Kipróbáltuk: Sony Cyber-shot DSC-H50 teszt

0

Kezelőszervek

expozíciós beállítások és fókuszmódok a képernyőn

Ezúttal sem zsúfolták tele a gépet gombokkal. Néhány alap funkciót a szokott helyen, az iránygombon találunk, míg sok szolgáltatást csak a menüből érhetünk el. A fontosabb expozíciós beállítások a Sony gépeknél régóta alkalmazott, alsó LCD menüsoron találhatók és a HOME+vezérlőtárcsa kombinációval állíthatók. Itt található az érzékenység, záridő és rekeszérték, expozíció korrekció, valamint a fókuszmódok beállításának lehetősége. A beállítás sajnos nem túl gyors és egyszerű. A HOME gomb megnyomásával aktiválódik egy kis nyíl a kijelzőn, amely az aktuális funkciót mutatja. Ha másikat szeretnénk változtatni a vezérlőtárcsával léphetünk át a szomszédra. Ezután újra a HOME gomb következik, amivel beléphetünk az adott expozíciós beállítás (pl. záridő) értékei közé és újfent a vezérlőtárcsával változtathatjuk meg azokat. A kilépéshez ismét a HOME gomb használható, melynek hatására az említett jelölőnyíl lesz aktív.

Fent

(1) Nightshot gomb: a NS szolgáltatás be és kikapcsolására szolgál, mellyel fényszegény, vagy teljesen sötét környezetben készíthetünk monokróm felvételeket.
(2) Be- és kikapcsoló gomb: hüvelyk és mutatóujjunktól kellően távol helyezték el, és egy kis perem védi így véletlen lenyomása nem lehetséges. A gép működését a közepén világító zöld led jelzi.
(3) Exponáló gomb: segítségével aktiválható a fénymérés és az autofókusz (félig lenyomva), teljesen lenyomva pedig az állóképek expozíciója, illetve a videofelvétel indítása és megállítása. Lejátszás módban félig lenyomva azonnal visszatérhetünk felvételi üzemmódba.
(4) Fénymérés gomb: három fénymérési mód közül választ:
többmezős/multi (a teljes képmező méréseinek átlagából határozza meg az expozíciót)
középre súlyozott (a teljes képmezőn mért értékekből számítja ki az expozíciót, de nagyobb súllyal veszi figyelembe a középen mért értéket)
szpot (csak a középpontban mért adatok alapján határozza meg az expozíciót)

(5) Sorozat gomb: egyképes üzemmódból átválthatunk sorozatra, illetve automata expozíció/fehéregyensúly vagy színeffekt sorozatra.
(6) Üzemmód választó tárcsa, mely teljesen körbefordítható és 12 felvételi elérésére szolgál:
– Easy: a legegyszerűbb, automata felvételi mód, melyben mindent beállítást a gép végez. A kijelzőn nem láthatók az expozíciós információk, csak az akku töltöttsége és a hátralévő képek száma. A vaku és az önkioldó két állásban ki és bekapcsolható. A menüben csak nagy és kis képméret, valamint a vaku két üzemmódja állítható.
– „zöld” mód: szintén teljesen automata beállítás, de a kijelzőn már az összes infó megjeleníthető. Válthatunk a vakumódok, AF állások, és önkioldó opciók között is. A menüben a képméret, arcfelismerés, és vörösszem csökkentés állítható be. Elérhető a Setup menü is a legfontosabb alapbeállításokkal. Ez az üzemmód automatikus témamód felismerést is használ, ha engedélyezzük a menüben. Az expozíciós beállításokat a gép végzi.

– P mód (programautomatika): a gép összes beállítása elérhető, kivéve a rekesz és záridő választást, vagyis a két alap expozíciós beállítást. Lehetőségünk van azonban a gép által beállított mindkét érték együttes eltolására, úgynevezett program-shiftre.
– S mód (záridő előválasztás): félautomata üzemmód, melynél a fotós választhatja ki a szükségesnek vélt záridőt és a fényképezőgép ehhez választ egy megfelelő rekeszértéket. A beállítás a hátsó vezérlőgyűrűvel történhet. A választható záridők: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 7; 5; 4; 3; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/2000; 1/4000 mp.
– A mód (rekesz előválasztás): az előbb bemutatotthoz hasonló, félautomata mód, amelynél a rekeszértéket határozhatjuk meg és a készülék ehhez rendel egy záridőpárt. Szintén a hátsó vezérlőgyűrűvel állítható. A rekeszértékek is 1/3 lépésekben változtathatók a gyújtótávolság függvényében. Nagylátószögnél: F2,7; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. Tele állásban F4,5-től indul a rekesz-sor: F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8.
– M mód (kézi mód): a fényképezőgép összes beállítása – beleértve a rekeszt és a záridőt is – hozzáférhető a felhasználó számára. Az expozíciós beállítások között a négyirányú nyílgomb közepén lévő OK gombbal válthatunk, majd a már említett vezérlőtárcsával adhatjuk meg a kívánt értéket.
– Videó felvétel: Két sebességű 640 x 480 pixeles, illetve egyfajta 320 x 240 képpontos videó felvétel állítható be ebben az üzemmódban.
– SCN (Scene) mód: beállítása után a MENU gombbal kapcsolható be a témaprogram választó képernyő, hat témamóddal:
Tájkép: lehetőség szerint a legszűkebb rekeszt használja a gép, nagyobb mélységélesség eléréséhez.
Szürkületi portré: gyenge fénynél, hosszú szinkronidejű vakuval készült arcképekhez.

