa (vagy ahogy a Pentax nevezi: e-tárcsa): a különböző üzemmódokban a zársebesség vagy a rekeszérték beállítására szolgál. Az adott üzemmódba kapcsoláskor a hátsó LCD-n megjelennek az e-tárcsák funkciói. Lejátszáskor a képek között válthatunk, s mindez akár nagyított nézetben is működik.
(4) A fényképezőgép bekapcsolására használható tárcsa, amely egyben a rekeszt beugrasztó funkciót is ellátja.

(5) Exponáló gomb.
(6) Zöld gomb: a különböző üzemmódokban a kézileg beállított rekesz és zársebesség értékeit bírálhatja felül (és állíthatja be) a fénymérő adatai alapján.

Elöl és oldalt

elülső kezelőszervek

(1) Bajonettzár kioldója objektívcseréhez.
(2) Vaku mechanikus felpattintó gombja.
(3) RAW gomb: a menüben JPEG formátumot kiválasztva e gomb megnyomásával térhetünk át RAW formátumba, vagy a menüben RAW formátumot kiválasztva ezzel térhetünk át RAW+JPEG üzemmódba. Ha a menüben választjuk ki a RAW+JPEG módot, a gomb hatástalan. A CFn menüben megadható, hogy az áttérés 1 képig vagy ismételt megnyomásig legyen érvényes.
(4) Automatikus vagy kézi élességállítás kapcsolója, itt választható ki az egyszeri és folyamatos AF üzemmód is.

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Expozíció sorozat gombja: nyomva tartása mellett az elülső e-tárcsával a készítendő képek számát (ki, 3 vagy 5), a hátsó e-tárcsával a lépésközt (±0,3..2 vagy ±0,5..2 a CFn-ben megadottak alapján) adhatjuk meg. Az expozíció sorozattal vaku teljesítmény sorozat is készíthető.
(2) Menü: mind felvétel, mind lejátszás módban a menü megjelenítésére szolgál, a felvétel, lejátszás, SetUp, egyéni funkciókhoz tartozó menük között a vezérlőnyilakkal válthatunk, a menükről részletesen a következő oldalon írunk.
(3) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép vagy az összes nem védett kép törlésére használható.

kiégett és bebukott részek

(4) Info gomb: lejátszás módban az LCD-n megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk vele, alap esetben a file formátuma, a file neve, a rekeszérték és expozíciós idő látható, de kérhetünk hisztogram megjelenítést (világosság és RGB is) ill. részletes képkészítési adatokat is. Lehetőség van a kiégett és bebukott részek villogtatására, mely akár nagyított nézetben is lehetséges (ezt a lejátszás menüben kell beállítanunk). Ezeken kívül olyan megjelenítést is használhatunk, amikor csak a kép látható, mindenféle felirat nélkül. Ez a képek tévékészüléken való bemutatásánál jön jól. A képkészítési adatok között a következő információkat találjuk: filenév, törlés elleni védelem, fókusz mód, használt fókuszpont, zársebesség, rekeszérték, expozíció-kompenzáció, színtelítettség, élesítés, kontraszt, fénymérés, vakumód, sorozat mód, érzékenység, képfeldolgozás, képminőség, felbontás, színtér (sRGB, Adobe RGB), fizikai fókusztávolság, fehéregyensúly, dátum. Felvétel módban szintén hasonló információkat láthatunk az LCD-n.
(5) A lejátszás üzemmód eléréséhez ezt a gombot kell megnyomnunk. Felvétel módba való visszatéréshez vagy ezt, az AF gombot, vagy az exponáló gombot kell félig lenyomnunk.

indexkép és nagyítás

(6) Hátsó vezérlőtárcsa (vagy ahogy a Pentax hívja: e-tárcsa): a különböző üzemmódokban a zársebesség vagy a rekeszérték beállítására szolgál. Az adott üzemmódba kapcsoláskor a hátsó LCD-n megjelennek az e-tárcsák funkciói. Lejátszáskor a képek között válthatunk, s mindez akár nagyított nézetben is működik. Lejátszáskor indexképes megjelenítést vagy képbe történő belenagyítást kérhetünk. Ez utóbbi 1,2-20x-os mértékű lehet, az egyéni funkciók (CFn) menüben megadható, hogy az első nagyítás során milyen értéket használjon a gép (1,2xes, 2x-es, 4x-es, 8x-os vagy 16x-os).
(7) Felvétel módban a gomb megnyomására a fénymérő által kiszámolt értékek rögzülnek, ismételt megnyomásával a rögzített módból léphetünk ki. Lejátszáskor az aktuális kép törlés elleni védelmét állíthatjuk be a segítségével.
(8) Expozíció-kompenzáció beállítására szolgáló gomb, amelynek nyomva tartása mellett az elülső e-tárcsát kell elfordítanunk. Ugyanezen gombbal a felső státusz LCD háttérvilágítása kapcsolható be. A bekapcsolt háttérvilágítás 10 mp után automatikusan kikapcsol, ha a kezelőszervekhez nem nyúlunk.
(9) AF: az automatikus élességállítás indítására szolgáló gomb. Az élességállítást természetesen az exponáló gomb félig lenyomásával is kezdeményezhetjük.
(10) Fókuszterület üzemmód váltó tárcsa: ennek segítségével válthatunk a fókuszpont automatikus kiválasztása, kézi megadása, és a középső ponton való rögzítése között.
(11) Négyirányú vezérlő nyilak + OK gomb: elsősorban a menürendszerben való navigálásra használhatjuk, de a fókuszpont kiválasztását is ezekkel a gombokkal végezhetjük el. Felvétel módban különböző funkciók beállítására is szolgál az Fn gombbal együtt. (ld. 12-es gomb). Lejátszáskor a képek között lapozhatunk, ill. a lefelé gombbal a képet a megjelenítés időtartamára elforgathatjuk 90 fokonként. Az OK gomb a kiválasztott értékek elfogadására szolgál.

(12) Fn gomb: felvétel módban 4 paramétert változtathatunk meg a vezérlőnyilak segítségével:
fel : sorozat és önkioldó módok (2 mp-es önkioldás esetén a tükör az exponálás előtt már felcsapódik: MLU – Mirror Lock Up),
le: vakumódok,
bal: fehéregyensúly,
jobb: érzékenység.
Lejátszáskor szintén 4 funkció érhető el:
fel: DPOF nyomtatásra kijelölés;
bal: digitális szűrő (fekete-fehér: világosság, vörös, zöld, kék csatorna alapján; szépia, lágy, nyújtás/karcsúsítás, fényerő) mindezek három lépésben,
jobbra: diavetítés indítása,
le: RAW fájl esetén JPEG konverzió.
Ez utóbbinál módosíthatjuk a konverzió előtt a következő paramétereket: felbontás, tömörítési fok, fehéregyensúly (finomhangolás itt nem lehetséges), érzékenység ±2 érték (bár ez inkább a fényerőnek tudható be), színárnyalat (természetes vagy világos), színtelítettség, képkeménység, kontraszt.
(13) AntiShake ki- vagy bekapcsolására szolgáló kar.
(14) Kártyanyílás fedelét kioldó kar.