Kipróbáltuk: Pentax K20D teszt

0

Felépítés I.

„A járt utat a járatlanért el ne hagyd!”, tanították a régi bölcsek, és úgy néz ki a Pentax egész jól magáévá tette ezt a filozófiát. Legalábbis a K20D-vel kapcsolatban. Teljesen érthető, hiszen a járt út nem más mint a Pentax K10D által szélesre taposott ösvény. Ez a gép az elmúlt években – még a gyártó szerénytelen véleménye szerint is – besöpört majd minden díjat, amit lehetett, és a mai napig komoly meghatározó szereplője a középkategóriás DSLR-ek piacának. Még szép, hogy a Pentax elővette a bevált receptet, hiszen ez a süti mindenkinek ízlett. Nagyjából ugyanezt ehetjük most is, kicsit más töltelékkel és magasabb tejszínhabbal a tetején.

Változások

Ismerős érzésünk leginkább amiatt lehet, hogy a gép váza egy az egyben a nagy elődre a K10D-re hajaz. A legfontosabb változásokat tehát nem errefelé kell keresnünk, hanem a gép belsejében, az érzékelő környékén. A K20D ugyanis tTeljesen új szenzort kapott, ami a régi 10,2 megapixeles felbontás helyett 14,6 -ot kínál, szóval a jelenleg használt 10-12 megapixeles lécet helyből átugorja a gép. Ez egy új képméretet is jelent a régiek mellé és kapunk egy újabb tömörítési fokot is. Utóbbiaknál azonban sokkal fontosabb, hogy a K20D zajszűrése, illetve a megváltozott szenzor felépítés miatt a zajosodás mértéke is más. Sokkal magabiztosabban nyúlhatott tehát a Pentax az érzékenység emeléséhez, és a korábbi ISO100 – ISO1600 közötti értékek felső küszöbét ISO6400-ig tolta ki. Ezzel együtt a gyártó ígérete szerint faragtak kicsit a szenzor mozgatásos stabilizátoron is, amely akár 2,5-4 fényértéket is segíthet, hogy bemozdulásmentes képet készíthessünk.

Szintén számottevő változás a Live View mód bevezetése, vagyis a képek komponálásakor is használhatjuk az LCD kijelző élőképét, amihez nagyítás funkció, valamint segédrács és AF mező kijelzés is bekapcsolható. Az LCD kijelző mérete kissé megnőtt. A K10D 2,5” képátlójú, 210 ezer pixeles képernyője helyett itt egy 2,7” méretűt kapunk, melynek felbontása is a méretnövekedés arányában változott. Újdonság, hogy ezúttal már nem csak a kijelző világossága, de a színezete is megváltoztatható. A nagyobb képméret jobb nagyíthatóságot is megkíván, bár az előd 20x képnagyítása sem volt kevés. Ezúttal 32x méretig ellenőrizhetjük a kész fotók részleteit, az Image Comparison szolgáltatással pedig össze is hasonlíthatunk egymás mellett két képet. Hozzá külön nagyítási és görgetési lehetőséget kapunk.

A következő változás a gép sorozat képességeit érinti. A maximum sebesség maradt ugyan az elődben megszokott, de kapunk hozzá egy lassabb sorozatmódot is. Utóbbival elérhető, hogy JPEG formátumban csak a memóriakártya kapacitása szabjon határt a fotók számának, míg gyorsabb sorozatnál legfeljebb 38 db, teljes felbontású kép készíthető. A RAW sorozat nagyobb fejlődésen esett át. Itt 9 kép helyett a formátumtól függően 14-16 fotót is készíthetünk egyhuzamban. Újdonság a frissen bevezetett Burst Shooting sorozat, amely 21 kép/mp-es sebességet kínál, igaz a felbontás jelentős csökkenése árán. Továbbra is megmaradtak a különleges sorozat módok, mint a kontraszt, vagy élesség sorozat, melyek ezúttal a színezet sorozattal bővültek. Szintén ezt a területet érinti, hogy önkioldó használatával is készíthetünk képsorozatokat.

