Kipróbáltuk: Samsung NX100 teszt

0

Különlegességek

Egyedi színhatások

A funkció menüből (Fn) gyorsan elérhető Picture Wizard ablakban egy sor gyárilag mentett színeffektust próbálhatunk ki. Nevükből ítélve (portré, tájkép, erdő) elsősorban különböző fotós helyzetekre jelenthetnek megfelelő színbeállítást. A portré mód például visszafogottabb vörös színeket és kissé lágyabb képet eredményez, mely kevésbé hozza elő a bőrhibákat, az erdő mód pedig erősebb zöld színekkel operál. A Picture Wizard beállítások nem csak álló-, de mozgóképekre is használhatók. Az alapnak számító Standard beállítás mellett további nyolc opciót kapunk, melyek a következők:

Képfeldolgozási beállítások

A fenti ablakban minden egyes színhatás mellé négyféle képfeldolgozási beállítás is jár. Meglehetősen finoman beállíthatók, hiszen általában +/-4 fokozatot kapunk. Kivétel a színezet (Hue), mely összesen 21 lépést tartalmaz, és egy színskálát használva emelhetjük ki a kívánt színtartományt. Ezen kívül beállítható a kontraszt, a kép élesítésének mértéke, valamint a színtelítettség is. Beállításainkkal létrehozhatunk saját színstílust is, mely három mentési helyen tárolható (Custom1-3).

Fotóstílusok

Az imént bemutatott színhatásokhoz hasonló beállításokról van szó, annyi különbséggel, hogy ezek valamivel erősebbek, nem szerkeszthetők, és csak a már elkészült állóképeken használhatók a lejátszás menüből kiválasztva. Szintén az Fn gombbal előhívható gyorsmenüben választhatjuk ki őket, Photo Style Selector név alatt.

Utólagos effektusok (Smart Filters)

Újdonságként került bevezetésre az NX10-hez képest. Szintén utólag, csak az állóképekre alkalmazható effektekről van szó, melyek nem annyira a színeket változtatják, inkább egy sajátos képhatást visznek a fotóra. Beállíthatunk például halszem, rajzszerű, lágyító szűrő effektust, de használhatunk erős képsarki sötétedést, vagy döntött képsíkot utánzó „makett” hatást. Sajnos ebben az esetben sincs beleszólásunk a választott effektus erősségébe.

Smart Range (kiégés korrekció)

A korábbi Smart Range funkciók kettébontották, most csak egy beállítást engedélyezhetünk (On/Off). Feladata, hogy a túl világos, csúcsfényes képrészeken visszahozza a részleteket, vagyis csökkentse a kiégett terület mértékét. A gép érzékenységi tartomány ez esetben ISO200-ról indul.

Smart Range

Backlight (derítőfény)

Az egykori Smart Range szolgáltatás másik beállítása most külön menüpontot kapott. Nevével összhangban érdemes háttérfényes szituációkban használnunk, amikor az előtérben lévő téma túl sötét (sziluettszerű) marad. A Backlight opció bekapcsolásával deríthetünk a sötét területeken, de szem előtt kell tartanunk, hogy ez bizony mosottabb, zajosabb végeredménnyel jár. Sajnos az előző beállításhoz hasonlóan itt is csak egy fokozatot kapunk.

Stabilizátor

A menüben megtaláljuk ugyan a stabilizátor opciót, de a Samsung DSLR-ektől eltérően az NX modellekben nem a gépváz, hanem az objektív tartalmazza a stabilizátort, így csak akkor aktív a beállítás, ha ilyen objektívet csatlakoztatunk hozzá. A jelenleg öt darabos objektív kínálat egyelőre két ilyen optikát tartalmaz, az NX 18-55mm és 50-200mm O.I.S. jelzésűeket.

Mi a 20-50mm-es kitobjektívet használtuk, mely nem rendelkezik rázkódáscsökkentő üzemmóddal. Az előző, NX10-zel és a 18-55mm stabilizátoros objektívvel végzett tesztben, bekapcsolt stabilizátorral átlagosan 2 fényértéknyi előnyt mértünk.