Kipróbáltuk: Pentax K20D teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Fénymérési módválasztó kapcsoló: a felvételi tárcsa alatt helyezték el ezt a háromállású gyűrűt, mellyel a multi-, a középre súlyozott, és a szpot-fénymérés választható.
(2) Felvételi üzemmód tárcsa: 10-állású, körbefordítható kapcsoló. Ahogy az elődben, úgy ennél a gépnél is megjeleníthető az aktuális üzemmód az LCD info képernyőjén. A tárcsa állásai a következők:
Automatikus üzemmód (zöld téglalap ikon): a fénymérés alapján a készülék határozza meg az expozíciós értékeket, így a rekeszt és a záridőt is. A fotós az expozíció korrekcióval sem bírálhatja felül ezeket, viszont az érzékenységet vagy a fehéregyensúlyt akár manuálisan is beállíthatja. Szintén automatikus a vakumód beállítása, – bár nekünk kell felnyitnunk – illetve nem használhatjuk a kézi gyújtótávolság megadást (manuális optikáknál), az extra automata sorozatokat (pl élesség sorozat), és a többszörös expozíciót sem.
P: Programautomatika mód. A rekeszértéket és zársebességet a gép határozza meg, minden mást szabadon állíthat a felhasználó. A Pentax K20D működése annyiban tér el a többi DSLR-től, hogy nem kapunk programeltolást ebben módban, vagyis a fenti két érték közös eltolását. Helyette az első e-tárcsával a záridő, a hátsóval pedig a rekesz értékét szabályozhatjuk, hasonlóan az ezt követő előválasztás módokhoz. Ez egy fokkal nagyobb szabadságot és könnyebb átjárhatóságot ad a beállítások terén. Ezeket a beállításokat azonban kikapcsoláskor nem jegyzi meg a gép, mint a rekesz és záridő előválasztásnál.

Sv: érzékenység előválasztás (sensitivity value). Az expozíció pontos meghatározása itt is a fényképezőgép automatikájára van bízva. A fotós ebben a módban az érzékenységet befolyásolhatja a hátsó e-tárcsával. Az elülső tárcsa ebben a módban gyári beállításban nem működik, de a menüben rendelhetünk hozzá programeltolás funkciót, illetve meg is cserélhetjük a két tárcsa működését.
Tv: záridő-előválasztás (rekesz-automatika). A záridő kiválasztása a fotós feladata, a fényképezőgép pedig ehhez rendel egy megfelelő rekeszértéket. Alapból ez az első tárcsával történhet, de a Custom menüben ezúttal is szabadon beállítható a tárcsák funkciója, az ellentétes e-tárcsára pedig expozíció korrekciót, vagy érzékenység állítást kérhetünk.
Av: rekesz-előválasztás (záridő-automatika). Hasonló az előbbi módhoz, ezúttal viszont a rekeszérték beállítása kerül a fotós kezébe és a gép automatikája emellé választja ki a fénymérés alapján passzoló záridőt. A beállító tárcsák sorrendje és funkciója itt is variálható.
TAv: zársebesség- és rekesz-előválasztás (érzékenység automatika). Az első és hátsó e-tárcsával szabadon megadható a rekeszérték és a záridő, melyhez a készülék választ egy automatikus érzékenységet. Ennek tartománya ISO100-400-ig terjedhet és a státusz LCD-n, valamint a kereső státusz sorában kijelzésre kerül.
M mód: a rekeszérték és a záridő is manuálisan állítható be az elülső és hátsó tárcsákkal, a tárcsák funkciója megcserélhető a Custom menüben. A zöld gomb nyomvatartása mellett ugyanezen tárcsákkal felülbírálható saját beállításunk és a gép a fénymérés szerinti ideális értékekre törekszik.
B mód (Bulb): „végtelen” záridő mód, mely az exponáló gomb folyamatos nyomvatartásának idejéig tart. Hosszabb expozíció esetén a gép automatikus hotpixel szűrést használ.
X (vakuszinkron) mód: A záridőt a legrövidebb vakuszinkron időn, vagyis 1/180 mp-en rögzíti a készülék, a fotós pedig a rekeszértéket választhatja meg az első vagy hátsó e-tárcsával (Custom beállítás szerint).
USER mód: a gép egyedi beállításait előzetesen elmenthetők, majd ebben a programmódban hívhatók elő. Ehhez előzőleg a Set-up menü USER pontjánál kell mentenünk kívánt beállításainkat.
(3) Elülső vezérlőtárcsa (e-tárcsa): a Custom menüben található beállításoktól függően, felvételnél a záridő, rekeszérték, expozíció korrekció, programeltolás, illetve az érzékenység beállítására szolgál. A különböző üzemmódokba kapcsoláskor a hátsó LCD-n ellenőrizhetjük, hogy melyik tárcsa milyen funkciókat állít. Lejátszás módban a normál nézetű, vagy a kinagyított képek közötti lapozásra használhatjuk.
(4) Be- és kikapcsoló gyűrű, melynek harmadik állása az élőkép, illetve a digitális előnézet módokat aktiválja, attól függően, melyiket engedélyeztük a Custom menüben.

