Rádiós vakukioldók

0

Univerzális vakukioldó és távvezérlők

Tartozékok

A nagyobb teljesítményű rádiós vakukioldók tartozék kínálata egyáltalán nem szélesebb, mint kisebb testvéreiké. A PocketWizard ezúttal is csak minimális kiegészítőket pakolt az egyszerű dobozba. A Phottix terméke már próbál a mobil kisvaku kioldókhoz igazodni, sőt itt igényes, fém szorítócsavaros kábelt is kapunk, de a kínálat nem lép túl az eddig látottakon.

PocketWizard Plus II

 • 1 db adóvevő
 • 1 db VELCRO öntapadós tépőzár
 • 1 db 3,5 mm TRS – hagyományos szinkron csatlakozós kábel, kb. 30 cm
 • 1 db Lanyard „csukló” szíj
 • 2 db AA elem

Phottix Atlas

 • 1 db adóvevő
 • 1 db 3,5 mm TRS kábel, kb. 30 cm
 • 1 db 3,5 mm TRS – hagyományos szinkron csatlakozós kábel (kicsúszás ellen fém szorítócsavarral)
 • 1 db 3,5-6,32 TRS csatlakozó adapter
 • 2 db AA akku
 • 1 db Lanyard „csukló” szíj

Külső, kivitel

E kategóriában két termék képviseltette magát sok tekintetben azonos külsővel, ami talán nem véletlen. A Phottix eszköze ugyanis hiába próbál kicsit más lenni, első ránézésre is nyilvánvaló, hogy a PocketWizard másolata. Ettől persze még nem megvetendő, ha képességekben is felér a példaképhez, vagy elég nyomott áron kínálják – de ezekről majd később. Méretre mindenesetre megegyezik a két termék, a mezőny legnagyobbjaiként.

Phottix Atlas és PocketWizard Plus II

Phottix Atlas és PocketWizard Plus II

A PocketWizard Plus II jellegzetes „walkie-talkie” külseje és nagy szilikongumi borítású antennája messziről felismerhető. A borítása érdes felületű, vastag műanyag, csavarozott illesztésekkel, jó összeszerelési minőségben, ahogy egy profi eszközhöz illik. A tömzsi téglatesten nem sokat dizájnoltak, kivéve, hogy lecsapták a vakucsatlakozó melletti alsó részt, a csatlakozót pedig kicsit jobbra tolták. Többször említettem már, hogy itt nem a szép külcsín a lényeg ennél a célszerszámnál meg aztán valóban nem.

PocketWizard Plus II

PocketWizard Plus II

Alul egy műanyag, középpontos érintkezővel és szintén műanyag szorítógyűrűvel ellátott vakutalp található. A gyűrű elég kicsire sikerült, kilazításnál a szögletes alsó rész miatt elég nehéz hozzáférni. Az elülső, illetve a gépre csatlakozva a hátsó részen helyezték el a kezelőszerveket, jól kivehető, tejfehér kapcsolók és gombok formájában. Fönt egy kis piros fényű LED kapott helyet mellette pedig egy háromállású átviteli módválasztó kapcsoló. Kissé lejjebb a csatornákat váltó kapcsolóra akadunk, jobbján egy viszonylag nagy teszt/kioldó gombbal. A felső részen az antenna mellett egy műanyag szíjtartót helyeztek el, melyre a mellékelt Lanyard-szíj fűzhető. Ennek segítségével egyszerűen ráakaszthatjuk a műtermi vaku állványára, vagy bármilyen kiálló tárgyra. Az antenna másik oldalán két csatlakozó aljzat látható a fényképezőgép és vaku kioldó kábelek számára. Mellettük ismét egy státusz LED árválkodik. Van egy másik csatlakozóhelye is, mégpedig a bal oldalon, egy tápaljzat, melyhez külön vásárolhatunk kábelt. Fölötte találjuk a be- és kikapcsoló gombot. A hátlap csak a masszív elemfedelet rejti, mely két AA méretű áramforrást fogad. Újabb felfogatási lehetőségként a hátlapon egy fém állványmenetet is található. A harmadik lehetőség a mellékelt öntapadós tépőzár pár.

PocketWizard Plus II

PocketWizard Plus II

A Phottix Atlas hasonló, tömzsi táglateste egy kicsit tompább fényű, de szintén strapabíró műanyagból készült. Formára kevésbé szögletes, a szélek és sarkok jobban lekerekítettek. Az illesztések itt is csavarral erősítettek, a gyártási minőség jó. A gumiborítású antenna egy centivel rövidebb a PocketWizardnál, de ugyanaz az anyag fedi. Mellette két 3,5mm-es TRS szinkronaljzat található, melyek ugyanazt a funkciót látják el, mint a konkurens csatlakozóhelyei.

Phottix Atlas

Phottix Atlas

A fotós felé eső hátlap különbsége, hogy lemaradt a módválasztó kapcsoló. Helyette plusz szolgáltatásként egy középpontos vakupapucs került a készülékre, így nem csak kábellel, közvetlenül is csatlakoztathatunk vakut a vevőként használt egységhez. Alatta szinte a PocketWizarddal megegyező, de kissé szögletesebb csatornaválasztó kapcsoló található, mellette szintén ismerős kivitelű, de most szögletes, fehér teszt és kioldó gomb.

Phottix Atlas

Phottix Atlas

Phottix Atlas

Phottix Atlas

A bal oldalon egy fehér bekapcsoló gomb és egy WRS (vezeték nélküli kioldó) módválasztó kapcsoló töri meg a fekete felület egyhangúságát. A dupla AA elemeket fogadó tartóhely ezúttal is az elülső részen kapott helyet, legalábbis fényképezőgépre csatlakoztatva ez néz előre. Ha már a konkurensen van, innen sem maradhatott le a fém állványmenet (1/4”-os). A készülék vakutalpa szintén fémből készült ezzel is túllicitálva kissé a PocketWizard megoldását.

