Kipróbáltuk: Sony Cyber-shot DSC-H70 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Cyber-shot DSC-H70 kompakt társaihoz hasonlóan kontraszt-különbségen alapuló, automatikus élességállítást használ, mely folyamatos működésű, vagyis állandóan élességet keres. A rendszer a képmező középső részén lévő 9 mezőn képes fókuszálni. Nagylátószögnél legfeljebb 5 cm-re közelíthetjük meg a fotótémát, tele végállásban pedig 1 méterről képes fókuszálni a készülék. Gyengébb fényviszonyok között az objektív melletti kis piros lámpa felvillanása segíti az AF-rendszer munkáját. A segédfény a menüben kikapcsolható.

Az AF-rendszerrel kapcsolatban csak néhány dologba lesz beleszólásunk. Ilyen például a fent említett fókuszmezők. Bár tetszőleges kiválasztásuk nem lehetséges, a következő üzemmódokkal azért megszabhatjuk működésüket:

  • Többmezős: a gép automatikusan választ egyet, vagy többet a 9 AF mező közül. Általában a képmező legkontrasztosabb részére állít élességet.
  • Középpontos: csak a középső mezőt használja a készülék, és minden esetben ide állít élességet. Gyengébb fényviszonyok mellett a mező nagyobb területű.
  • Szpot: fényképezőgép a képközép kisebb részét veszi alapul az élességállításhoz.

A gép arcfelismeréssel is rendelkezik, melynél a képen észlelt emberi arcvonásokhoz igazodik az AF és a fénymérés. A rendszer maximum 8 arcot képes egy időben észlelni. Ezt le is tilthatjuk, de gyermek, vagy felnőtt arc-prioritás is engedélyezhető. A felismert arcokhoz úgynevezett Tracking Focus, azaz témakövető élességállítás is rendelhető az OK gomb lenyomásával. Ez megpróbálja lekövetni a kiválasztott arc elmozdulását a képmezőben.

A H70-ben kézi élességállításra nincs mód.

Fénymérési módok közül a szokásos hármat választhatjuk:

  • Többmezős: a teljes képmezőben mér fényt. A szituációk többségéhez ez használható.
  • Középre súlyozott: a teljes képmezőben mér fényt, de a középső rész elsőbbséget élvez. Főleg portréra ajánlott.
  • Szpot: csak a képközép egy kis részén mér fényt. Többnyire makró fotózásnál, nagy kontrasztkülönbségű elő-, és háttér esetén.

Sorozat fényképezés

A nagyobb felbontás miatt a H70 sorozat teljesítménye elmarad az elődnél mérthez képest, bár az sem volt kiemelkedő. Ott közel 2 kép/mp sebességet kaptunk legfeljebb 4 képig, itt pedig inkább az az érzése a felhasználónak, hogy csak kötelező, amolyan „ne maradjon ki” funkciót kap.

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
Normál (16 Mpx) 1 kép/mp 3

Az egyféle sorozat mellett akad azért itt automata expozíció sorozat is, mely 3 kép hosszan készül, 0,3, 0,7, vagy 1 fényérték lépésközökkel. Mellé fehéregyensúly sorozat is választható, szintén 3 kép erejéig, de a lépésközöket nem állíthatjuk.

Van itt aztán pislogás (vagy csukott szem) szűrésünk, sőt mosolygásra aktiválódó önkioldónk is, melynek érzékenysége három fokozatban állítható. Megszabhatjuk, hogy széles, normál, vagy akár félmosolyra induljon az exponálás. A le iránygombbal 10 és 2 másodperces normál önkioldó engedélyezhető. Az utóbbi késleltetés arcérzékeléssel is kombinálható, egy vagy két arc felismerését alapul véve.

Videó, mozgóképrögzítés

A DSC-H70 az elvárható videó teljesítményt hozza. A felbontás maximuma 1280 x 720 képpont, a képfrissítés pedig 30 kocka/mp. Ha spórolni szeretnénk a tárhellyel, VGA (640 x 480) minőség is beállítható. Legnagyobb felbontásnál választhatunk, hogy Finom (9 Mbit/mp), vagy Normál (6 Mbit/mp) tömörítést használunk, ami meglehetősen kicsi, de sajnos gyengébb minőségű mozgóképeket eredményez. A videók MPEG-4 tömörítéssel készülnek.

A fényképezőgép mono hangot rögzít a mozgókép mellé. A felvétel csak memóriakártyára lehetséges, a fájlméret pedig nem haladhatja meg a 2 GB-ot, a hossz pedig a 29 percet. Mielőtt nekifognánk beállíthatjuk az expozíció kompenzációt, ha sötétebb, vagy világosabb képet szeretnénk, illetve módosítható a fehéregyensúly is. A H70 kétféle fénymérési módot (Többmezős, Középre súlyozott) és elektronikus képstabilizációt kínál. Utóbbi esetén Normál, vagy a gyors mozgások optimalizált Aktív mód választható.

Felvétel közben használható a teljes optikai zoomtartomány (digitális nem), bár a zoommotor eléggé belezavar a halkabb felvételekbe. Mindeközben működik a fénymérés és a folyamatos autofókusz is.