Kipróbáltuk: Sony Cyber-shot DSC-RX1 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Felnyíló vaku: a mögötte lévő, mechanikus kioldású gombbal nyitható.
(2) Vakupapucs és kiegészítő csatlakozó, melyre nem csak külső vakukat, de a készülékhez kapható különféle kiegészítőket is illeszthetünk (pl. külső mikrofon, elektronikus vagy átnézeti kereső, hüvelykujj támasz, stb).
(3) Üzemmód tárcsa:
– Automata üzemmód (AUTO): a fényképezőgép automatikusan állít szinte minden expozíciós beállítást, így például a rekeszt, záridőt és érzékenységet. Önállóan történik a témaprogram kiválasztása is.
– P (programautomatika): minden manuális beállítás elérhető a fotós számára, kivéve a rekeszértéket és záridőt, melyek továbbra is a gép felügyelete alatt maradnak. Beállításainak felülbírálására az exp. korrekciót, vagy az úgynevezett program eltolást használhatjuk. Utóbbi együttesen módosítja a két értéket.
– A (rekesz előválasztás): a fotós szabadon meghatározhatja a rekeszt. A rekeszérték az objektív belső végén lévő gyűrűvel állítható F2,0 és F221 között, 1/3 Fé lépésközökkel. Külön tárcsával +/-3 Fé közötti expozíció kompenzáció is elérhető.
– S (záridő előválasztás): az előbbihez hasonló félmanuális üzemmód, melynél a záridőt állíthatjuk be és a gép ehhez választ egy rekeszpárt. A záridők a következők lehetnek: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000 mp. 1/4000 mp-es záridő csak F5,6 vagy nagyobb rekeszérték esetén érhető el. F2.0 rekesznél legfeljebb 1/2000 mp záridőt állíthatunk. Külön tárcsával +/-3 Fé közötti expozíció kompenzáció is elérhető.

– M (manuális mód): a fotós minden beállítást szabadon átállíthat. A rekeszértéket és a záridőt az elülső és hátsó vezérlőtárcsákkal adhatjuk meg. Az 1/2000-1/4000 mp-es záridő korlát ebben az üzemmódban is érvényes.
– 1-2-3: három mentési hely gyakran használt beállításaink számára. A mentés a Felvételi menüben érhető el.
– Kreatív videó mód: manuális mozgókép módot kapunk, melynél szabadon állítható a rekesz és a záridő is.
– Pásztázó panoráma: egyszerű panorámakészítési lehetőség, amelynél a fényképezőgép folytonos oldalirányba mozgatásával hozhatunk létre gépen belül összefűzött panorámákat.
– SCN témamódok: a fotós által kiválasztható témaprogramok gyűjtőhelye, ahol a következőkből válogathatunk: Portré, Sport/Akció, Tájkép, Naplemente, Éjszakai jelenet, Kézben tartott esti, Éjszakai portré.
(4) Expo gomb: az állóképek expozíciójának indításához
(5) Ki- és bekapcsoló gyűrű
(6) Expozíció kompenzáció tárcsa: segítségével P, A, és S üzemmódokban +/-3 fényérték tartományon belül (1/3 Fé lépésekben) felülbírálhatjuk a gép expozíciós értékeit.
(7) C (Custom) gomb: egyedi funkció rendelhető ehhez a gombhoz, melyek listája a következő oldalun (Menürendszer) olvasható.

Hátul

(1) Vakunyitó gomb: elhúzva felpattan a gépvázba épített felnyíló vaku, melyet lezárnunk már kézzel kell.
(2) Lejátszás gomb: segítségével kép- és videolejátszás módba léphetünk. Ismételt lenyomásakor (vagy az expo gomb félig lenyomott állapotában) a készülék visszalép felvételi üzemmódba.
(3) Hátsó vezérlőtárcsa: alapvetően a rekesz (A mód), vagy a záridő (S mód) beállítására szolgál, de egyéb funkció gombbal használva megváltoztatható vele valamely beállítás értéke.
Lejátszásnál a képek közti lapozásra szolgál, akár nagyított nézetben is.
(4) Mozgókép gomb: lenyomva bármilyen üzemmódban (nem szükség a főtárcsán Kreatív videó módot állítani) elindítható, újból lenyomva pedig megállítható a mozgókép felvétel. A menüben megadhatjuk, hogy bármilyen módban, vagy csak mozgókép módban indítsa a felvételt.
(5) AEL gomb: alap feladata a fénymérés adatainak, vagyis a beállított rekesz és záridő értéknek rögzítése a következő expozícióig, vagy a gomb nyomvatartásának idejéig. Ezen felül funkció gombként is használható, melyhez ugyanazok a funkciók rendelhetők, melyek a C gombhoz (felsorolásuk a következő oldalon).

Lejátszás üzemmódban a képnagyítást aktiváló gombként is használható.
(6) Fn gomb: felvétel módban a gyorsmenü előhívására szolgál, melyben azonnal, az élőképen elérhetők a gép legfontosabb beállításai.
Lejátszáskor a 4 vagy 9 nézőképes megjelenítést aktiválja.

(7) Navigációs tárcsa: a menüt aktiválva a különböző menüpontok közötti navigációra használható.
Elforgatva egy kiválasztott opció értékét módosíthatjuk vele.
A tárcsa négyirányú gombként is használható, melyek közül a fel (DISP) iránnyal a képernyőn megjelenő felvételi és lejátszási információkat váltogathatjuk. A jobb-bal és le irány funkciógombként használható, melyekhez a C-gombnál is beállítható funkciók rendelhetők (részletek a következő oldalon).
Lejátszás módban a jobb és bal iránnyal, vagy a tárcsa elforgatásával lapozhatunk a memóriában tárolt képek és videók között. A képek nagyított nézetében a négy iránnyal görgethetjük a kijelzőn a kinagyított részletet.
(8) OK gomb: a navigációs tárcsa közepén lévő gombbal véglegesíthetjük a kiválasztott beállításunkat, vagy opciónkat.
(9) MENU gomb: a fényképezőgép menüjének aktiválására vagy kikapcsolására szolgál, melyben ezután a navigációs tárcsával lépkedhetünk és az OK gombbal választhatjuk ki a kívánt beállítást.
(10) Törlés gomb: lejátszás üzemmódban az aktuálisan megjelenített fotó vagy videó végleges törlésére használhatjuk.

Elöl

(1) Segédfény lámpa: Gyenge fényviszonyok között az autofókuszrendszer munkáját segíti. Önkioldó használatakor a visszaszámlálás jelzésére is szolgál.
(2) Fókuszmód kapcsoló: három állásával az automata élességállítás (AF), manuális élességállítás (MF), valamint ezek kombinációja kapcsolható (DMF). DMF, vagyis Direct Manual Focus esetén a gép alapból automata élességállítást használ, melyet az objektív fókuszgyűrűjével bármikor finomíthatunk, utánállíthatunk.

Objektíven

(1) Fókuszgyűrű: kézi (MF), vagy direkt kézi (DMF) élességállítási módba kapcsolva ennek segítségével szabályozhatjuk az élességet.
(2) Makro gyűrű: kétállású kezelőszerv, melynek egyik opciója a 0,2-0,3 m közötti élességállítási (makró) tartomány. A másik állásban 0,3 és végtelen között működik az autofókusz rendszer.
(3) Rekeszgyűrű: segítségével F2,0 és F22 között állítható a rekeszérték, 1/3 Fé lépésközökkel