Kipróbáltuk: Sony Cyber-shot DSC-H70 teszt

0

Különlegességek

Stabilizátor

A H70 optikai képstabilizátorral – Sony nyelven Optical SteadyShot – rendelkezik, de működésébe semmi beleszólásunk nincs. Nem csak, hogy üzemmódokat nem kínál a gép, de még a ki és bekapcsolását sem bízza ránk. Ennek hiányában sajnos nem tudtuk megmérni a stabilizátor hatékonyságát., hisz nem volt mihez hasonlítanunk.

Videó módban elektronikus stabilizátort kapunk (SteadyShot), melynél kétféle üzemmód választható. A Normal állás használható a felvételek többségéhez, gyors mozgások esetén pedig az Aktív beállítást javasolja a készülék.

Dinamika-tartomány optimalizáció (DRO)

A jobb Sony fényképezőgépekből szinte kihagyhatatlan a DRO, azaz Dinamika-tartomány optimalizáció. Különösen az ilyen kis érzékelős kompaktoknál jön jól a szolgáltatás, mivel egy fotón képtelenek jól megjeleníteni a nagyon sötét és világos részeket. Többnyire kiégett és bebukott képterületeket látunk. A DRO funkció – beállításunktól függően – az árnyékos részekbe némi világosságot csempész, míg a fehér közeli fényes képterületek világosságát megpróbálja csökkenteni.

A H70-ben három fokozatban állíthatjuk, melyek közül az egyik a kikapcsolt állás. Ezen felül Standard opciót kapunk, mely csak az árnyékok világosításával foglalkozik, illetve DRO Plus lehetőséget is választhatunk, mely a világos területek elvesztése nélkül javít az árnyékos foltokon.

Dinamika tartomány optimalizáció

Pásztázó panoráma

A Sony jobb kompaktjaiban már elég régóta kísérletezik ezzel a szolgáltatással, egyre jobb eredménnyel. Folyamatos panorámafényképezésről van szó, melynél mintha csak videót készítenénk, egyfolytában oldalra svenkelünk a fényképezőgéppel az expo gomb lenyomása után. Az elkészült képdarabokat ezután automatikusan összefűzi a gép egy széles panorámaképpé. Kiváló funkció, bár a képminőség meglehetősen gyenge.

A szolgáltatás külön üzemmódot kapott a főtárcsán. Beállítva a képernyőn megjelenő kis animáció mutatja a mozgatás irányát, ami a menüben tetszés szerint megváltoztatható mind a négy irányra. Megszabhatjuk azt is, hogy milyen széles legyen kép (Normál, Széles). Ennek és a gépállásnak köszönhetően négyféle panorámaméret/szélesség áll rendelkezésünkre:

  • Tájkép állás: 7152 x 1080 pixel (Széles: 260 fok); 4912 x 1080 pixel (Normál: 178 fok)
  • Portré állás: 4912 x 1920 pixel (Széles: 178 fok); 3424 x 1920 pixel (Normál: 124 fok)

A panoráma készítése közben egy nyíl folyamatosan mutatja mozgásunk sebességét, a fordulás irányát és a hátralévő szöget.