Könyvajánló: Adobe Photoshop CS6 tankönyv

0

Az Adobe Photoshop CS6 Tanfolyam a könyvben kötet bemutatása majdnem olyan nehéz, mint magának a Photoshopnak az ismertetése. Ezen persze nem kell csodálkozni, hiszen a könyv a szoftver összetettségét próbálja 350 oldalon és 14 leckének hívott fejezetben lekövetni. A fekete-fehér kiadvány nem egy szórakoztató képeskönyv, hanem a tankönyvek többségéhez hasonlóan kemény, tömör olvasmány. A szerzők nem beszélnek mellé, nem jópofiznak, hanem a szoftver első elindításától kezdve, a kezelőfelület bemutatásától a legalapvetőbb funkciókon keresztül végigveszik a Photoshop minden apró eszközét.

Az anyagot a következő 14 leckébe csoportosították:

 1. Ismerkedés a kezelőfelülettel
 2. Alapszintű képkorrekció
 3. Kijelölések használata
 4. A rétegkezelés alapjai
 5. Digitális fényképek korrekciója és tökéletesítése
 6. Maszkok és csatornák
 7. Tipográfiai tervezés
 8. Vektorrajzoló technikák
 9. Profi montázsok készítése
 10. Videók szerkesztése
 11. Festés a Keverőecset eszközzel
 12. Munka háromdimenziós képekkel
 13. Fájlok előkészítése az internetre
 14. Megfelelő színek előállítása és nyomtatása

Bár az ilyen oktatóanyagok általában a kezdő felhasználóknak szólnak, a szoftverek használatát bemutató tankönyvek kicsit szélesebb rétegnek szólnak. Az alkalmazások egy-egy új verzióban olyan szinten átalakulnak, annyi új funkció jelenik meg bennük, ami miatt az előző verzióban járatos felhasználók is szinte kezdőnek számítanak. Itt persze többnyire nem arról van szó, hogy a gyakorlott felhasználók már ne tudnák használni az új programot, inkább arról, hogy az évek során begyakorolt, olykor bonyolult műveletsoroknak az új verzióban már lehet egy sokkal egyszerűbb, célirányosan az adott problémát megoldó eszköze.

Ilyen új megoldás a Photoshop CS6-ban a perspektíva és geometriai torzításokat korrigáló Adaptive Wide Angle eszköztár, amit a könyv a 9. fejezet végén mutat be, vagy a tartalomérzékeny mozgatás, ami az 5. leckében kap szerepet. Persze aki a korábbi verziók minden funkcióját betéve tudja, annak a könyv valószínűleg túl sok ismétlést tartalmaz, de gyanítom, hogy még mindig ők alkotják a kisebbséget. Ettől függetlenül jó lett volna, ha a szerzők kiemelik egy-egy funkciónál, hogy az újdonság a CS6-ban.

Persze CS5-ről CS6-ra lépő profiknak, továbbra is az újdonságokat bemutató rövid cikkeket ajánljuk, de aki több verziót is kihagyott, vagy még csak amatőr szinten használja a Photoshopot, annak a Photoshop CS6 tankönyv ajánlott két ünnep közti olvasmány.