Kipróbáltuk: Pentax K20D teszt

0

Mért értékek

A Pentax K20D nem tud hibázni sebesség terén, azaz nem tud elmélázni, hogy stílusosabban fogalmazzak. Ez a gép gyors és kész. A bekapcsolástól az LCD életre keléséig ugyanannyi idő (0,45 mp) telik el, mint az elődben, de ahhoz, hogy a felső státusz kijelző lépjen működésbe, mindössze 0,25 mp-et kell várni. Emiatt nem is meglepő, hogy a fő LCD aktiválódása előtt már készíthetők vele képek. Ez főleg a fotós sebességén múlik majd, hiszen ugyanazzal az ujjal kapcsolja be a készüléket, amellyel a közelben található exponáló gombot nyomja. Nekem a bekapcsolástól számított 0,3 mp-en belül sikerült exponálnom vele. Két fotó között, MF módban kb 0,4 mp-nek kell eltelnie, vagyis ha folyamatosan pumpáljuk az exponáló gombot, közel a sorozat sebességével fényképezhetünk. A felhelyezett objektív AF teljesítménye persze ronthatja ezt az értéket, ha automata élességállítást használunk, de a fókusz jól belőve, mindössze 0,04 mp-es expozíció késedelemre lehet számítani.

A képek megjelenésére sem kell sokat várnunk. Egy 14 megapixeles RAW fotó esetén is 0,2 mp múlva már a képernyőn a végeredmény, a lapozás pedig 0,15 másodpercenként végezhető. Ha folyamatosan nyomjuk a lapozó nyílgombot ugyanilyen sebességre képes a gép, ami kb. 6,7 képet jelent másodpercenként.

A vaku feltöltési ideje is gyorsnak bizonyult. Normál körülmények között, teljes kisütés nélkül kb. 1,5 mp kellett a töltéshez, nagyobb villanás után 4-5 mp-et kellett várnunk.

A mentési idők terén hozta az előd teljesítményét. Kellően gyors kártya esetén 16 MB/mp körüli értéket mértünk, ami nagyon gyors sebesség. Ha nagyon kukacoskodni szeretnék, akkor megjegyezném, hogy az elődnél is hasonló értéket mértünk, de ott 10 megapixeles képekről volt szó és nem 14 megapixelesekről. Így az egyforma sebesség mellett a K20D-nél tovább tart egy kép elmentése. Ez egy teljes RAW sorozatnál a képektől függően 20-25 mp-es mentési időt is jelenthet, amely alatt szerencsére használható marad a gép.

Mért értékek
Bekapcsolástól az LCD kép (infó) megjelenéséig szükséges
idő
0,45 mp
Bekapcsolástól a státusz LCD kép (infó) megjelenéséig
szükséges idő
0,25 mp
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
0,3 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
0,2 mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,4 mp
SanDisk Extreme IV SDHC
4 GB CF
Panasonic Super High Speed SD
2 MB
Kártyára mentés sebessége
(15 RAW alapján)
~16 000 KByte/s ~14 000 KByte/s
Keresőben látható kép mérete 23,5°, 60% egy filmes, 1x nagyítású 100% lefedettségű keresővel
ellátott géphez képest
Optikai kereső lefedettsége 95%
Kereso~ nagyítása 0,.95x
Vaku távolsága az optikai tengelytől 8 cm
Premium Best Better Good
JPEG kép minősége 1:2,8 1:4 1:8 1:16
Akkumulátor teljes feltöltésének ideje ~3óra