Kipróbáltuk: Pentax K10D teszt

0

Pormentesítés


Ezidáig sosem volt problémám a poros képérzékelővel egy tesztgépnél. Ennek következtében nem is tudtam valós körülmények között kipróbálni a pormentesítést. Anélkül viszont nem volt ötletem, hogyan lehetne összevethető tesztmódszert kitalálni. Pláne, hogy nem is volt ellenőrizhető, hogy a természetes úton felkerült porszem és a tesztmódszer miatt feljuttatott vajon hasonlóképpen dolgoztatja-e meg a pormentesítő rendszert.

Az esti fotózáskor a helyszínen sok mindent nem tehettem, kikerestem a menüből a Dust Removal menüpontot, megrázattam a CCD-t jópárszor, majd bízva a rendszer jó hatékonyságában, ellenőriztem az eredményt. Sajnos nem voltam elragadtatva, a porszem nyoma továbbra is látható volt, így a tesztfotók között is így szerepel.

Arra gondoltam, hogy a porszem vagy az optika egyik hátsó lencsetagján lehet, vagy talán egy makacsabb szennyeződés a CCD-n. Így hát hazaérve rátekertem a gépre egy másik optikát és készítettem egy teszt képet. A piszok nyoma továbbra is látható volt a képen. Innentől biztos voltam benne, hogy a CCD-re került szennyeződés. Felcsapattam a tükröt a K10D-vel, fogtam a körtefecskendőmet és egy határozott fújást írányítottam a CCD felé.
Az eremény magáért beszélt: tökéletesen sikerült a porszemet eltüntetni.

Az egyes fázisokról fotók is készültek, hogy bemutatható legyen a CCD eltolásán alapuló tisztító rendszer és a körtefecskendő hatékonysága.

Dust Removal rendszer

porszem nyoma 18-55 mm-es kitobjektívvel

porszem nyoma 50-200 mm-es teleobjektívvel

Pentax Dust Removal után

körtefecskendő egy fújása után

Ezek után gondolkodóba estem, hogyan lehetne valamilyen művi úton poros tesztkörülményeket teremteni, amely nem okoz a gépben semmiféle kárt.
Nyilvánvaló, hogy olyan módszert kell keresni, amely nem túl sok, de nagyjából hasonló mennyiségű porszemet juttat minden esetben a CCD-re. Úgy tűnik, ezt sikerült is elérni, ráadásul örömteli tény az is, hogy mindez nem destruktív, a körtefecskendővel 1-2 fújás és tökéletesen kitakarítható a tükörakna belseje.

Így is kipróbáltam a Dust Removal funkciót, mert azt azért nem hittem, hogy egyáltalán semmi haszna nincs.
Nos, úgy tűnik, a hitem ez esetben nagyobb volt, mint a valódi hatékonyság, mert rosszabb eredmény született, mint gondoltam. A közel 50 db porszemből mindössze 1 esett le (kép alja, bár egy újabb meg is jelent fent), illetve a zavaró szösz eltünt a képről. Nem sok. Pedig a DR funkciót egymás után 10x aktiváltam. Úgy tűnik a néhány nap használat elég volt ahhoz, hogy – SP antisztatikus bevonat ide, vagy oda – elég jelentős sztatikus töltés halmozódjon fel a CCD-n, amely a porszemeket magához vonzza.
A gép saját CCD-rezgetős DR funkciója után a körtefecskendővel próbálkoztam. A tükör felcsapása után a gépet lefelé fordítva egy határozott fújás következett. A hatékonyság meglepően jó volt, a porszemek több mint fele eltávozott. Néhány további fújással a CCD és a tükörakna tökéletesen kitakarítható volt.

A lenti tesztképeknél bal oldalon látható a valódi kép, jobb oldalon hisztogram szétházással megnövelt kontrasztban tekinthetők meg a porszemek okozta foltok.
Jól látható, hogy a Dust Removal egyetlen szöszt távolított el a kivágott területről, de a porszemek a helyükön maradtak.
A körtefecskendő hatékonysága azt hiszem szembetűnő.
(A következőkben hasonló tesztekkel próbálom majd bemutatni a más elvű pormentesítő rendszereket is).

Dust Removal rendszer újra

eredeti kép

kontrasztosítva
Poros képérzékelő

eredeti kép

kontrasztosítva
Képérzékelő 10x Dust Removal funkció után

eredeti kép

kontrasztosítva
Képérzékelő egyetlen körtefecskendő fújás után