Kipróbáltuk: Pentax K10D teszt

0

Felépítés II.

Ergonómia

A K10D a szokásos Pentax kialakítást folytatja, a markolat viszonylag vékony, de ennek ellenére nem kényelmetlen, sőt kifejezetten stabil fogású. Ez két dolognak köszönhető: egyrészt a markolat felső részén kialakított bemélyedésnek, amely a középső ujjunkat tartja, másrészt a műbőr hatású gumi bevonatnak.
A középkategóriára jellemző módon itt nemcsak egy, hanem kettő vezérlőtárcsát találunk, amely hatékonyabbá teszi a gép kezelését.

Az exponáló gomb félig és teljes lenyomása között jelentős erőkülönbség tapasztalható, a teljes lenyomás már-már kissé keménynek is tűnik, de megszokható.

LCD és kereső

A hátlapra 2,5″ képátlójú LCD-t szereltek (hasznos képméret 62 mm), ennek felbontása 210.000 pixel. A nagy felbontásnak köszönhetően szép, részletgazdag képeket láthatunk, és a színek is kellően szaturáltak. A betekintési szög is remek, szinte bárhonnan nézve tökéletes képet láthatunk, a gyártó egyébként 140 fokos betekintési szöget adott meg. Az utánhúzás lehetne egy kicsit jobb is, de szerencsére itt ez nem jelent különösebb problémát. Mivel a tél eleji teszt során erős napfénnyel nem sűrűn találkoztam, ezért az nem derült ki, hogy nyári tűző napsütésben mennyire látható jól a megjelenítő képe. A háttérvilágítás fényereje egyébként 15 lépésben állítható, így változatos körülmények között is jól látható képet remélhetünk.

Eredeti kép PC-n nagyított részlete

20,8×-es nagyítás a K10D-n

Az elkészített képekbe 20,8×-es mértékig nagyíthatunk, ekkor 186 pixel széles részlet jelenik meg a kijelzőn. A képnagyítás tökéletes, itt minden pixelt jól el tudunk különíteni, a függőleges és vízszintes 1 pixeles vonalak is jól láthatók maradnak (lásd a bekezdés felett új tesztképünk).

A fényképezőgép tetején státusz LCD található, amely zöld színű háttérvilágítással is rendelkezik. Ez alacsonyabb energiafelvételt igényel, mint a legtöbb belépőszintű D-SLR hátsó nagy LCD-t használó állapotkijelzése. A státusz LCD-n szereplő információk egy része a hátsó, színes LCD-n is megtekinthető, ha az INFO gombot megnyomjuk. A felső, státusz LCD-n a következő információk olvashatók le: zársebesség, rekeszérték, vakumód, sorozat, automatikus expozícó sorozat, önkioldó, többszörös expozíció, egyénileg beállított fehéregyensúly esetén WB felirat (a kiválasztott fehéregyensúly nem látszik a kijelzőn), hátralévő képek száma, akku állapota, expozíció-kompenzáció, vakuteljesítmény-kompenzáció, RAW formátum használatának jelzése.

A kereső gyári adatok szerint 0,95x-es nagyítású, 95% lefedettségű. Ezekből az adatokból 23,5 fok alatt látszó keresőkép illetve 60%-os képméret számítható (a képzeletbeli 1x-es nagyítású, 100% lefedettségű keresővel ellátott kisfilmes gép keresőképéhez képest, amelyben egy tárgy 50 mm-es objektívvel ugyanakkorának látszik, mint a valóságban). Méréseink közelítőleg igazolták a gyári értékeket, a lefedettség 94%-nak adódott, a keresőkép 23,5 fok alatt látszik, amely megfelel egy 17″-os LCD 83 cm-ről (55 cm-es tévé képernyőjének 103 cm-ről) adódó látványának.

A kereső természetesen pentaprizmás kialakítású, Natural Bright Matte 2 élességállítási mattüveggel. Dioptria korrekciót is alkalmazhatunk: -2,5..+1,5 dioptria tartományban. Ezt a fent lévő csúszkával állíthatjuk be. A szemkagyló levehető, helyére egy műanyag kupakot helyezhetünk, amely a hosszú expozíciós időknél akadályozza meg a keresőn keresztül fény beszűrődését.

A keresőben a következő információk olvashatók le: képstabilizáció visszajelzése, vaku használata (vagy szükségessége), zársebesség, rekeszérték (a P, Tv, Av, M és B módok jelzése a zársebesség ill. blendeméret jelzésének aláhúzásával történik), fókusz helyesség visszajelzés, manuális fókuszálás, expozíciós skála, expozíció-kompenzáció jelzése, vakuteljesítmény kompenzáció jelzése, fénymérés rögzítés, érzékenység figyelmeztetés, rögzíthető képek száma.

Élességállítás, fénymérés

Az autofókusz rendszer 11 élességállítási ponttal dolgozik, melyből a belső 9 keresztszenzoros. Ennek köszönhetően az élességállítás ezeken a pontokon ugyanolyan gyors és pontos, mint a középső AF területen, s ez érezhető is! Az élességállítás módja lehet egyszeri vagy folyamatos, illetve kézi. Ezek között a váz oldalán elhelyezett kapcsolóval válthatunk.

