Kipróbáltuk: Sony Cyber-shot DSC-H50 teszt

0

Mért értékek.

A Sony Cyber-shot DSC-H9 több tekintetben gyorsult elődjéhez képest, de a DSC-H50 nem. Szinte minden téren ugyanazokat az értékeket mértük, mint az elődnél. Persze azért akadtak eltérések. Bekapcsolása után 1,9 másodpercet kell várnunk, míg az LCD kijelzőn megjelenik az élőkép. További 1,2 másodperc kell a fényképezőgépnek, hogy elkészítse az első felvételt. Ez kissé elmarad a korábban mért értéktől. A kikapcsolás után 2,5 mp-re lesz szüksége, míg teljesen elcsendesedik. Két felvétel között átlagban 2 mp a várakozási idő, hacsak nem vakuval fényképezünk, mert ez esetben 6-7 másodpercig is eltarthat a töltés, nem beszélve arról a 12 másodpercről, ami a teljes kisütés után vár ránk. Ez is gyengébb eredmény, mint az H9-nél. Elődben. Ha a teljes zoomtartományt szeretnénk átpörgetni, kb. 2,3 másodpercig fog tartani.

Ha lejátszás módba kapcsolunk, az első kép (9 Mpx) kb. 1,8 mp után jelenik meg a képernyőn. Ha lapozni szeretnénk köztük 0,3 mp-enként váltakoznak majd a fotók, és a lapozó gomb folyamatos nyomvatartása sem gyorsítja ezt tempót. A felvételi módba történő visszakapcsolás 1 mp-et vesz igénybe.

A Sony Cyber-shot DSC-H50 zárkésleltetési ideje nagyon csekély, 0,04 mp. Ezzel általában nem is szokott gond lenni a kompaktoknál. Ha előre belőjük az élességet, nagyon gyorsan elkészülhet a kép. Az automata élességállítás ideje már keményebb dió. Nem ritkán 1-2 mp-et is elvesz az életünkből, mire a gombnyomás után elkészül a kép. A DSC-H50 nagylátószögnél, jó fényviszonyok mellett gyorsnak mondható etéren. Átlagban 0,3 mp-ig tart a fókuszálás, de ha gyengébb fénynél használjuk és az AF segédlámpára is szükség lesz, ez akár 1,2 mp-ig is kitolódhat. Tele állásban már sajnos nem mondható fürgének a gép. Átlagban 1-1,3 mp-ig tart az élesség beállítása, gyenge megvilágítás esetén viszont 3,1 mp-ig elpiszmog a készülék, ami elég lassú. Makró állásban inkább átlagos értékeket hoz a gép. Nagylátószögnél 0,6 mp-re van szüksége, de Af segédfénnyel ennek közel háromszorosára. Valamennyire azért kárpótolhat bennünket, hogy az AF rendszer lényegében bármilyen fényviszonyok között működőképes, ami nem mondható el a kompaktok többségéről.

Említést kell tennem még a memóriakártyára mentési időkről. A géphez a Sony gyors, Memory Stick HG-Duo kártyáját használtuk, melynek korántsem használta ki a képességeit. Az általunk mért teljesítmény 2,2 MB/mp lett, vagyis egy 9 megapixeles fényképet valamivel több mint 1,5 mp alatt ment kártyára a gép.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő
3,1mp
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig eltelt idő felvételkor 1,9 mp
Zoom teljes ideje 2,3 mp
Kereső (LCD/EVF) lefedettsége 100%
Képváltás max. sebessége lejátszáskor 0,3 mp
nagylátószög tele makró
Fókuszálás ideje átlag:0,3 mp
max. 1,2 mp
átlag:1-1,3 mp
max. 3,1 mp
átlag: 0,6 mp
max. 1,7 mp
Két felvétel között szükséges idő 2 mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő ~ 6-7 mp (max. 12 mp)
Vaku távolsága optikai tengelytől 5,5 cm
normál
Sorozat sebessége 1,6 kép/mp (100 kép)
Fine
JPEG kép minősége 98%
nagylátószög tele
Torzítás 1,6%
hordótorzítás
-0,7%
párnatorzítás
Vignettálás 20% (F8:14,8%) 9,3% (F8: 2,5%)
Legnagyobb nagyítású makró szélessége 31 mm (f=31 mm ekv.);1 cm távolság a frontlencsétől
111 pixel/mm
Akkumulátor töltése 4óra