Kipróbáltuk: Sony Cyber-shot DSC-RX1 teszt

0

Optika

Peremsötétedés

Sajnos a fix optika ellenére is elég nagy a képsarkok sötétedése. Nyitott rekesszel ez 40%-os világosság különbséget is jelenthet a kép közepe és a sarkok között, ami nagyon magas és igen szembetűnő. A rekeszt szűkítve jelentősen javíthatunk a problémán, mondjuk úgy a fele alá szoríthatjuk a sötétedési problémát. Ez még mindig látható, de kevésbé zavaró, mint nyitott rekesszel.

A peremsötétedésre van ezért egy másik csillapítási lehetőségünk, mégpedig a menüben elérhető szoftveres optikai korrekció. Ez már tág rekesznél is derekasan megbirkózik a hibával és ha nem is tünteti el teljesen, azért a 18%-os peremsötétedés már közel elviselhető mértékű. Csak a sarkok végén látható. Szűkebb rekesznél még jobb eredményt kapunk, itt is nagyjából a felére csökken a kikapcsolt korrekcióhoz képest. Érdemes tehát folyamatosan bekapcsolva tartanunk a szoftveres optikai hibakorrekciót, amit Objektív kompenzáció: Vignettálás néven találunk a menüben.

Peremsötétedés

Torzítás

Az objektív torzítása is meglehetősen magas, főleg, ha szabályos formákat, például épületeket fotózunk- Nagyjából 1,1%-os hordótorzításra számíthatunk, de persze itt is bekapcsolható a korrekció. A menüben Objektív kompenzáció: Torzítás néven futó opciót kikapcsolt és Automatikus módban használhatjuk. Utóbbi esetben 0,15%-ra zsugorodik a hordótorzítás, ami gyakorlatilag láthatatlan életszerű helyzetekben.

Kromatikus aberráció

Talán mondanom sem kell, hogy optikai kompenzáció nélkül a színhiba is látható és bizonyos esetekben zavaró lehet. Főleg nyitott rekesznél, de F8,0-ra szűkítve is észrevehető, a rekeszállítás ezúttal nem sokat jelent.

A menüben bekapcsolható Objektív kompenzáció: Kromatikus aberráció nevű szolgáltatás ezúttal is automatikusan távolítja el a színhibát, mely nyitott rekesznél még látható marad, szűkebb blendével azonban eltűnik.

Kromatikus aberráció

Közelfényképezés, makró

Némi kompromisszumot azért kötnünk kell a nagy szenzor oltárán. Ezek egyike a makró képesség. A beépített objektív 20 cm-es közelpontra képes -ha átkapcsolunk 0,2-0,3m fókusztartományra. Ez a 35mm-es nagylátószöggel karöltve nem kecsegtet túl jó nagyítással. Ilyen távolságból nagyjából 141 mm-széles területet foghatunk be, mely azért makró képességnek nem nevezhető, korrekt tárgyfotó képességnek azonban igen. Makróhoz szükség lesz egy megfelelő minőségű előtétre is, mely a 49 mm-es frontmenetre felhelyezhető.