Kipróbáltuk: Sony Cyber-shot DSC-H50 teszt

0

Optika I.

Kromatikus aberráció

A plusz ED lencsetag feladata elvileg a színhiba, vagyis kromatikus aberráció csökkentése lenne, de hatását nem igazán látjuk a képeken. A korábbi modellben is elég jelentős színhiba volt felfedezhető nagylátószögnél, és így van ezzel a DSC-H50 is. A nagy kontrasztkülönbségű területek határán számottevő kék-sárga színeltolódás zavarja a képet. A hiba a rekesz szűkítésével sem csökken, nem, hogy kis mértékben, de sehogy.

Tele állásban valamelyest csökken a zavaró jelenség, bár inkább csak más jelleget ölt. Itt cián és vörös színeltérést kaptunk, amely hasonlóan a nagylátószögnél tapasztaltakhoz, itt sem csökken a rekesz szűkítésével.

Kromatikus aberráció

Általános képminőség

A Sony Cyber-shot DSC-H9 szemére a képsarkok erős lágyulását vetettük. Ez a nagylátószögnél tapasztalható jelenség a DSC-H50-et csekélyebb mértékben érinti, bár jelen van itt is. Elég csak megnéznünk 1. tesztképünk széleit.

becsillanás, nagylátószögű felvételnél

A másik megemlíthető hátrány, a néhány képünknél előforduló flare, vagy magyarosan becsillanás. A tipikus lencsehiba sajnos elég gyakran jelentkezett, ha nem használtuk a méretes napellenzőt. Mértéke nagyobb volt annál, amit tolerálhatónak mondanék. Elég csak megtekinteni a itt mellékelt fényképet, vagy 22. tesztfotónkat. A becsillanás nagylátószög állásokban jelentkezik.

A gép képminősége amúgy nagyon hasonló a korábbi modellhez, így annak minden pozitívumát is felsorolhatjuk. A képek közepén kategóriájának megfelelő felbontást kapunk, többnyire jó kontraszttal és életteli színekkel. A zoomobjektív a nagy átfogás ellenére is kiválóan vizsgázik kontrasztból. Ha nem lenne az erős zajszűrés miatti mosottság egy ötöst érdemelne a tele teljesítményére.

A DSC-H50 képfeldolgozásába bele is szólhatunk, mégpedig az előd két opciója helyett három téren. Az új lehetőség a kontraszt és élesség mellett a színtelítettséget érinti, így aki nincs megelégedve a fényképezőgép kissé erős színeivel, az visszavehet egy fokozatot, vagy akár emelhet rajta. A kontraszt és az élesség is a korábbihoz hasonló mértékben, +/-1 értékek között szabályozható. A különböző feldolgozási fokozatok a következő táblázatokban vethetők össze:

A Sony továbbfejlesztette a DRO, vagyis a dinamika tartomány optimalizáció szolgáltatást is. Eddig egy kikapcsolt és egy aktivált fokozatot kaptunk, most a kikapcsolt mellett egy Standard és egy Plus fokozat áll rendelkezésre. Ezek hatása az alábbi táblázatban látható:

Választhatunk különböző színeffektek között is. A gyári alapbeállítást jelentő Standard módon kívül ez négyféle beállítást jelent:

Színeffektek

Vivid (élénk)

Natural (természetes)

Sepia (szépia)

Black and white (fekete-fehér)

Akinek még ez sem elég „beletúrhat” a színszűrők opcióiba. Ahol a normál színhatású kép kékes, zöldes, vöröses, vagy akár hideg és meleg hangulatot ölthet.

Színszűrő hatások

Szűrő nélkül

Red (vörös)

Green (zöld)

Blue (kék)

Cool (hideg)

Warm (meleg)

Zoom

A zoomot a hüvelykujj alá eső, kétirányú gombbal szabályozhatjuk kétféle sebességgel és nagyon finom lépésekben. A 31-465 mm-nek megfelelő tartomány 15x zoomátfogást ad, ami több mint elég a hétköznapitól eltérő szituációk megoldására is. Ha esetleg kevésnek bizonyulna, a bátrabbak a 2x digitális zoomot is kipróbálhatják, amely normál beállításon (precíziós zoom) egyszerű képnagyítást jelent, újabb részletek nélkül. Másik opciója a Smart , vagyis intelligens zoom, amely csak a felbontás csökkentésével operál. Hasonló a Panasonic EZoom funkciójához. Lényegében a 15x zoom által elérhető nagyítást megtartva a kép széleit vágja le (csökkenti a felbontást) ezáltal olyan képkivágást kapunk, mintha egy nagyobb zoomátfogású, de kisebb felbontású géppel készítettük volna.

Optikai és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=31 mm ekv. (1x)

teljes kép

kivágott képrészlet
f=465 mm ekv. (15x)

teljes kép

kivágott képrészlet
15x-ös optikai és 2x-es digitális (precíziós)
zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
15x-ös optikai és intelligens (Smart) digitális
zoom