Ha már itt tartunk, több változtatást eszközölt a Pentax a képfeldolgozási beállítások terén is. Ezek a gépeiben kétfélék lehetnek, egyrészt a felvételkészítés előtt beállított (Custom Image) opciók, másrészt a kész képeken alkalmazható digitális szűrők (Digital Filter). A Custom Image lehetőségeket érinti a legtöbb változás, a korábbi két képtónus helyett hatot kínál az újabb modell, a képfeldolgozási beállítások (élesség, kontraszt, telítettség), pedig még két opcióval bővültek és 3 fokozat helyett 9 lépésben állíthatók. Ezen kívül kapunk 7 darab színszűrőt és egy infravörös képemulációt is. Az utólag alkalmazható szűrők is kibővültek, hiszen 6 darab helyett 9 lehetőség közül választhat a felhasználó. Szintén szoftveres képjavító funkció a D-Range mód, amely a kontrasztátfogást javítja.

Ha apró eltérések után kutatunk, a Pentax K20D vázán is észrevehetünk egy cseppnyi változást, mégpedig a bal oldalon lévő vakuszinkron csatlakozót, amit az elődből bizonyára sokan hiányoltak. A beépített villanó a gyári adatlap szerint 11-ről 13-as kulcsszámú, azaz egy fokkal erősebb lett. Az új gép megőrizte a régi váz jellegzetességeit és erényeit. Most is strapabíró fémburkolatot kapunk, por- és cseppálló szigetelésekkel, melyekből az elődhöz képest kettővel többet, 74 db-ot helyeztek el a kritikus pontokon.

A Pentax K10D és a K20D
közötti főbb különbségek
Pentax K10D Pentax K20D
Érzékelõ

23,5 x 15,7 mm CCD
10,75 megapixel

23,4 x 15,6 mm CMOS
15,07 megapixel
Tényleges felbontás 10,2 megapixel 14,6 megapixel
Képméretek 3872 x 2592
3008 x 2000
1824 x 1216
4672 x 3104
3872 x 2592
3008 x 2000
1824 x 1216
Tömörítési fokok 3 féle 4 féle
Érzékenység ISO100-1600 ISO100-3200 (kiterjesztett: ISO6400)
Live View (élõkép) funkció nincs van (4-8x nagyítással, segédráccsal)
Optikai stabilizátor van van (továbbfejlesztett)
Idõjárásálló szigetelés 72 helyen 74 helyen
D-Range mód nincs van
Dust Alert nincs van
LCD kijelzõ 2,5″, 210 000 pixel
állítható világossággal
2,7″, 230 000 pixel
állítható világossággal, és
színezettel
Képnagyítás max. 20x max. 32x
Sorozat 3 kép/mp
JPEG: kártya kapacitásáig
RAW: max 9 kép
3 kép/mp (Hi), 2 kép/mp (Lo)
JPEG: 38 kép (Hi), kártya kapacitásáig (Lo)
RAW: 14 kép (PEF), 16 kép (DNG)
Burst Shooting nincs van
Extra automata sorozatok
(3 és 5 kép)
fehéregyensúly
színtelítettség
élesség
kontraszt
fehéregyensúly
színtelítettség
színezet
élesség
kontraszt
Távvezérelt sorozat nincs van
Custom (egyéni) beállítások 32 db 36 db
Beépített vaku kulcsszáma 11 13
Vakuszinkron csatlakozó nincs van
Custon Image beállítások 2 db képtónus
3 db feldolgozási beállítás (+/-1 lépésben)
6 db képtónus
5 db
feldolgozási beállítás (+/-4 lépésben)
7 db színszûrõ
1 db digitális infraszûrõ
Digitális Filterek 6 db 9 db
Akku kapacitása 1 feltöltéssel

