Rádiós vakukioldók

0

TTL kisvaku kioldók

Tartozékok

A TTL kapcsolatot is támogató vakukioldók, ezen képességüket kivéve, jobbára megegyeznek az előző oldalon bemutatott középpontos kisvaku kioldókkal. Felszereltségük és kivitelük is hasonló. Tesztünkben két ismert és drágább amerikai, valamint egy olcsóbb távolkeleti készülék kapott helyet.

PocketWizard MiniTT1 és FlexTT5

A két legdrágább TTL kioldóról van szó, a tartozék kínálatuk – néhány elemen kívül – lényegében nulla: Hasonlóan a többi profi eszközhöz a gyártó úgy gondolta, hogy ez esetben nincs szükség mindenféle nyúlfarknyi szinkronkábelre és félmarék csatlakozó átalakítóra, hiszen ezen eszközök lényege nem a kábelezés, hanem a gondtalan, teljes körű rádiós kommunikáció seregnyi szolgáltatással és beállítással. Lényegében igazuk van, 30 cm-es szinkronkábelt bármikor, olcsón vásárolhatunk.

A PocketWizard nem kínál külön adó és vevőegységet sem. A MiniTT1 készülék csak adóként használható és bármely PocketWizard vevővel kompatibilis. A dobozban mindössze 1 darabot találunk. Szintén egyetlen készülék található a FlexTT5 csomagolásában is, mely adóként és vevőként is működtethető.

A hazai forgalmazótól az „1+2 szettet” kaptuk, mely 1 db PocketWizard MiniTT1 és 2 db FlexTT5 készüléket tartalmazott, Canon E-TTL támogatással.

Pixel Pawn TF-361

TTL voltához képest meglepően olcsó termék, mely egy szerény dobozkában érkezett az alábbi tartozékokkal:

  • 1 db adó
  • 1 db vevő
  • 1 db öntapadós műanyag vakupapucs, saruvédővel
  • 1 dn 3,5mm TRS csatlakozós kábel, kb. 30 cm
  • 1 db 3,5mm TRS – Canon E3 távkioldó kábel, kb. 30cm
  • 1 db 3,5mm TRS mono-sztereo kábel, „telefonzsinór”
  • 1 db 3,5-6,3 TRS csatlakozó átalakító

Külső, kivitel

A PocketWizard termékei valódi profi eszköznek tűnnek külsőre is. Műanyag burkolatuk masszív, több helyen csavarral rögzített. Mindkét terméknek „súlya van”, pontos illesztések, kiváló gyártási minőség jellemzi őket.

PocketWizard MiniTT1

Az apró MiniTT1 csak nagyobb testvéréhez képest tűnik kicsinek, valójában nem marad el az eddigi adóegységek átlagméretétől, sőt! Kemény, formatervezett házának tetején egy vakupapucs található, Canon E-TTL 5 pólusú csatlakozóval, melyre középpontos vakuk is helyezhetők. A csapott, kicsit lekerekített szélű készülék bal oldalán egy működésjelző LED kapott helyet, mely háromféle színnel figyelmeztet az elem töltöttségére is. Ugyanitt továbbhaladva egy Test/Learn gomb található, majd az előre definiált csatornákat váltó (C1-C2) kapcsoló, mely a készülék kikapcsolására is használható.

PocketWizard MiniTT1

PocketWizard MiniTT1

A készülék alján egy üvegszálas erősítésű műanyagból készült öt érintkezős vakutalp található, ami a fölötte lévő nagyméretű, a kényelmesebb rögzítéshez és oldáshoz recézett felületű szorítókerékkel rögzíthető. Ugyanitt található a működéséhez szükséges gombelem (CR2450) foglalata, amit egy szintén igényes, felpattintható műanyag ajtó fed. Jobb oldalon egy gumiborítás alatt egy USB (Mini-B) csatlakozó rejtőzik.

PocketWizard MiniTT1

PocketWizard FlexTT5 és MiniTT1

A PocketWizard FlexTT5 teljes hasonló kivitel viszont kb. dupla akkora mint a „Mini”, emiatt adóként, a fényképezőgép vakupapucsán nekem egy kissé ormótlannak tűnt, de ízlés dolga. A hátsó traktus kiszélesedő hajlatában itt is egy státusz LED fogad, majd két minijack (3,5mm TRS) aljzat, egy a fényképezőgép távkioldására, egy pedig a vaku szinkronkioldására. Majd a kistestvérből ismert szögletes, Test/Learn gomb és a csatorna/konfiguráció váltó, valamint kikapcsoló gomb következik. Végül az A, B és C vakucsoport választó kapcsoló zárja a sort.

