Rádiós vakukioldók

0

Stúdióvaku kioldók

Tartozékok

A műtermi vakukhoz készült rádiós kioldók közül többnyire olcsóbb darabok jártak nálunk, így felszereltségük, csak a legszükségesebb kiegészítőkre terjedt ki. Ennek a csapatnak viszont amúgy sincs szüksége extrákra, hiszen beépített kábellel, jobbára hálózati tápcsatlakozóval rendelkeznek. A többséghez azért jár egy 6,35-3,5mm (vagy 2,5) TRS csatlakozó átalakító, vagy egy rövid szinkronkábel, és egy elem az adóhoz.

GuangBao CF604

 • 1 db adó
 • 1 db vevő
 • 1 db 30 cm-es szinkronkábel
 • 1 db 23A elem (az adóhoz)

GuangBao CF616

 • 1 db adó
 • 1 db vevő
 • 1 db 30 cm-es szinkronkábel
 • 1 db 23A elem (az adóhoz)

Ubiq Firefox R1P1

 • 1 db adó
 • 1 db vevő
 • 1 db TRS 6,35-3,5mm csatlakozó átalakító
 • 1 db AAA elem

DRT-4G

 • 1 db adó
 • 1 db vevő
 • 1 db 30 cm szinkronkábel
 • 1 db TRS 6,35-3,5mm csatlakozó átalakító

Külső, kivitel

GuangBao CF616 (CF604)

A GuangBao CF604 és CF616 kioldók a megtévesztésig hasonlítanak egymásra, teljesen ugyanaz a kivitel, leszámítva az adó tetejére nyomott típusszámot és a mindkét egység alján lévő csatornaváltó kapcsolókat. A CF604 4 csatornás, így 2db kétállású kapcsolót kapunk az adó és a vevő alján. Rikító keretszínük miatt azonnal megtaláljuk őket. A CF616 modell 16 csatornát kapott, melynek váltását 4 db hasonló kapcsolóval oldották meg. A kapcsolók nagyon picik, elég nehezen hozzáférhetők, de nincs is minden percben szükség a használatukra. Segítségükkel beállítható, hogy az adó és a vevőegység szinkronban legyen (ugyanazon a csatornán).

A GuangBao készülékek kivitele elég „olcsó”, viszonylag vékony, ropogós műanyag, összepattintható illesztésekkel, csupán néhány helyen csavarozva. Mindkét kioldó adója nagyon kicsi és könnyű. Az említett csatornaváltó mellett tetejükön a rádiós kapcsolat ellenőrzésére is szolgáló, apró teszt gomb és a kapcsolatot jelző vörös LED kapott helyet. Jobb oldalukon egy mini TRS szinkroncsatlakozó aljzat található. Az adóegység alján lévő műanyag vakutalp egy középpontos érintkezővel rendelkezik. Műanyag szorítócsavarral erősíthetjük a fényképezőgép vakupapucsára. Egy mini (23A) elem szükséges a működtetéséhez, melyet a szétszedése után tudunk behelyezni. Viszonylag könnyű művelet, mivel csak egy csavar tartja össze az adót, és szerencsére nagyon ritkán kell cserélni.

GuangBao CF616 (CF604)

GuangBao CF616 (CF604)

A vevő hasonlóan puritán, de persze nincs is szükség másra. Hátsó részén egy hálózati tápcsatlakozót helyeztek el, ahová a stúdióvaku tápkábelét illeszthetjük, másik véné egy rövid, beépített tápkábellel és egy szinkronkábellel csatlakozhatunk a vakuhoz. Tetején egy zöld LED jelzi a rádiókapcsolat meglétét.

A „Tesztmezőny piperkőce” címet egyértelműen a Ubiq Firefox R1P1 kapná. Már a mágnescsatos, fekete-vörös doboz is figyelemfelkeltő, a belső pedig ugyanilyen kihívó. A vörös és fekete színkombináció az adó és vevőegységen is visszaköszön, fényes, szépen formatervezett, lekerekített műanyagborítás formájában. Számomra egy kissé túlzónak tűnik ez a hivalkodás egy vakukioldóhoz képest, mert a gömbölyded fényes, piros adó nagyon kevés fényképezőgéphez fog külsőben passzolni. Egy műterembe véleményem szerint nincs szükség erre a külsőre, kivéve ha meglátogat egy TV stáb, és kamerák előtt, vörös bársonyon fotózzuk az alulöltözött Marilyn Monroe-t, vagy egy tűzpiros Ferrarit.