(5) Exponáló gomb.
(6) Zöld gomb: a különböző üzemmódokban a kézileg beállított rekesz és zársebesség értékeit bírálhatja felül (és állíthatja be) a fénymérő adatai alapján.

Elöl és oldalt

(1) Objektív kioldó gomb: nyomva tartva a bajonetten elfordítható és leemelhető az objektív.
(2) Vakufelnyitó gomb, mely egyben bekapcsolására is szolgál. Kikapcsolásához kézzel kell lezárnunk.
(3) RAW gomb: az előzőleg beállított funkciójától függően JPEG formátumból RAW-ba, vagy RAW+JPEG-be válthatunk a lenyomásával. A menüben az is szabályozható, hogy a váltás, csak a következő képig maradjon érvényben (ezután visszaáll az eredetileg beállított képformátumra), vagy ismételt megnyomásáig az átváltott formátumot használja.
(4) Fókusz üzemmód kapcsoló: egyszeri és folyamatos automata élesség állítás, illetve kézi fókuszmód állások között válthatunk a segítségével.

Hátul

(1) Expozíció sorozat gomb: lenyomva és az elülső e-tárcsát elfordítva bekapcsolható az automatikus expozíció sorozat, illetve beállítható, hogy 3 vagy 5 képes sorozatot szeretnénk. Az expozíciós lépésközt a hátsó e-tárcsával szabályozhatjuk 0,3-2 Fé között, 1/3 és 1/2 lépésközökkel. A lépésköz nagysága előzőleg adható meg a Custom menüben.
(2) MENU: mind felvétel, mind lejátszás módban a menü megjelenítésére szolgál, a felvétel, lejátszás, SetUp, egyéni funkciókhoz tartozó menük között a vezérlőnyilakkal válthatunk, a menükről részletesen a következő oldalon írunk.
(3) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép vagy az összes nem védett kép törlésére használható.