kb. 500 kép

kb. 740 kép
Világidõ 71 város (28 idõzóna) 75 város (28 idõzóna)
Mellékelt szoftver Pentax Photo Browser 3
Pentax Photo Laboratory 3
Pentax Photo Browser 3
Pentax Photo Laboratory 3
Pentax Remote Assistant 3
Menünyelvek angol, francia, német, spanyol, portugál, olasz, svéd,
holland, orosz, koreai, kínai (tradícionális/egyszerûsített),
japán
angol, francia, német, spanyol, portugál, olasz, svéd,
holland, dán, finn, lengyel, cseh, MAGYAR, török,
orosz, koreai, kínai (tradícionális/egyszerûsített),
japán
Tömeg (akku és kártya nélkül) 710 g 715 g
Egyéb átdolgozott zajszûrés
kép összehasonlítás az LCD-n
RAW/RAW+ ikon kijelzése a keresõ státuszsorában

Az említetteken kívül számos apróságot találunk még a változások listájában. Talán a legfontosabb ezek közül a magyarul is elérhető menü, valamint az alacsonyabb fogyasztás, amely közel 50%-al több kép elkészítését is lehetővé teheti egyetlen akkufeltöltéssel.

A két gép külső jegyeinek különbségét az alábbi kép mutatja:

Képérzékelő

Nemhiába az évek óta tartó Pentax-Samsung barátság, a japán gyártó ezzel a modellel szakított az elődökben lévő Sony CCD szenzorok hagyományával és a Samsung teljesen új, 15,07 megapixeles CMOS érzékelőjét alkalmazta. A gép ebből 14,6 megapixelt használ valódi képalkotásra, ami 4672 x 3104 képpontos maximális méretet jelent. A Samsung egyébként ezzel a CMOS-szal debütált a piacon, és a K20D mellett saját GX-20-as modelljébe is beépítette. Az érzékelő fizikai mérete 23,4 x 15,6 mm, ami a hajszállal kisebb a korábbi változatnál. Ez a több mint 4 megpixeles felbontásnövekedéssel együtt nem sok jót ígér, de a gyártó állítása szerint az új érzékelőben sikerült 60%-al kisebbre venni az érzékelőhelyek áramköreinek méretét, ezáltal az érzékelők felülete jóval nagyobb lett. Ennek köszönhetően szabadabban bánhattak az érzékenység tartománnyal is, ami ISO100 és ISO3200 között állítható. Ha a menüben külön engedélyezzük elérhető a kiterjesztett, ISO 6400-as beállítás is. A lépésközök nagysága alapesetben 1 fényérték lehet, de szinkronizálhatjuk az expozíciós lépésközökkel is, ami 1/3, vagy 1/2 értékeket jelent. Ha az ISO beállítást automata értéken használjuk, az elülső és hátsó vezérlőtárcsákkal megszabható az érzékenység tartomány induló és végértéke.

A képfeldolgozásért és annak gyorsaságáért a K10D-ben is használt PRIME Engine (Pentax Real Image Engine) gondoskodik. Ez a „motor” felelős a CMOS-ból kikerült jel feldolgozásáért és olyan jellemzők pontos meghatározásáért, mint például a fehéregyensúly. A teljes rendszer gyors működése érdekében a K20D-ben DDR2 memóriát alkalmaznak.

Szenzortisztítás

Etéren nem kapunk különösebb újdonságokat. A Pentax K20D-ben is az előd DR (Dust Removal) technológiáját alkalmazták, némi eltéréssel -de erről majd kicsit később. Maradt a a Pentax SP (Super Protect) bevonat a szenzor előtt, amely portaszító hatású, így védve az érzékelőt a lerakódásoktól. Amennyiben mégis por kerülne a felületre, következhet az automatikus tisztító folyamat, amely az érzékelő nagy sebességű rázásából áll. Ezt beállíthatjuk automataként is, ilyenkor a gép bekapcsolásakor aktiválódik majd, de indíthatunk külön portalanítást is. Külön bekapcsolva tovább tart a szenzor vibrációja és érezhetően erősebb, mint a bekapcsoláskori automatikus módszer. A harmadik megoldás a „magad, Uram…” metódus. Egy menüparanccsal felcsaphatjuk a tükröt, és nyithatjuk a zárat, így kézi tisztítóeszközeinkkel szabadon hozzáférhetünk az érzékelőhöz.