Szolgáltatások

PocketWizard Plus II

Először is azt kell figyelembe vennünk, hogy mindkét eszköz adóként és vevőként is üzemel. Ezzel összhangban a csomagban csak egy készüléket találunk, mely szabadon kiegészíthető és összekapcsolható bármely másik típustárssal. A PocketWizard PlusII-nél inkább márkatársat írok, hiszen nem csak a saját típusát de lényegében bármely azonos márkájú családtagját felismeri. Fényképezőgépekhez kétféleképpen csatlakozhatunk: vakupapuccsal, vagy szinkronkábellel. Utóbbival kapcsolhatjuk műtermi- vagy normál kisvakukhoz is. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy mindkét eszköz középpontos csatlakozóval ellátott. Ettől függetlenül használhatók TTL vakuk rádiós elvillantására is, csupán a TTL adatok nem kerülnek továbbításra.

Az átviteli módválasztó kapcsolóval beállíthatjuk, hogy, csak a kioldóhoz közvetlenül, kábellel csatlakozó vakut villantsa el (Local), vagy a távoli, rádiós vezérlésűt (Remote), esetleg mindkettőt. Kettőnél több ilyen kioldó is kommunikálhat egymással elméletileg végtelen számú vakut vezérelve is használható.

PocketWizard Plus II

A PocketWizad Plus II előnye a 16 bites, digitálisan kódolt kommunikáció, mely 433 MHz-en történik és maximálisan 4 csatornát vehet igénybe. Tesztünk során tökéletesen, megbízhatóan működött. Lényegében bármilyen vaku mellett használhatjuk, tökéletesen kezeli akár a régi manuális nyeles villanókat is. A készülék nagy távolságú jeltovábbításra képes, nagyon kis elérési idővel (0,08 mp). További extra szolgáltatása a nagy sebességű sorozat, mely 12 kép/mp sebességig garantált.

A Plus II nem csak vakukioldóként, hanem fényképezőgép távvezérlőként is használható. Ehhez két készülékre lesz szükség. Az egyikük a teszt gombot lenyomva működik adóként, a vevő pedig egy külön megvásárolható kioldó kábellel csatlakoztatható a fényképezőgéphez.

És ha már vakukioldó és távkioldó is egyben, munkára foghatjuk távvezérelt vakukioldóként is, ha legalább három Plus II-őt kapcsolunk össze. Egyikük adóként működik, a második egység pedig egy fényképezőgép vakupapucsára csatlakoztatva vezérli a távoli vakuhoz kábelesen kapcsolt harmadikat. A kioldást az első készülék teszt gombjával végezhetjük. Nem annyira bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik.

A készülék Transmit Only módjával megoldható, hogy két azonos PocketWizard kioldót és csatornát használó fotós kioldói ne „akadjanak össze”, ne zavarják egymást.

Phottix Atlas

Phottix Atlas

A Phottix Atlas hasonló szolgáltatásokat kínál akár adóként, akár vevőként felhasználva. Alkalmazhatjuk műtermi vagy kisvakukhoz, kábeles és rádiós kioldóként. Plusz szolgáltatásként a saját vakupapucsát említhetem, melyre közvetlenül, kábel nélkül csatlakoztatható egy külső vaku. Társához hasonlóan fényképezőgépünk rádiós távvezérlőjeként is használhatjuk ha rendelkezünk legalább két darabbal. Szintén 433 MHz-en kommunikál, 4 csatornán.

Gyakorlati tapasztalatok

A nagyobb teljesítményű kioldók lényege többek között a nagy hatótávolság, így ez a két készülék sem kerülhette el, hogy a szabadban leteszteljük. Szerencsére mindkettőből dupla példányt kaptunk.

A PocketWizard Plus II gyári specifikációja 500+ métert említ, ami bizony igen szép és álomba illő teljesítmény lenne. Valóban csak álmodhatunk róla, de legalább nem kell fél kilométerre magára hagyni a vakunkat és a kioldót. Elég lesz az 100 méternek is, legalábbis belvárosi (emlékszünk: félig nyílt) terepen mérve. Ez így is a jobbak közül való, még ha a gyári adatokhoz képest nagy is az eltérés.

PocketWizard Plus II

PocketWizard Plus II

Majdnem ugyanígy jártunk a Phottix Atlasszal is, bár nem ekkora különbséggel. A gyártója 100+ métert adott meg, mi pedig 70-et mértünk. A kioldó 80 méteres távolságból is kommunikál a társával, de ott már bizonytalan a kapcsolat, a vaku nem minden expozíciónál villan.

Hátra volt még a szinkronidő teszt, melyet bent végeztünk, szintén egy példányt a fényképezőgépre helyezett adóként, a másik azonos típusút vevőként használva.

Phottix Atlas

A PocketWizard Plus II adatlapján redőnyzáras gépeknél 1/250 mp, központi zárasaknál 1/500 mp szerepel. Mi ezúttal is redőnyzáras DSLR készüléket használtunk, és úgy találtuk, hogy a megadott értékkel többnyire jó képek születnek de előfordulhat alul vékony fekete csík is, így inkább 1/3-dal hosszabb érték, 1/200 mp ajánlott.

A Phottix Atlas készítői hasonló záridő maximumot adtak meg, mint a PocketWizard gyártója. Az 1/250 másodperces érték azonban túl rövidnek bizonyult, ezért 1/200-on próbálkoztunk, de itt is látható maradt a képek alján egy vékony csík. Az 1/160 mp már minden képnél biztosnak tűnt, ezt ajánljuk tehát.