Kipróbáltuk: Sony Cyber-shot DSC-RX1 teszt

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Jó kompakt szokás szerint a DSC-RX1 is kontrasztérzékelésen alapuló AF rendszert kapott 25 AF ponttal. A gyakorlatban ennél azért valamivel több élességállítási mezőt jelölhetünk ki szinte a teljes képen. Összesen 17 x 11-et. Kiválasztásukat rábízhatjuk az automatikára, de fixen beállíthatjuk csak a középső pontot is.

Aurtomata AF pont választás

Középső AF pont aktív

A fókusz üzemmódokat a gép elején lévő apró és kissé kényelmetlen tárcsával válthatjuk. Ezek a következők:

  • Egyszeri (AF): a fókuszt rögzítve (expo-, vagy funkciógombbal) az élesség mindig a beállított távolságon marad.

  • Folyamatos (AF): az élesség mindig a beállított AF pontra eső témán marad, így a kép átkomponálásakor folyamatosan változik. Videofelvételkor mindig ezt használja a készülék.
  • Direkt manuális (DMF): a gép automatikus élességállítást használ, amit kézi fókuszálással is finomíthatunk.
  • Manuális (MF): kézi élességállítás.

Manuális AF pont választás

Az automata élességállítás érzetre elég fürgének tűnt, ha jó fényviszonyokkal találkozik. Gyengébb fénynél már jelentősen lassabb. Ilyen körülmények között a menüben is letiltható narancs színű segédfény lámpa segíti az AF munkáját, legalábbis néhány méterig.

Az autofókuszt lehetőségünk lesz rögzíteni is az AEL gomb segítségével, melyre a fenti módok közti váltás, vagy akár az automata élességállítás aktiválása is beprogramozható. Alap feladata természetesen az expozíciós adatok rögzítése (AE-Lock).

Követő fókusz

Az expozíció és a fókusz az exponáló gomb félig lenyomott állapotában is rögzül, kivéve ha folyamatos vagy követő fókuszt használunk. A követő fókuszt a navigációs tárcsa közepén lévő gombbal aktiválhatjuk, vagy kapcsolhatjuk ki. Bármilyen témára állítva a gomb ismételt lenyomásával rögzíthető rajta az élesség, és annak elmozdulásakor (vagy a gép megmozdításakor) a fókuszpont folyamatosan a kijelölt témán próbál maradni. Meglehetősen jó eredménnyel, de azért hirtelen mozdulatoknál sajnos elveszítheti a befogott témát.

Kézi élességállítás információi

Amint megmozdítjuk a kézi élességállítás gyűrűjét a kijelző élőképe azonnal 5,9×-es nagyításra vált, így segítve a pontosabb fókuszálást. A nagyított kivágást a navigációs nyílgombokkal görgethetjük bármely irányba. Ezen kívül egy távolságskála is megjelenik a kijelző alján, de ez alapján csak hozzávetőlegesen állapítható meg az élesség. Sokkal nagyobb segítség a bekapcsolható Csúcsérték kijelzés, mely színes foltokkal, vonalakkal mutatja a képen éles területeket. Megjelenésének erőssége három fokozatban állítható, sőt még a színét is befolyásolhatjuk, ha a piros helyett jobban tetszik mondjuk a sárga vagy a fehér szín.

Fénymérési módok közül a megszokott trió áll rendelkezésre, vagyis a teljes képmezőt befogó többmezős, a középre súlyozott, és a szpot mérési érték.