Információs képernyők visszajátszás módban

(4) INFO: lejátszás módban az LCD-n megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk vele, alap esetben a file formátuma, a file neve, a rekeszérték és expozíciós idő látható, de kérhetünk hisztogram megjelenítést (világosság és RGB is) ill. részletes képkészítési adatokat is. Lehetőség van a kiégett és bebukott részek villogtatására, mely akár nagyított nézetben is lehetséges (ezt a lejátszás menüben kell beállítanunk). Ezeken kívül olyan megjelenítést is használhatunk, amikor csak a kép látható, mindenféle felirat nélkül. Ez a képek tévékészüléken való bemutatásánál jön jól. A képkészítési adatok között a következő információkat találjuk: filenév, törlés elleni védelem, fókusz mód, használt fókuszpont, zársebesség, rekeszérték, expozíció-kompenzáció, színtelítettség, élesítés, kontraszt, fénymérés, vakumód, sorozat mód, érzékenység, képfeldolgozás, képminőség, felbontás, színtér (sRGB, Adobe RGB), fizikai fókusztávolság, fehéregyensúly, dátum. Felvétel módban szintén hasonló információkat láthatunk az LCD-n.
(5) Lejátszás gomb: az elkészült felvételek visszajátszása a gép LCD kijelzőjén. Felvétel módba való visszatéréshez ugyanez, illetve az AF vagy az exponáló gomb lenyomásával jutunk.
(6) Hátsó vezérlőtárcsa (e-tárcsa): a különböző üzemmódokban a záridő vagy a rekeszérték beállítására szolgál. Az adott üzemmódba kapcsoláskor a hátsó LCD-n megjelennek az e-tárcsák funkciói. Lejátszáskor a képek között válthatunk, s mindez akár nagyított nézetben is működik. Lejátszáskor indexképes megjelenítést vagy képbe történő belenagyítást kérhetünk. Ez utóbbi 1,2-32x-os mértékű lehet, az egyéni funkciók (CFn) menüben megadható, hogy az első nagyítás során milyen nyitóértéket használjon a gép.
(7)AE-L: Felvétel módban a gomb megnyomására a fénymérő által kiszámolt értékek rögzülnek, ismételt megnyomásával a rögzített módból léphetünk ki. Lejátszáskor az aktuális kép törlés elleni védelmét állíthatjuk be vele.
(8) Expozíció-kompenzáció beállítására szolgáló gomb, amelynek nyomva tartása mellett az elülső e-tárcsát kell elfordítanunk. Ugyanezen gombbal a felső státusz LCD háttérvilágítása kapcsolható be. A bekapcsolt háttérvilágítás 10 mp után automatikusan kikapcsol, ha a kezelőszervekhez nem nyúlunk.
(9) AF: az automatikus élességállítás indítására szolgáló gomb. Az élességállítást természetesen az exponáló gomb félig lenyomásával is kezdeményezhetjük.
(10) Fókuszterület üzemmód váltó gyűrű: ennek segítségével válthatunk a fókuszpont automatikus kiválasztása, kézi megadása, és a középső ponton való rögzítése között.
(11) Négyirányú vezérlő nyilak + OK gomb: elsősorban a menürendszerben való navigálásra használhatjuk, de a fókuszpont kiválasztását is ezekkel a gombokkal végezhetjük el. Felvétel módban különböző funkciók beállítására is szolgál az Fn gombbal együtt. (ld. 12-es gomb). Lejátszáskor a képek között lapozhatunk, ill. a lefelé gombbal a képet a megjelenítés időtartamára elforgathatjuk 90 fokonként. Az OK gomb a kiválasztott értékek elfogadására szolgál.

(12) Fn gomb: felvétel és visszajátszás módban egy-egy gyorsmenüt aktiválhatunk vele, ezután pedig az iránygombokkal választhatunk a funkciók között.
fel : sorozat és önkioldó módok (2 mp-es önkioldás esetén a tükör az exponálás előtt már felcsapódik: MLU – Mirror Lock Up),
visszajátszásnál: DPOF nyomtatás beállításai
le: vakumódok,
visszajátszásnál: RAW formátumú fájlnál, átalakítás JPEG-be. A konverzió előtt a következő beállítások módosíthatók: elbontás, tömörítési fok, fehéregyensúly, érzékenység ±2 érték, színárnyalat (természetes vagy világos), színtelítettség, képkeménység, kontraszt,
visszajátszásnál: Digitális szűrők (fekete-fehér, szépia, 6 színszűrő, szín kivágás, lágyító szűrő, rajzhatás, HDR, karcsúsítás/széthúzás, világosság)
jobb: érzékenység.
visszajátszásnál: diavetítés (Slideshow) beállításai és indítása.

(13) SR gomb: a stabilizátor (Shake Reduction) be- és kikapcsolására szolgál.
(14) A kártyafoglalat ajtaját nyitó, elfordítható kapcsoló.