Kipróbáltuk: Sony Cyber-shot DSC-H50 teszt

0

Bevezetés, újdonságok

Újdonságok

A Sony aztán jól megkavarta itt nekünk a dolgokat. Kompakt fényképezőgép kínálatának csúcsát egy éve még a Cyber-shot DSC-H9 nevű masina képviselte, így a józan logika szerint az utód a DSC-H10 névre volt hivatott. Idén januárban szépen be is jelentették a H10-et, de bogár került a levesbe, mert az nem a H9, hanem az időközben bemutatott és egyszerűbb kivitelű H3 leszármazottja lett. Idáig még követhető voltam? Aztán eltelt egy hónap és megérkezett a DSC-H50, amely kialakításában és képességeiben is bizony méltó utódja a H9-nek. Az ismert japán gyártó kompakt termékkínálatának csúcsán tehát jelenleg ez a gép ül, pont egy egész év technikai előnnyel, amely néhány téren komolyabb, más területeken kevésbé döntő változásokat jelent. Vegyük is őket sorra!

Talán a legfontosabb változás a képérzékelőt érinti, amely valamivel nagyobb felületű és persze nagyobb felbontású is lett. Az új szenzoron már 10,3 millió érzékelőhelyet zsúfoltak össze, melyből valódi képalkotásra csak 9,1 millió hasznosul, így kb. 1 megapixellel előnyhöz jutunk a H9-hez képest. A képméretek, jobban mondva az oldalarányok változatlanok, mindössze a 16:9 aránynál kapunk egy plusz felbontást (3456 x 1944 pixel) kínál. A többi méret ugyanannyit kínál mint korábban, csupán a megnövelt pixelszámhoz igazodva.

Az objektívet szinte változatlan formában megörökölte a H50, de akad mégis egy különbség. Az új modell optikája egy ED lencsetaggal gyarapodott, amely vélhetően jó hatással lesz majd a képminőségre. A gép kezelése maradt a régi, ugyanúgy választhatunk automata, félautomata (rekesz-, és záridő előválasztás) vagy manuális módokat, de számos témaprogram is rendelkezésre áll. Ezek egyel bővültek, így az eddigi 9 helyett 10 választható. Változott a kézi élességállítás is, amely egy új móddal gyarapodott. Ez kombinálja az automata és a kézi fókuszmódot és sokkal könnyebé teszi ezt a – kompakt gépeken elég nehézkesen kezelhető – szolgáltatást.

Sony Cyber-shot DSC-H9 (balra) és DSC-H50 (jobbra)

Az újítások sora egy csomó szoftveres fejlesztéssel folytatódik. Itt van például az új fehéregyensúly és színeffektus sorozat, vagy a szélesebb körű képfeldolgozási beállítások. A kontraszt és élesség mellett ugyanis már a telítettség, és a zajszűrő rendszer is szabályozható 3 fokozatban. Ugyanígy fejlődött a DRO (dinamika tartomány optimalizáció) és az arcfelismerés is. Az előbbi plusz egy fokozatot kapott, az utóbbi pedig egy helyett már három üzemmódban használható. Az arcfelismeréshez kapcsolódik a mosolyfelismerés funkció, amely az elődben még nem létezett. Ez egyfajta időzítő, amely csak abban az esetben indítja az expozíciót, ha a fotóalany(ok) mosolyog(nak). Külön érdekesség a mosoly retus, amely utólag próbál némi „vigyort” csalni a búskomor portréalany ábrázatára.

Sony Cyber-shot DSC-H5 (balra) és DSC-H50 (jobbra)

Szintén szoftveres újítás az intelligens jelenetválasztás, ami a fotós helyett állítja be a legmegfelelőbbnek tartott témaprogramot. Az elkészült képek visszajátszásakor is több beállítási lehetőséget kapunk és a vázon egy új diavetítés (SlideShow) gombot, így TV-re csatlakozva egy gombnyomással indítható a képek lejátszása. A DSC-H50 szoftveres színszűrő effektekkel is bővült, melyeket a kész képekre alkalmazhatunk.

Ha hihetünk az adatlapnak, némileg csökkent a gép áramfelvétele (bekapcsolt LCD monitorral), az elődhöz viszonyítva. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a H50-nel kb. 20 képpel több készíthető egy feltöltéssel.

Történt persze némi visszalépés is a H9-hez képest. Az egyik a vaku teljesítményét érinti, amely a gyári adatlapok szerint némileg alatta marad a korábbi modellben találhatónak. A másik a sorozat sebesség, amely (szinte) tipikusan kevesebb minden nagyobb felbontású utód esetén. Cserébe azért a sorozat hossza változatlan maradt, ami azért előrelépés, mert ezúttal nagyobb felbontás mellett fényképezhetünk ugyanannyit. A „megszorítások” közé tartozik a felére apadt belső memória kapacitás. Úgy tűnik valahol faragniuk kellett a költségeken, így a beépített tárkapacitás sínylette meg.

Az alábbi táblázatban a két modell főbb különbségeit vettük alapul.

Sony Cyber-shot DSC-H9 és
H50 közötti főbb különbségek
Sony Cyber-shot DSC-H9 Sony Cyber-shot DSC-H50
Érzékelõ 1/2,5″ (7,18 mm) CCD 1/2,3″ (7,7 mm) CCD
Teljes képpontszám 8,286 megpixel 10,3 megapixel
Tényleges felbontás 8,083 megapixel 9,1 megapixel
Képméretek
(csak a különbözõek)
3264 x 2448 (4:3)
3264 x 2176 (3:2)

3456 x 2592 (4:3)
3456 x 2304 (3:2)
3456 x 1944 (16:9)

Objektív   + ED lencsetag
Fókuszmódok 9 mezõs (automata) AF
középmezõs AF
állítható mezõs AF
kézi (MF)
9 mezõs (automata) AF
középmezõs AF
állítható mezõs AF
félmanuális (AF+MF)
kézi (MF)
Témamódok 9 db

10 db

Vaku teljesítménye
(Auto ISO)
nagyl.: ~0,2-9,8 m
tele: ~1,2-6,0 m
nagyl.: ~0,2-9,1 m
tele: ~1,2-5,5 m
Sorozat 2,2 kép/mp
max 100 kép JPEG (8 Mpx)
1,6 kép/mp
max 100 kép JPEG (9 Mpx)
Automata sorozatok Expozíció sorozat (+/-2 Fé) Expozíció sorozat (+/-2 Fé)
Fehéregyensúly sorozat
Színeffekt sorozat
Képfeldolgozási beállítások kontraszt, élesség
(3 lépésben)
kontraszt, élesség, telítettség, zajszûrés
(3 lépésben)
Lejátszott kép nagyítása max. 5x max. 8x
DRO van (1 fokozat) van (2 fokozat)
Arcfelismerés van (1 beállítás) van (3 beállítás)
Mosolyfelismerés nincs van (+ mosoly retus)
Belsõ memória 31 MB 15 MB
Áramfelvétel
(bekapcsolt LCD-vel)
1,2 W 1,1 W
Akku kapacitása kb. 280-310 kép (CIPA mérés) kb. 300-330 kép (CIPA mérés)
Tömeg 546 g 547 g
Méret 109,5 × 83,4 × 85,7 mm 116,1 x 81,4 x 86 mm
Egyéb   Intelligens jelenetválasztás
Szoftveres színszûrõk
Képvisszajátszási opciók
Diavetítés gomb