Sorozatfelvétel

A sorozat módokhoz az Fn gombbal előhívható gyorsmenüben jutunk, és kétféle beállítás közül választhatunk. A normál sorozat (Folyamatos felvétel) mindössze 2,5 képet jelent másodpercenként, viszont folyamatos élességállítást kapunk, melyet minden képnél utánaigazít a gép. Ha viszont nem az élesség, hanem inkább a sorozat sebessége a fontos, meg is duplázhatjuk a teljesítményt. A zársebesség prioritásos mód 5 kép/mp-et nyújt. Az általunk mért teljesítmény adatok az alábbi táblázatban olvashatók:

Sorozat sebességek (8 GB,
UHS-I SDHC)
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
(JPEG, Extra fine)
készíthetõ képek száma
(RAW)
Normál 2,5 kép/mp 15 kép 15 kép
Záridõ prioritás 5 kép/mp 13 kép 12 kép

A Képtovábbítási mód menü – ahol a sorozatok is beállíthatók – további opciókat is tartogat. Választhatunk 2 vagy 10 másodperces önkioldót, illetve többféle automatikus sorozatot, melyek közül az expozíció sorozat számít alapnak. Nagyon egyszerűen, egy gomb nyomogatásával állíthatjuk be a képek számát (3 vagy 5 kép), illetve a fotók közti fényérték lépésközt (0,3, 0,7, 1, 2, 3 Fé). Expozíció sorozatból kétfélét is választhatunk, szimpla egy képenként működőt, illetve folyamatos gombnyomással elért sorozatot.

Ugyanitt érhető el az automata fehéregyensúly sorozat is, mely mindössze egyet exponál, de három képet ment kissé eltolt fehéregyensúly hangolással. Kétféle „lépésközre” állíthatjuk (Normal, High). Hasonló módon működik a DRO sorozat is, mely szintén ezt a kétféle beállítást kínálja. Segítségével a kép világos és sötét területeinek arányán javíthatunk.

Videó

A mozgókép felvétel nagyon hasonló az RX100-hoz, de még inkább az SLT-A99-hez. Itt is kétféle formátum választható, a hagyományosnak mondható MPEG-4, valamint a legújabb AVCHD 2.0, ami ugyebár Full-HD felbontást és 60/50 kocka/mp-es képfrissítést jelent. Ebben a formátumban egyedül az 1920 x 1080-es felbontás választható, de ez a képnormától függően 60 vagy 50 képkocka/mp-es (28 Mbps), illetve kétféle tömörítésű (24 és 17 Mbps) váltott soros 60/50i videó lehet. Elérhető továbbá szintén kétféle minőségben a 25 és 24 képkocka/mp-es frissítési sebesség is.

Ha MP4-et választunk 1440 x 1080 pixeles, illetve VGA (640 x 480 pixel) méret áll rendelkezésünkre, mindkét esetben 30/25 kocka/mp sebességgel. A videosnittek hossza egyenként legfeljebb 29 perc lehet.

A módválasztó tárcsán külön Kreatív videó mód is beállítható, de alapesetben nincs rá szükség. A különálló videó gombbal bármikor kezdeményezhető a felvétel. Kreatív módra legfeljebb akkor kapcsolunk majd, ha manuálisan akarjuk beállítani az expozíciós értékeket. Ezek egyébként videózás alatt a fénymérés függvényében folyamatosan változnak. Az autofókusz folyamatosan működik mozgókép felvételkor.

A menüben elérhető Automatikus lassú exponálás mód engedélyezésével túl sötét téma esetén önállóan szabályozza a záridőt a fényképezőgép, ha elindítjuk a felvételt. Ezen kívül SteadyShot, vagyis a szenzor eltolásán alapuló stabilizáció is engedélyezhető, mely tesztünk során nagy segítség volt a kézből történő, remegésmentes svenkeknél.

A gép tetején található két apró mikrofonnal sztereó hang rögzíthető, de ha elégedetlenek vagyunk ennek minőségével, külső sztereó mikrofon is csatlakoztatható hozzá. Ezt a vakupapucsra illeszthetjük, oldalt pedig egy 3,5mm-es minijack aljzatot kapunk. A Sony az ECM-CG50 kondenzátor mikrofont kínálja a fényképezőgéphez. A hangfelvétel a menüben letiltható, ahol szélzajcsökkentést is bekapcsolhatunk.

A videók 16:9-es oldalarányúak, ami némileg kisebb látószöget jelent. 35mm-es objektívünk ilyenkor – kikapcsolt stabilizáció mellett – 37mm-nek megfelelő látószöget ad, míg bekapcsolt SteadyShottal 44mm-t kapunk.