Ubiq Firefox R1P1

Ubiq Firefox R1P1

Ubiq Firefox R1P1

A Firefox egyébként nagyon szép és nagyon igényesen összerakott, érződik rajta az odafigyelés. A vevőre például egy sima vakusarut helyeztek, így használaton kívül az adóval összecsúsztatva igényesen együtt tárolhatók. A hátsó részen ugyanúgy egy hálózati tápaljzat kapott helyet, mint a GuangBao kioldók esetében, a másik felén pedig egy rövid táp- és szinkronkábelt helyeztek el, valamint egy kis antennát. Elülső részén egy piros, működésjelző LED és egy csatornaválasztó kapcsoló található. A kapcsoló elég kicsi és csúszós.

A lefelé görbülő adóegység a fényképezőgépre csatlakoztatva belóg a vakuház elé, és nem csak színeivel, hanem méretével is elég kirívó jelenség. Műanyag vakucsatlakozója középpontos és szintén egy műanyag csavarral szorítható meg. Hátsó részén egy félrehúzható gomb, egy AAA méretű ceruzaelemet fogadó műanyag tartót nyit. A tetején a vevőhöz hasonló, apró, körbeforgó csatornaváltót, középen egy vörös tesztgombot, alatta pedig egy szintén vörös működésjelző lámpát fedezhetünk fel.

Ubiq Firefox R1P1

Ubiq Firefox R1P1

A DRT-4G kioldó páros első ránézésre a fenti termékekkel rokon kivitelű, stúdióvaku kioldó. Fontos különbsége viszont, hogy a vevőegység nem hálózati tápcsatlakozós és szinkronkábelének vége alapból mini TRS, tehát könnyedén használhatjuk akár szinkronbemenettel rendelkező kisvakukhoz is. Az olcsó, bliszteres tokban érkezett készülék hasonlóan egyszerű külsejű. Talán egy kicsit vastagabb műanyag a GuangBaóknál, így egy fokkal strapabíróbbnak tűnik.

DRT-4G

DRT-4G

Az adó valamivel nagyobb mint az említett konkurensé, a dizájnra pedig még kevesebb energiát fordítottak, és kezelőszervekből is minimális mennyiségben kapunk. A tetején egy teszt gomb bújik meg, jobb oldalt pedig egy kis TRS szinkron aljzat. Az alsó részen műanyag vakutalp kapott helyet egy középponti csatlakozóval, viszont a szorítócsavart lespórolták. Egyszerűen csak rá kell húznunk a fényképezőgép vakupapucsára. Itt található a két kapcsolós csatornaváltó is, ami ugyanolyan kivitelű mint a GuangBaóknál említett, de piros kerettel. Ez az adó is beépített elemes, mely kb. 20 000 elsütésig használható.

DRT-4G

DRT-4G

A vevő kisebb mint az eddigiek, hiszen nincs rajta hálózati tápkábel és aljzat. Az áramellátását két AAA méretű ceruzaelemmel biztosíthatjuk, mely az alján lévő foglalatba helyezhető. A tetejére egy piros bekapcsoló gomb került.

DRT-4G

DRT-4G

Szolgáltatások

Ezek a termékek alap szolgáltatásokat kínálnak egy-két kivételtől eltekintve. Alap feladatuk csupán az, hogy 4-8- 16 csatornán elvillantsák az észlelt műtermi vakukat, emellett általában egyéb külső kisvakuk szinkronkábeles kioldására is alkalmasak, de a DRT kivételével szükség lesz hozzájuk egy közeli konnektorra, vagy akkumulátorra.

GuangBao CF604

GuangBao CF616

A GuangBao CF604 négy csatornát kínál, melyeket az adó és vevő alján lévő kapcsolókkal választhatunk ki. Nem nehéz a beállítás, csupán ugyanazt az állást kell választanunk. A rádiós szinkront a LED kijelzőkön olvashatjuk le, a vaku pedig a Teszt gombbal villantható el. Az adó jobbján lévő micro jack (TRS) aljzathoz szinkronkábel is csatlakoztatható.

Ugyanezt kínálja a CF616-os ikertestvér is, azzal a különbséggel, hogy itt 16 csatorna közül választhatunk. Mindkét rádiós egység 433MHz-en kommunikál, ami néhány esetben nem túl megbízható, hiszen ezen a frekvencián számos már rádiós készülék zavarhatja. Különösebb problémával nem találkoztunk, azon kívül, hogy a kioldó egy-két alkalommal magától elsütötte a vakut.