A fénymérés módját külön karral állíthatjuk, amely lehet 16 szegmenses mátrix, középre-súlyozott átlag, valamint szpot.

Vaku

A vakut a fényképezőgép nem nyitja fel, még akkor sem, ha zöld módban dolgozunk. Kinyitását mechanikus gombbal kezdeményezhetjük, melynek megnyomása után 8 cm magasra pattan fel a villanó. A teljesítménye ISO 100-nál 11-es kulcsszámú, fénye 18 mm-es objektív látószögét fedi le. A vaku legrövidebb szinkronideje 1/180 mp. Ha szükséges, a teljesítményt -2-től +1 Fé tartományban kompenzálhatjuk, 1/3-ad Fé lépésekben. Ha a vaku felnyitott állapotú és a fókuszáláshoz nincs elegendő fény, a vaku többszöri gyors felvillanásával segíti az AF rendszert. A felvillanások viszonylag nagy frekvenciájúak (kb. 15 Hz körüli), teljesítményük azonban nem túl nagy. A pontos élességállításhoz azonban 3-4 m-ig ez is elegendő, igaz, ilyenkor az AF sebessége elég lassú, néha 2-3 mp-ig is eltart.

A P-TTL rendszerű beépített vaku üzemmódjai: automatikus, derítés, automatikus vörösszem-hatás csökkentéssel, derítés vörösszem-hatás csökkentéssel, lassú szinkron, lassú szinkron vösszem-hatás csökkentéssel, szinkron a második redőnyre. A fényképezőgépre természetesen vakupapucsot is helyeztek, amely a Pentax rendszervakuit, vagy középpontos vakukat fogad. Külön szinkronkimenet nem került a vázra.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

Az állványmenet nem meglepő módon pontosan az optikai tengely vetülete alá került, a menet fémből készült. Állványra helyezett gépnél az akkumulátor továbbra is kényelmesen cserélhető marad, a memóriakártya kivételét pedig semmi sem zavarhatja, hiszen ennek ajtaja oldalt található.

Opcionálisan vásárolhatunk a K10D-hez D-BG2 jelű portrémarkolatot is, amelybe egy újabb akkumulátor helyezhető, valamint tárolóhelyet is kialakítottak egy memóriakártyának. A portrémarkolat csatlakozói az állványmenet mellett lévő szigetelt gumilap mögött találhatók. A fényképezőgép menüjében beállítható, hogy portrémarkolatot alkalmazva elsőként melyik akkumulátort használja el.

A csatlakozókat a váz bal oldalán, egy cseppmentes szigeteléssel ellátott műanyag ajtó mögé helyezték, ide került a DC bemenet, az USB- és videokimenet kombinált csatlakozója, valamint a vezetékes távkioldó aljzata (2,5″-os jack). Az USB- és videokimenet csatlakozója megegyezik a korábbi Pentax gépek csatlakozójával, így akár egy kompakt géphez adott videokábelt is használhatunk.

A kártyához a váz hátlapján lévő kapcsoló elfordítása után férünk hozzá, mely után egy rugó pattintja ki a kártyanyílást záró ajtót. A szintén cseppálló kivitelt kapott műanyag fedlap nincs fémmel megerősítve (a K100D-nél ezt viszont megoldották). Véletlen letörése esetén a fényképezőgép használhatatlanná válik, mivel egy mikrokapcsoló ellenőrzi a kártyaajtó becsukott állapotát. Nyitott ajtóval a fényképezőgép nem kapcsolható be. A kártyanyílásba SD vagy nagy kapacitású SDHC memóriakártyát illeszthetünk, MultiMedia kártyáról a kezelési útmutató nem tesz említést.

A Li-ion akkumulátor a markolaton belül kapott helyet, szintén csepp- és porálló kivitelben, hasonló zárral, mint a kártyaajtóé. A zár elfordítása nem eredményezi az ajtó kinyílását, mivel a szigetelés miatt az egy kissé szorul. A felnyitható kapcsoló segítségével magunknak kell kinyitnunk az egyébként rugós ajtót. A kinyitás után az akkumulátor egy retesz eltolásával vehető ki a gépvázból.
A D-Li 50 típusjelű Li-ion akku 7,4 V feszültségű és 1620 mAh kapacitású. Töltése külső töltőben történik, amely a teljesen lemerült energiaforrást 2,5 óra alatt tölti fel.
A korábbi Pentax DSLR gépeinél az volt a problémám, hogy a lemerülés előtt nem szólt elég korán a gép. Ezt a ceruzaakus megoldásnak tulajdonítottam. Most, hogy végre Li-ion akku került az új tükörreflexesbe, bíztam benne, hogy ez a hiba javításra került. Szomorúan tapasztaltam azonban, hogy csak néhány képpel előtte jelez a gép akkumerülést, így nem lehet elég korán felkészülni az energiával való spórolásra.
B-módban valamiért csak akkor lehetett 32 mp-nél hosszabb záridővel fotózni, ha az akkut teljesen fel volt töltve (firmware hiba?).