Rádiós vakukioldók

0

Középpontos kisvaku kioldók

Tartozékok

Ezeknél a készülékeknél gyakori, szinte alapfelszereltség az egy vagy két, különböző csatlakozóvégű szinkronkábel (persze rövidebb változatban), és a különféle átalakító adapterek. Mivel mobil eszközökről van szó, mindegyikük elemmel működik, elég változatos fajtákat felvonultatva. Alap felszereltségükhöz jobbára ezek is hozzátartoznak. Alapnak számít továbbá az 1-1 adó és vevő egység, de némelyekhez két vevőt is kapunk, sőt a piacon akadnak olyan – általunk most nem tesztelt – szettek is, melyekhez több vevőegység is jár.

Fomex Dr. Ray

Igen gazdag tartozék kínálattal érkezett, melybe nyugodtan beleszámolhatjuk a bélelt, cipzáros keménytokot is. A készlet dupla vevős változatban is kapható.

 • 1 db adó
 • 1 db vevő
 • 2 db 3,5 mm TRS kábel, kb. 30 cm
 • 1 db vaku szinkronkábel, kb. 30 cm
 • 2 db 6,3-3,5 mm TRS átalakító
 • 2 db öntapadós felfogató menet

Phottix Aster PT-V4

Ehhez a termékhez hasonló kiegészítők járnak mint a Fomexhez, de két vevőkészülékkel kaptuk.

 • 1 db adó
 • 2 db vevő
 • 2 db 3,5 mm TRS kábel, kb. 30 cm
 • 1 db vaku szinkronkábel, kb. 30 cm
 • 2 db 6,3-3,5 nn TRS átalakító

Godox RMI-C3

A Godox C3-hoz szinte minden kábelvariációt megtalálunk, ami csak szóba jöhet, még kábeles távkioldó végűt is mellékeltek.

 • 1 db adó
 • 1 db vevő
 • 1 db 3,5-2,5mm TRS kábel
 • 1 db 2,5mm – távvezérlő csatlakozó kábel
 • 1 db 2,5 mm – szinkron csatlakozó kábel
 • 1 db 3,5-6,3 TRS csatlakozó átalakító
 • 1 db 23A elem

Külső, kivitel

Nagyon szép, igényes, de nem fennhéjázó külsőt kapott a Fomex Dr. Ray kioldópár. A fekete műanyag borítás a sarkoknál lekerekített, a vevő szélein beszűkül, hogy könnyebben, kényelmesebben markolható legyen a vaku felhelyezésekor. Az illesztések, anyagminőség is jó.

Fomex Dr. Ray

Fomex Dr. Ray

Az adó kezelőszerveinek többsége a tetejére került. Itt kapott helyet a négy darab kétállású csatornaváltó kapcsoló, balra pedig egy zöld működésjelző LED. Középen egy tesztgomb zárja a sort. A készülék alján műanyag vakutalp található, középpontos csatlakozóval és szintén műanyag szorítógyűrűvel. Jobb oldalán egy apró 2,5mm-es TRS csatlakozóaljzatot helyeztek el. Működéséhez egy 23S méretű ceruzaelemre van szükség, melyből egyet mellékelnek is a kioldóhoz. Az áramforrást a hátoldalon nyíló foglalatba helyezhetjük, melyet egy lepattintható műanyagajtó takar.

Fomex Dr. Ray

Fomex Dr. Ray

Fomex Dr. Ray

A vevőegység tetején egy bekapcsoló gomb, valamint az adóhoz hasonlóan négy csatornaváltó kapcsoló található, sőt még egy fém, középpontos érintkezős vakupapucsnak is maradt hely, melyhez szinte bármilyen kisvaku csatlakoztatható. A vevő hátulján egy 3,5mm-es TRS szinkronaljzat látható, balra pedig egy hagyományos szinkronbemenet aljzata. A Fomex terméke opcionális hálózati tápról is üzemel, de mobilitásához hozzátartozik az elemes működés. Az alján lévő foglalatba 2 db AAA méretű elem fér. Ugyanide került egy fém állványmenet is.

A hong kong-i Phottix cég Aster elnevezésű terméke talán harmadába sem kerül, ennek megfelelően nagyon egyszerű kivitel, bármiféle extra nélkül. Egyetlen, de nem elhanyagolható extrája, hogy két vevőt kapunk ezért a pénzért. Az Aster termékcsalád formatervezésére szinte semmit nem adott a gyártó, szimpla célszerszámoknak tűnnek.