PocketWizard FlexTT5

PocketWizard FlexTT5

A FlexTT5 tetején ugyanazt a Canon csatlakozós vakupapucsot találjuk mint társán, alul pedig egy hasonló kivitelű, műanyag csatlakozótalpat. Bal oldalt egy elhúzható majd kipattintható, masszív ajtó mögé rejtették a két darab AA elem foglalatát. Elöl szintén egy ügyesen elrejtett alkatrész, egy felhajtható, műanyag borítású antenna található. Kinyitva feltűnik a másik készülékből ismerős Mini-B USB aljzat.

PocketWizard FlexTT5

PocketWizard FlexTT5

A Pixel Pawn TF-361 viszonylag alacsony ára ellenére teljesen korrekt átlagos kivitelű készülék. Visszafogott fekete színű, enyhén érdes műanyagborítást kapott mint a többség, melyen pár apró ábrára, némi dizájn elemre is futotta. Az adó és vevő egység két oldalának barázdái azonban nem csak feldobják a külsejét, de a vakupapucsra csatlakoztatáskor a biztosabb, csúszásmentes fogásban is segítenek.

Pixel Pawn TF-361

Pixel Pawn TF-361

Az adó kerek sarkokat kapott, elején egy nagyobb működésjelző LED-del, majd egy viszonylag kis tesztgombbal. Ezt követi három módjelző lámpácska, majd a hozzájuk tartozó választógomb. A készülék elején lévő kipattintható fedél alá egy gombelem (CR-2302) kerülhet. Ide rejtették a csatornaváltó kapcsolókat is, melyekre nincs gyakran szükség, így gyakorlatilag ritkán hiányoznak a TF-361 külsejéről. Az adó alsó vakutalpa fémből készült és a Canon ötpontos érintkezőivel látták el.

Pixel Pawn TF-361

Pixel Pawn TF-361

A vevőegység nem sokkal nagyobb, és egy kicsit vastagabb, nagyon hasonló külsejű az adóhoz. Hasonlóságukat tovább növeli az elején ugyanott található működésjelző LED. Mögötte egy ki- és bekapcsoló gombot találunk, végül pedig egy E-TTL vakupapucsot, a kisvakuk számára. A vevő jobb oldalán egy 2,5mm-es TRS aljzat, másik felén pedig a hálózati tápcsatlakozóhely található, melyhez külön kábelt kel vásárolnunk.

A forgalmazó tájékoztatása szerint a készülék öt érintkezős „Canon” lábkiosztása ellenére nem képes E-TTL kommunikációra.

Pixel Pawn TF-361

Pixel Pawn TF-361

Az alsó részén lévő műanyag vakutalppal és szorítógyűrű egyrészt a mellékelt öntapadós vakupapucshoz készült. Ezt műtermi vakunk oldalára ragasztva kész is a tökéletes felfogató felület. Másrészt fényképezőgépünk vakupapucsára is felerősíthetjük, ha a mellékelt kábelek bármelyikével használjuk. A talp aljén egy fém állványmenet is helyet kapott, így normál fotóállványra is felerősíthető. A vevőegység 2 db AAA méretű elemmel üzemel. Ezek foglalatában kapott helyet ismét a csatornaválasztó kapcsolósor.

Pixel Pawn TF-361

Pixel Pawn TF-361

Szolgáltatások

Aki nem elégszik meg a „bármilyen vakut elvillantok” mottóval és azt szeretné, hogy drágán megvásárolt rendszervakuja tökéletesen kommunikáljon a rádiós kapcsolaton keresztül, kénytelen TTL kioldókat vásárolni. Ez a kommunikáció többnyire a gép expozíciós információinak, esetleg egyéb adatoknak (képszög, távolság infók, stb) az átvitelét jelenti, így a vaku pont azt a teljesítményt nyújtja, mint a fényképezőgépre helyezve. Természetesen ezek a kioldók képesek sima középpontos vakuk elvillantására is.

PocketWizard MiniTT1

A PocketWizard MiniTT1 és FlexTT54 E-TTL kioldók rengeteg szolgáltatást kínálnak ezek felsorolását inkább csak elkezdem, de hely és az olvasó türelme híján azt hiszem nem fejezem be. Először is a már említett kompatibilitást emelném ki bármely egyéb PocketWizard termékkel és ez esetben a Canon fényképezőgépeivel. Ha megvettünk egy adót, vagy adó/vevő egységet, igényeink szerint bővíthetjük, mindehhez egy ismert és elismert gyártó támogatása jár. A támogatásról máris eszembe jutott mindkét kioldó USB portja, mely a folyamatosan kiadott firmware frissítések telepítésére ad lehetőséget. Ennek köszönhetően a készülékek szolgáltatáskészlete, az újabb fényképezőgépek támogatása egyre bővülhet.

A fényképezőgépek támogatásáról csak annyit, hogy a Canon EOS 1D MkII-től kezdve a felső, az EOS-20D-től indulva a közép-, az EOS-350D-ig visszamenően pedig az alsó kategória összes modelljével kompatibilisek. A vakuk közül a 220EX-től az 580EX II-ig bármelyik használható.