Szürkület: kevés fénynél vaku nélkül készít felvételt.

Tengerpart: Kék színben és vakító fényekben gazdag témához igazodik a fényképezőgép.

Hó: fehér táj fényképezéséhez igazított beállítások.

Tűzijáték: hosszú záridejű felvétel tűzijáték állványról való fényképezéséhez.

A további témaprogramok közvetlenül a főtárcsáról választhatók, úgymint:

– Sport: minimum 1/250 mp-es zársebességet használ. Alkalmazhatunk expozíció korrekciót is.
– Portré: a lehető legtágabb rekeszt használja, a kisebb mélységélességhez és a portréalany háttérből való kiemeléséhez. Aktiválódik az arcfelismerő élességállítási funkció.
– Mosoly exponálás: mosolyfelismerő üzemmód, amely az exponáló gomb lenyomása után csak akkor készíti el a felvételt, ha a portréalany elmosolyodik.
– Magas érzékenység: a bemozdulás elkerülése érdekében magas (max. ISO 3200) érzékenységre törekszik a gép, de kellő megvilágításnál ISO 100-at is használhat.

Hátul

(1)Finder/LCD: a hátsó LCD kijelző és az elektronikus kereső (EVF) be és kikapcsolására, váltására szolgál. Mindkét kijelzőn ugyanazok az adatok láthatók.
(2)Diavetítés: új gomb a korábbi modellekhez képest, mellyel a memóriában tárolt képek automatikusan, egymás után játszhatók vissza, zenei aláfestéssel.
(3)Lejátszás gomb: a memóriában tárolt fényképek és videók megtekintésére használható gomb. Újra lenyomva visszatérhetünk felvételi üzemmódba.
(4)Zoom gomb: a gyújtótávolság, vagyis a zoom beállítására szolgál, legfeljebb 15x átfogáson belül. Ha menüben előre engedélyezzük, 2x digitális zoomot (Precíziós), vagy kisebb képméret esetén Intelligens digitális zoomot is használhatunk.
Lejátszás módban a megjelenített kép max. 8x nagyítására használható. A bal iránygombbal 9 és 25 képes index-nézetre is válthatunk.
(5) MENU gomb: bármely üzemmódban be- és kikapcsolja a megfelelő menüt. Ezek részletes opcióiról a következő oldalon lesz szó.

(6) Hátsó vezérlőtárcsa: az expozíciós értékek megváltoztatására szolgál, melyek a kijelző alsó státuszsorában jelennek meg. Az értékek között az OK+vezérlőtárcsa kombinációval válthatunk.
Lejátszás módban a képek közti lapozásra szolgál, mely akár kinagyított képnézetnél is lehetséges.
Menüben az adott menüpont opció között válthatunk e gombbal.
(7) Négyirányú vezérlőnyilak és OK gomb: a menükben való mozgásra szolgálnak, lejátszás módban pedig a képek közötti lapozhatunk. Felvételi üzemmódban a négy irány egy-egy funkciót lát el:
– fel: kijelző információi közötti váltás, valamint azok kikapcsolása,
– balra: automata és makro AF tartomány váltása,
– jobbra: vakumódok,
– le: 10 és 2 másodperces önkioldó.
Az nyílgomb közepén lévő OK gombbal véglegesíthetünk az adott beállítást. A kijelző alsó sorában lévő expozíciós beállítások között ezzel a gombbal és a vezérlőtárcsával lépkedhetünk. Ha az alsó sorban aktiváltuk a kézi fókuszt, a jobb és bal nyílgombokkal állítható be a fókusztávolság.
(8) HOME menüt bekapcsoló gomb: Összefoglaló menü a gép legfontosabb felvételi és visszajátszási beállításaival. Ugyanitt kapcsolható be a memória formázása és a közvetlen nyomtatás. Részletesen a következő oldalon foglalkozunk vele.