A Ubiq Firefox R1P1 többféle változatban kapható. Megvásárolhatjuk csak a vevőt (P1), de vehetünk kisvakukhoz használható vevővel egybecsomagolt változatot is (R1B1). A szett így tetszőlegesen bővíthető a későbbiekben. Az R1P1 kimondottan nagyvakukhoz, belső használatra szánt termék. Szinkronkábel sem jár hozzá csupán egy átalakító. Opcionális kábellel azonban fényképezőgépünk távkioldójaként is használhatjuk. Erre szolgál a módválasztó kapcsoló Release állása. A Release L (Lock) opcióval B záridős kioldás is lehetséges. Az első gombnyomásra elindul az expozíció, a másodikra véget ér.

A készülék 7+1 csatornán képes kommunikálni a vakukkal, mégpedig a stabilabb 2 GHZ-es frekvenciasávon. Az első csatorna, mely az 1:1 jelölést kapta az adó és vevő szinkronizálására szolgál, a további hét pedig kommunikációs csatornaként. A két egységen nagyon könnyű ezek beállítása, és egyszerű a leolvasásuk. A vevő tárcsáján lévő Reset opcióval törölhető a csatorna szinkron.

DRT-4G

A DRT-4G-t egyértelműen mobil vakukioldónak szánta a gyártója, erre utal a kisméretű, elemről működő vevő, és a minijack (TRS) végű szinkronkábel. Nagyon egyszerű tehát kisvakukhoz csatlakoztatni bárhol, akár a szabadban is, a műtermi villanókhoz pedig a mellékelt csatlakozó átalakítóval illeszthetjük. Összesen 4 csatornát kínál, melyek az adó alján kapcsolhatók. A vevőn nincs ilyen kapcsoló, a beállításkor nyomva kell tartanunk a tetején lévő piros (bekapcsoló)gombot, és megtörténik a szinkron. A DRT-4G is 433 MHz-et használ a rádiós kapcsolathoz, ami ugyanúgy kósza elvillanásokat eredményezett, mint a GuangBao termékeknél, de itt sem volt túl gyakori anomália.

Gyakorlati tapasztalatok

Ahogy a bevezetőben írtam két fontos szempontra voltunk kíváncsiak. Közülük a hatótávolság az első, melyhez a műtermi kioldók esetén nem állt rendelkezésünkre nagy tér, a szabadban pedig nem volt módunk kipróbálni őket. Annyi azonban bizonyos, hogy minden rádiós vezérlő működőképes, könnyen beüzemelhető volt. Szobán belül gond nélkül kioldották a csatlakoztatott stúdióvakukat, sőt szerencsés szögből egy távolabbi helységből is elvillanthatók voltak. Hatótávolságként a gyári adatokat közöljük:

GuangBao CF604 és CF616: 15m (belső használatnál), 15-30m (szabadban)
Ubiq Firefox R1P1: 30m (ideális), 200m (max.), 100m (távkioldásnál)
DRT-4G: 15 m

Másik szempontunk a szinkronidő volt, vagyis az a záridő, mellyel még gond nélkül használható a gép, anélkül, hogy a villanás és az expozíció lényegesen eltérne egymástól. Ezt nagyon egyszerű megállapítani, rövid záridővel, szűk rekesszel teljesen sötét képet kapunk, rossz szinkron esetén, vagy a kép egy részén vékonyabb-vastagabb fekete csík jelentkezik. Tesztünkben ez utóbbi sem volt elfogadható.

GuangBao CF616 (CF604)

Ubiq Firefox R1P1

A GuangBao CF604 és CF616 esetében a gyártó rendkívül óvatos volt, hiszen szerényen 1/60 mp-es maximumot ad meg, ami nem túl sok. Eleve csak nagyon rövid villanási idő mellett teszi lehetővé mozgások fotózását. A gyakorlatban ezzel a záridővel valóban jól sikerült a képek többsége, de elvétve akadt köztük rossz szinkronban készült is. A záridőt 1/50mp-re növelve a képek kb. 10%-a volt problémás, 1/40mp-en pedig 2-3%-uk. 1/30 mp, volt ahol semmiképp sem tudtunk kifogni a vezérlőkön, ami leginkább tárgyfotózásra teszi alkalmassá, ezeket a kioldókat.

DRT-4G

A szépséges Ubiq Firefox használhatósága valahol 1/250 mp-nél ér véget, bár 20 képből egy alján vékony fekete csík jelentkezhet. Problémamentes működésre így 1/200 mp alatt számíthatunk tőle, redőnyzáras géppel.

A kis DRT-4G elég tisztességesen vizsgázott. A gyári értékek szerint redőnyzáras géppel 1/125 mp-ig, központi zárassal 1/250 mp-ig megbízható. Nálunk redőnyzárral is működött az 1/250-ed záridő, legalábbis a próba legalább 50 villanása mind jó képet eredményezett. 1/3 fényértékkel rövidebb záridőn már megjelent a fekete csík.