PocketWizard FlexTT5

Minkét egység az európai szabvány szerinti 433 MHz-en kommunikál (az amerikai változatok 340 MHz-en) . Ez összesen 20 TTL csatorna, középpontos kapcsolattal pedig legfeljebb 32 csatorna használatát teszi lehetővé. A készülékek egyidejűleg két csatornán üzemelnek, melyek a Learn gomb segítségével „betaníthatók” számukra. A FlexTT5 ezen felül három vakucsoportot is megkülönböztet (A-B-C).

A MiniTT1 és FlexTT5 egyaránt képes rövid zárszinkronos kioldásra, melyet később leellenőrzünk. A rövid szinkronidő úgy is használható, ha E-TTL rendszervakujaink mellett manuális, középpontos csatlakozású vaku is csatasorba állítunk. Működnek hátsó redőny szinkronnal, vagy akár Canon ST-E2 vezérlőnkkel összedolgozva is. Mindkettőjük tetején megtaláljuk az E-TTL vakupapucsot, melynek révén egy rendszervakut illeszthetünk rájuk, a többit pedig távvezérelhetjük. A Flex TT5-ön szinkronkábel csatlakozásra, sőt fényképezőgép kioldó kábel használatára is módunk nyílik.

Pixel Pawn TF-361

Pixel Pawn TF-361

A Pixel Pawn TF-361 többnyire ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja, mint a középpontos kioldók jó része, csak E-TTL kommunikációval. Azért persze itt is akadnak érdekességek. A hálózati tápaljzatot említve nyilván már kiderült, hogy hálózatról is üzemeltethető, tartozéklistáját szemlélve pedig az, hogy többféle vakuval, akár hagyományosan, szinkronkábellel összekötve is. A kioldóhoz fényképezőgép távvezérlő kábelt is kapunk. Így akár az expozíció is indítható a vevőegységhez csatlakozva. Erre szolgál az adó tetején található módválasztó gomb és a három kis lámpával kísért ikon. Beállíthatunk folyamatos (egyképes) kioldást, Bulb módot, mely az első gombnyomásra kiold a másodikra befejezi az expozíciót, valamint késleltetett, 3 másodperces önkioldó módot is.

A TF-361 2,4 GHz-es frekvenciatartományban működik, legfeljebb 16 választható csatornán. A készülék bármely Canon EOS fényképezőgéppel és E-TTL vakuval kompatibilis. Az E-TTL II szabványú kommunikációhoz a Pixel TR-332 modellt kell választanunk.

Gyakorlati tapasztalatok

Teszünk során egyik termékkel sem voltak problémák. A Pixel Pawn TF-361 sima E-TTL módban működött, megbízhatóan, de a 433 Mhz-et használó PocketWizard duó sem hibázott és simán hozta az E-TTL II minden előnyét is.

A PocketWizard MiniTT1 és FlexTT5 adatlapján igen komoly működési távolságok olvashatók. A gyártó szerint E-TTL II vakukkal kb. 240, egyéb módban pedig több mint 300 méterről is hatásos. Próbáink sajnos nem ezt igazolták, pedig ugyanazokkal a feltételekkel, ugyanabban az időpontban teszteltük mindkét terméket, mint az összes többit. Az adó egység elsőként a MiniTT1 volt, vevőként pedig a FlexTT5 szuperált. Így kb. 25 méterig kaptunk biztos kapcsolatot. Második próbánk során az adó és a vevő is egy-egy FlexTT5 volt, mely kb. 30 méterig volt hatásos.

PocketWizard MiniTT1 és FlexTT5

PocketWizard FlexTT5

Pixel Pawn TF-361

A Pixel Pawn TF-361 gyártója valamivel óvatosabb volt és hatótávként 80 métert adott meg. Saját méréseink a közelében jártak, de megbízható kapcsolatot csak 50 méterig kaptunk, afölött már néhány expozíciót kihagyott a vakuvillanás. A távolságot egészen 120 méterig növelhettük, de itt már csak elvétve sikerült villantanunk.

A szinkronidő tekintetében már sokkal jobban boldogultunk a PocketWizard mindkét termékével. Szintén MiniTT1-FlexTT2, valamint FlexTT5-FlexTT5 összeállításban próbáltuk őket és a fényképezőgép 1/8000 mp-es legrövidebb záridő értékéig bármely beállításban szép képet produkáltak. Ez volt magasan a legjobb szinkronidő, melyet más tesztpéldányok megközelíteni sem tudtak. Ez egyébként a gyártó által is megadott csúcsérték.

A Pixel Pawn TF-361 hivatalosan 1/320 mp-ig használható, tapasztalataink alapján viszont 1/200 mp–en még tiszta képeket produkál, afölött már megjelenhet a vékony fekete csík. Ezen értékkel a TF-361 a tesztmezőny átlagával együtt teljesített.