Kipróbáltuk: Sony Cyber-shot DSC-RX1 teszt

0

Különlegességek

Dinamika-tartomány optimalizáció és HDR mód

A kombinált DRO (Dynamic Range Optimizer) és HDR (High Dynamic Range) mód a túl világos és sötét képterületek arányán igyekszik javítani. A DRO funkciót bekapcsolva az árnyékosabb, sötét képterületeken világosíthatunk. Használhatjuk automatikus módban, de az 1-5 erősségi szintek bármelyikét is használhatjuk. Mivel egy képet készít és ebből húzza elő az árnyékok részleteit, bátran használhatjuk mozgó téma fotózásánál is.

Az ugyanebben a menüben kiválasztható és beállítható HDR mód nem egy képet készít, hanem hármat, és nem csak az árnyékos területeket, de a csúcsfényeket is kezeli. Ezúttal 1-6 Fé fokozatokat állíthatunk, így növelve az átfogást. Hatásfoka ugyan jobb lehet mint a fentinek, de hátránya, hogy több képet készít sorozatban, vagyis kézből, illetve mozgó témák fotózására csak korlátozottan alkalmas.

Pásztázott panoráma

A Sony gépeiben szintén viszonylag régóta használt, és jól működő szolgáltatás a pásztázott (vagy mozgó) panoráma. A DSC-RX1-ben sem kapunk többet (igaz kevesebbet sem) mint az eddigi csúcsmodellek esetén. A panoráma mód lényege, hogy az egymás után elkészült fotókat nem kell utólag összefűznünk egy széles képpé. Megteszi helyettünk a gép, rögtön a fotók elkészülte után. Nekünk csak a képméretet kell kiválasztanunk (Normál, vagy Széles), valamint a pásztázás irányát (Fel, Le, Jobbra, Balra). A beállítást követően az exponáló gombot folyamatosan nyomva és a géppel a meghatározott irányba pásztázva (svenkelve) elkészül a sorozat. A fotózás közben az LCD-n egy mozgó sáv jelzi a pásztázás aktuális pozícióját. A rögzített képsorozatból egy összefűzött panorámafotó kerül mentésre.

A képek illesztése meglehetősen pontos, még kézből készített panorámáknál is, de jobban szemügyre véve a fotót találunk azért szellemképet is. A tesztben szereplő panorámafotók mindegyike kézből készült.

A panorámák felbontása normál módban 8192×1856, széles módban 12416×1856 pixeles, ha tájkép állásban dolgozunk. A gépet függőlegesen tartva 3872×2160 pixeles vagy széles módnál 5536×2160 pixeles panorámákat kapunk.