Phottix Aster

Phottix Aster

Az olcsó műanyagházas adó alján lévő vakutalp műanyagból készült és még szorítócsavart sem tartalmaz, csupán két fémdudort, hogy biztosan a helyén maradjon. Tetején egyetlen teszt gomb és egy LED kapott helyet. Bal oldalán egy 3,5mm-es TRS csatlakozóhely, valamint egy puritán bekapcsoló gomb található, jobbra pedig egy ugyanilyen kivitelű négyállású csatornaválasztó kapcsoló.

Phottix Aster

Phottix Aster

A vevő egység kivitele szintén nélkülöz minden extrát, bár ehhez mérten legalább kicsi. Tetején csak egy fém, középpontos vakupapucsnak maradt hely, elején pedig egy piros működésjelző LED-nek, és egy fényérzékelőnek. Bár az alja teljesen sík, így elméletileg egy felhelyezett vakuval akár talp nélkül bárhol felállítható lenne, a lekerekített felülete pont a vakufej irányába, vagyis a villanó előre eső súlypontjához esik, így minduntalan felborul. A jobb oldalán itt is egy fentihez hasonló szinkronaljzat nyitja a sort, majd egy csatornaválasztó folytatja, hogy aztán egy háromállású kikapcsoló/módválasztó gomb zárja. A vevőhöz való elemet a bal alján oldalra nyíló foglalatba helyezhetjük. Az adóegység beépített elemes.

Phottix Aster

Phottix Aster

A középpontos kioldók harmadik képviselője a Godox RMI-C3, mely inkább retro jellegű, kicsit az elmúlt évtizedeket idéző külsőt kapott. Nem biztos, hogy szándékos trendiségről van szó, mindenesetre az adó tetején lévő teleszkópos fém antenna meglehetősen táskarádiós hangulatot áraszt. A tetejét a jellegzetes, kerek teszt/kioldó gomb uralja, mely kényelmesen elérhető.

Godox RMI-C3

Godox RMI-C3

Az adó házát úgy tervezték, hogy kézben tartva is könnyű legyen használni és a gombot elérni, melynek, mint látni fogjuk többféle szerepe van. A gomb fölött a szokásos működésjelző lámpácska található, alatta pedig egy háromállású módválasztó kapcsoló. Végül a többiekhez hasonló kivitelű, apró, csatornaválasztó kapcsolók kerültek a felső részre. A jó kézbe tarthatóság jegyében a szintén kerek alsó részre csak egy 23A elem foglalat került, valamint a lehagyhatatlan műanyag vakutalp, mely persze középpontos érintkezőt és műanyag szorítógyűrűt is kapott.

Godox RMI-C3

Godox RMI-C3

Hasonlóan gömbölyded oldalú, de kicsit szélesebb a vevőegység, melynek tetején egy fém vakusaru, egy négykapcsolós csatornaválasztó és egy LED található. Jobb oldalán egy háromállású módválasztó kapcsolóval választható ki a szükséges funkció, vagy kapcsolható ki a készülék. A másik oldalán két 2,5mm-es TRS aljaz kapott helyet. A vakupapucs felé eső részen két AAA elemfoglalat bújik meg egy kis elhúzható műanyagajtó mögé rejtve.

Godox RMI-C3

Godox RMI-C3

Szolgáltatások

A Fomex Dr. Ray kioldó 2,4 Ghz körüli tartományban kommunikál, mely stabil zavarmentes használatot tesz lehetővé, elkerülve a gyakori rádiós jelforrások okozta zajt. Extra szolgáltatásának vehetjük a gyönyörű keménytokot, mely bélelt és az összes kiegészítő számára jól kialakított belső kapott. Nem befolyásolja a működést de a biztonságos tárolás és szállítás fontos lehet az élettartam szempontjából. Ha már tárolás, akkor ide vehető a mellékelt két öntapadós műanyagmenet is, melyek például a műtermi vakuk oldalára ragaszthatók. Így a vevő egység – akár 2 db is – az állványmeneténél fogva könnyedén felerősíthető a villanók oldalára.

Fomex Dr. Ray

Fomex Dr. Ray

Az adó és vevő négy darab kétállású kapcsolója 16-féle beállítást tesz lehetővé, vagyis 16 csatornát kapunk. A vevő alján lévő fém állványmenet nem csak az említett tapadós menetekre, de bármilyen standard fotóállványra rögzíthetővé teszi, a felső sarura pedig egy vakut csatlakoztatva már kész is a mobil stúdiószett, rádiós vezérléssel. A készülék bal oldalán lévő hagyományos szinkron aljzat a megszokott végű kábelek csatlakozását is lehetővé teszi, de emellett kapunk TRS bemenetet is, sőt hálózati tápról, vagy akkumulátorról is üzemeltethető a kioldó. Az utóbbihoz való kábel külön beszerezhető.