Dust Alert

Ami újdonság az előbbiekhez képest, az a K20D-ben bevezetett Porjelzés (Dust Alert) funkció. Ehhez csupán egy csatlakoztatott AF objektívre és egy SD kártyára lesz szükségünk. A folyamat bekapcsolásakor a gép végtelen fókusszal és extra hosszú záridővel képet készít egy a homogén felületről, majd a túlexponált képből meghatározza a nem kívánatos porszemek helyét, amit egy képen rögzít. A kép kártyára menthető és a kézi tisztítás során felhasználható. Ha felcsapjuk a tükröt, a készülék mindig megmutatja a legutoljára készített portérképet, így könnyebben megállapítható, hogy mely területeken keressük a legtöbb szennyeződést.

A poros érzékelő Dust Alert által mutatott képe

A Dust Alert eredménye 10 vibrációs poreltávolítás után

A Dust Alert által mutatott kép 10 pumpás befújás után

A portérkép számomra is segítség volt, hogy egy gyors portalanítási tesztet végezzek. A jobb oldali képen a szenzor állapota látható, a Dust Alert lefuttatása után. Bizony akadt jó pár porszem az érzékelőn. Ezután egymás után tíz alkalommal aktiváltam a beépített portalanító rendszert, vagyis a szenzor vibrációt. Ennek hatása látható az alábbi bal oldali képen, a megismételt Dust Alert vizsgálat után. Talán két porszem ha eltűnt a képről, egy-kettő pedig helyet cserélt.

Következett az utolsó módszer a kézi tisztítás. A legegyszerűbbet a pumpás fújást választottam, vagyis semmivel nem nyúltam a szenzor előtti védőüveghez. Csupán 10 erősebb fújást kapott a lefelé fordított tükörakna, egy olcsó, műanyag, ecsetes tisztítópumpától. Következett a Dust Alert, ami a jobbra lévő eredményt mutatta.

Sorozat fényképezés

Az eddigi egy helyett két-, sőt háromféle sorozatmódot használhatunk. A hagyományos képsorozatokból kettőt kapunk, gyors (Hi) és lassú (Lo) lehetőséget, bár szerencsésebb lett volna mondjuk lassú és nagyon lassú névre keresztelni. A gyors sorozat elméleti 3 kép/mp-es sebessége egy 2008-as, középkategóriás gépnél már elég idejétmúltnak tűnik, főleg ha inkább csak alulról közelíti ezt a teljesítményt. Természetesen mi is megmértük a sebességet és 2,8 kép/mp volt a leggyorsabb, amit 16 PEF (RAW) kép átlaga alapján produkált. A sorozat hosszban viszont kicsit jobban teljesített, mint a gyári adatlapon szerepel, hisz PEF formátumnál 14, DNG-ben pedig 16 képet jósol az útmutató, nálunk viszont 16 és 18 fotót sikerült lőnie a teszthez használt SanDisk Extreme IV SDHC kártyára. JPEG-ben hasonló értékeket mértünk, mint RAW-ban, bár 22 kép után érezhetően belassult a sorozat az addigi sebesség felére.

A Pentax K20D képsorozatainak
mért értékei
(Hi sorozat)
sebesség (max) készíthetõ képek száma
RAW (PEF) 2,8 kép/mp
16
RAW (DNG) 2,75 kép/mp
18
JPEG (Premium) 2,75 kép/mp
22 (ezután is folytatódott, de csak 1,35
kép/mp sebességgel)

Ha a lassú sorozat állást (Lo) használtuk, a bűvös mérőszám a 2,15 kép/mp volt. Minden formátumnál ilyen sebességgel készített képeket, de a kétféle RAW formátumnál ezúttal is a gyári értékek fölé (16 és 19 kép) sikerült mennie. JPEG-ben viszont alá, mivel 28 fotó után ismét lassult a sorozat, ezúttal 1,6 kép/mp-re.

