Címlap 2010

Archívum

Történelem: SanDisk

Az eddig bemutatott cégekhez képest egy ifjú titánnal van dolgunk, ha a SanDisk történetet kutatjuk. Ellentétben azonban az „ősi” múltra visszatekintő fotográfiával, a flash memóriák életútja nem egy régi történet. Bő két évtizedes fennállása óta a SanDisk néhány év alatt vált e piac vezető és trend alakító gyártójává.

Történelem: Fujifilm

Lássuk csak! FinePix, stimmel. SuperCCD, stimmel. Velvia, stimmel. Ennyit egy mezei fényképezőgép tulajdonosnak is illik tudnia Japán legnagyobb filmgyártójáról, mely cég ügyesen és az elsők között mentette át magát a digitális érába. De mit érdemes még tudni a Fujifilm logó tulajdonosáról? Megpróbáltuk összefoglalni.

2004-es összefoglaló

Mi történt idén a digitális fényképezőgépek piacán? Milyen új innovációk születtek? Milyen jelentős eseményekről számolhattunk be? Az év áttekintésén kívül megvizsgáltuk, milyen jelentős változások mentek végbe a digitális fényképezőgépek piacán 2004-ben az előző évihez képest. Vajon mi a tendencia? Az biztos, hogy 2004-ben nagyobb felbontású gépek jelentek meg, de mi a helyzet az optikai zoommal, illetve a memóriakártyákkal?

Röviden: Kyocera Finecam L3v teszt

A Finecam L3V egy belépőszintű digitális fényképezőgép. Felbontása 3,2 Mpixel, optikája 3x-os átfogású, borítása fém. Eddig a szokásos. De aztán ott a hátfal, a hatalmas 2,5 inch átlójú TFT LCD-vel, amelyre mindent lehet mondani, de hogy szokványos, átlagos, azt nem.

Alapfokon: Memóriakártyák – MultiMedia / Secure Digital

Két kártyatípus egy fizikai formátumban. A két kártyát fejlesztőik az azonos külső miatt sokáig egybemosták. A formátumok között azonban nagyok az eltérések.

Amiről 2002-ben írtunk

Összeállításunkban a 2002 során készült anyagokat gyűjtöttük egy csokorba. A részletes tesztek mellett megjelentek a rövid, de a gép tudásának bemutatására törekvő bemutatók és az alapfogalmakat ismertető cikkeink is.

Az xD kártya

Ősztől megszűnik a jól ismert SmartMedia kártya, helyébe a sokkal kisebb és nagyobb kapacitásokban is elérhető xD kártya lép. Nem cseng ismerősen a név? Nem csoda, a kártya a Fujifilm és az Olympus vadonat új közös fejlesztése.

Kipróbáltuk: Ricoh RDC-i700 teszt

Három millió pixeles fényképezőgép internetezési lehetőséggel és olyan kényelmi szolgáltatásokkal, amilyenekre eddig nem is gondoltunk.

Kipróbáltuk: Sony DSC-S70 teszt

Viszonylag nagy, nehéz és picit talán bumfordi, de ennek köszönhetően masszív és kellemes fogású. Az optikáján ott virít a Carl Zeiss felirat, ami egyfajta tekintélyt kölcsönöz neki. Első ránézésre ez a Sony DSC-S70-es.

Kipróbáltuk: Ricoh RDC-6000 teszt

Kicsi, egyszerű külsejű, az ember nem néz ki túl sokat belőle. Hanyatt csak akkor dobja magát, mikor belenéz a menübe és meglátja mi mindent lehet állítani rajta. Ebben az árkategóriában nem ehhez vagyunk szokva.

NÉPSZERŰ CIKKEK

Alapfokon: Objektívek – Gyújtótávolság

Az érzékelő lapka után a digitális fényképezőgépek talán legfontosabb alkotóeleme az optika. Cikksorozatunk következő néhány részében erről ejtünk néhány szót.

Alapfokon: Érzékelők VI.

Előző alkalommal a Fujifilm SuperCCD-jét mutattuk be. Most azonban egy nagyságrenddel jelentősebb előnyökkel rendelkező különleges érzékelőről lesz szó.

Olvasónktól: Egy fotó egy gombóc fagyiért

Mennyit ér ma egy fotózás? Sokan foglalkoztak már ezzel a kérdéskörrel, főként a profi és hivatásos fotósok közül. Egyre többen panaszkodnak arra, hogy nagyon...

A fotósok 10 legrosszabb rémálma

Minden szakmának megvannak a gyönyörűséges és az árnyoldalai is. Amikor a kőműves otthon hagyja a fandliját, az nagyjából olyan, mint amikor a fotós nem...

Billentyűparancsok Lightroomhoz és Photoshophoz

Webes shortcut puska Adobe Photoshophoz és Lightroomhoz.