Phottix Aster

A Phottix Aster bár puritán, de extrákra is képes. A kis és műtermi vakuk kioldásán kívül külső vaku villanására is reagál. Erre szolgál az elején, a LED mellett elhelyezett fényérzékelő dióda. A vevő jobb oldalán lévő kapcsolóval választhatjuk ki, hogy vezeték nélküli rádiós (W), vagy slave (L) kapcsolatot szeretnénk.

A készülék 433 MHz-en kommunikál, összesen négy csatornán, melyek az adó és a vevő oldalán lévő egyszerű kapcsolóval választhatók ki. Az adó bekapcsológombja rendelkezik egy harmadik állással is ALL néven. Aktiválva az adó az összes csatornán lévő vakunak jelet küld és elvillantja. A Phottix Aster PT-V4 szettet 2 vevőegységgel vásárolhatjuk meg.

A kihúzható antennás Godox RMI-C3 is tartogat meglepetéseket. Egy 3-in-1 eszközről beszélhetünk, mely műtermi vakuk, középpontos kisvakuk kioldására, és fényképezőgép távvezérlőként is használható. Ezért hát a marokba illő lekerekített kivitel és nagy elsütő gomb. Az adó tetején lévő módválasztóval kiválaszthatjuk, hogy vakut (Flash), vagy fényképezőgépet (Camera) szeretnénk vezérelni. Utóbbihoz két opció is rendelkezésre áll. A G-állás normál elsütést jelent, míg a B mód a Bulb záridős távkioldást, első gombnyomásra nyitva, másodikra csukva a zárat.

Godox RMI-C3

Godox RMI-C3

A két egységen lévő négy kapcsolóval 16 csatorna közül válogathatunk. A készülékek 433 Mhz-en működnek.

Gyakorlati tapasztalatok

A gyakorlatban mindegyik kioldó működőképesnek bizonyult, bármely funkcióját is választottuk. Elsődlegesen a működési hatótávolságukra voltunk kíváncsiak, hiszen a szabadban nem mindegy, hogy milyen messziről és milyen biztosan képes kommunikálni egymással a két egység.

Fomex Dr. Ray

A Fomex Dr. Ray kettős specifikációinál rendkívül nagyvonalúan 300+ métert ad meg a gyártó, ami enyhén szólva is kiváló teljesítmény lenne. Ezt nyilván Mongóliában a pusztán, minden zavaró rádióforrástól távol mérhették, mert nekünk a belvárosi, félig nyílt terepen, kb. 120 méterről volt hajlandó „beszélgetni” egymással az adó és a vevő, de ekkor már csak elvétve sikerült elvillantani a vakut. 100 méterről viszont gond nélkül kommunikáltak. A látszólag kiábrándító, gyárihoz mérten harmad akkora hatótávról azért meg kell jegyeznem, hogy teljes tesztmezőnyünk legjobbja lett.

A jóval olcsóbb Phottix Aster PT-V4 szett adójának hatótávolsága 30 m a gyári értékek szerint. Az ígérteket becsülettel hozta is a készülék. 30 méterről még vígan elvillantotta a vakut, két lépéssel távolabb viszont már nem minden kioldást követett villanás.

Godox RMI-C3

Godox RMI-C3

A Godox RMI-C3 tetején nem dísznek van a kihúzható antenna, komolyan befolyásolhatja a hatótávolságot is. Gyári mérések alapján ez kisvakukkal és műtermi villanókkal 30 m, a fényképezőgépet távvezérelve pedig 100 méter. Csak a vakukioldást mértük, mely betolt antennával mindössze 10 méterig volt hatásos, kihúzottal viszont valóban 30 méterig működött. A készülékek 45 méter távolságból is kommunikálnak egymással, de ekkor már gyakran kihagy a villanás.

A szinkronidőt bent mértük, stúdióvakukat és redőnyzáras DSLR gépet használva. A Fomex Dr. Ray gyári adatai szerint 1/250 mp-en még használható. Valóban, de a képeken alul már vékony fekete csík látszott, a rossz szinkron jele. 1/200 mp-nél még tökéletes a készülék.

Phottix Aster

A Phottix Aster PT-V4-et szintén 1/250 mp-ig ajánlja a gyártó, de nálunk csak jóval rövidebb, 1/100 mp-es záridővel születtek tökéletes képek. Ennél rövidebbet használva már megjelent a csík.

A Godox RMI-C3 a gyári mérések szerint maximum 1/200 mp-ig szinkronizálható. Nálunk ebben a beállításban ismét feltűnt egy nagyon vékony csík, tehát jobbára 1/160 mp-en, vagy ennél hosszabb záridőkkel ajánljuk.