A Pentax K20D képsorozatainak
mért értékei
(Lo sorozat)
sebesség (max) készíthetõ képek száma
RAW (PEF) 2,15 kép/mp
16
RAW (DNG) 2,15 kép/mp
19
JPEG (Premium) 2,15 kép/mp
28 (ezután is folytatódott, de csak 1,6
kép/mp sebességgel)

A ráadás (harmadik) beállítás az úgynevezett Burst Shooting nevet kapta, és hihetetlen 21 kép/mp-es sebességgel kecsegtet. Mielőtt sokan felugranának a székről, hogy ezzel az értékkel a K20D a világ leggyorsabb sorozatú DSLR-je, elárulom, hogy erre a sebességre csak 1536 x 1024 pixeles felbontásban képes. Méréseink szerint egyébként egész pontosan 21 kép/mp a sebesség, amire 117 képen keresztül volt képes. Azonban a gombot lenyomva ne is számítsunk villámgyors tükörcsapkodásra, csupán egyre. A Burst mód nem más, mint a Live View funkció kihasználása, vagyis egyfajta, kezdetleges videofelvétel. A tükör felcsapódik, a zár kinyílik és a gép hangtalanul néhány másodperces videót rögzít az említett sebességgel. A kereső ilyenkor nem használható, de az LCD élőképe automatikusan bekapcsol és lassú, szaggatott képpel adja tudtunkra, mire is számítsunk a képeken. A fotók minősége sajnos tényleg olyan, mintha egy videóból vágták volna ki őket és felnagyították volna. A finomabb részleteknek híján vannak, elmosódottak és jól láthatóan pixelesek. Azért reménykedtem, hogy ha kisebb felbontást is kapok, azt legalább jó minőségben, de sajnos ez csak ábránd marad. Majd talán a K30D-ben.

Hi sorozat hangfelvétele (kattintson a képre!)

Lo sorozat hangfelvétele (kattintson a képre!)

Az automata expozíció sorozat szinte kihagyhatatlan volt, hiszen ez szinte bármely digitális fényképezőgépben elérhető. A Pentax K20D-ben 3, vagy 5 képet készíthetünk így, +/- 2Fé határok között. A lépésköz 1/3, vagy 1/2 Fé lehet. A menüben az is meghatározható, hogy milyen sorrendben készüljenek a különböző expozíciójú felvételek.

Az előd egyik érdekessége volt a különleges sorozatok alkalmazása. Hasonlóan az expozíció sorozathoz, 3 és 5 kép hosszan állíthattuk be a különböző léptékű élesség, kontraszt, színtelítettség és fehéregyensúly képsort. Ezek a K20D-ben is adottak, de kibővültek egy új, színezet sorozattal, mely +/-4 lépésközre állítható.

A sorozatok menüjében – mely az Fn menüben, a fel iránygombbal érhető el – állítható be az önkioldó mód is 12, illetve 2 másodperces várakozási időre. Az utóbbi egyben a tükörfelcsapás funkciót is tartalmazza. Az exponáló gomb lenyomásakor azonnal felcsapódik a tükör, majd 2 mp múlva kezdődik az expozíció.

Külön megvásárolt távkioldóval háromféle Remote opciót használhatunk. Normál módban a kioldó expo gombjának lenyomására azonnal kezdődik az expozíció, de választhatunk 3 mp-es késleltetést és sorozat módot is. A készülék menüjében időszakos expozíció (Interval Shooting) beállítására is van lehetőség. A képek közötti várakozási idő 1 m-től 1 napig terjedhet, számuk pedig 1 és 99 között változhat. Azt is meghatározhatjuk, hogy a sorozat azonnal, vagy egy beállított időpontban induljon.

A gép említést érdemlő képessége a többszörös expozíció (Multiple Exposure), amely 2-9 felvételt készít egy „képkockára”, beállításainknak megfelelően. Egy külön opcióban a szendvicsképek automatikus világossági hangolása is engedélyezhető.